Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Broj lokacija još nije poznat

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.04.2010. 22:00
Broj lokacija još nije poznat

Foto: Zvonko KUCELIN



Broj točaka na kojima će se vršiti ispitivanje kakvoće mora još nije točno poznat, odnosno konačno definiran jer Zavod za javno zdravstvo još uvijek čeka povratne informacije iz pojedinih općina, turističkih zajednica i privatnih turističkih tvrtki
Kao i svake godine, zadarski Zavod za javno zdravstvo početkom svibnja kreće s ispitivanjima kakvoće mora na morskih plažama u Zadarskoj županiji. Program praćenja kakvoće mora na plažama provodi se od 1. svibnja do 30. rujna, s tim da se uzorci mora uzimaju svakih 15 dana i to deset puta u sezoni kupanja.
Kriteriji za uzorkovanje, metode ispitivanja i ocjenjivanje kakvoće mora na plažama definirani su Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o kakvoći mora, koja je utemeljena na smjernicama Direktive EU o vodi za kupanje i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije. Kao glavni ciljevi stalnog ispitivanja kakvoće mora na plažama su zaštita zdravlja kupača i zdravstveno prosvjećivanje javnosti, utvrđivanje eventualnih izvora onečišćenja na plažama i objavljivanje rezultata u cilju turističke promidžbe mora i morskog okoliša.
Rad na terenu
Ispitivanje kakvoće mora uključuje rad na terenu i laboratorijska ispitivanja.
Uzorci morske vode se uzimaju u sterilne staklene boce. Prilikom uzorkovanja mjeri se i bilježi temperatura zraka, temperatura mora, prisutnost i količina padalina na dan i dan prije uzorkovanja, vremenski uvjeti te smjer i jačina vjetra. Potrebno je zabilježiti i eventualna vidljiva onečišćenja na samoj točki uzorkovanja. Svi podaci izmjereni i uočeni prilikom uzorkovanja unose se u standardizirani terenski obrazac Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
Laboratorijska ispitivanja uključuju odrenivanje saliniteta te mikrobioloških pokazatelja: crijevni enterokoki i Escherichia coli. Svi rezultati dobiveni mikrobiološkim metodama se izražavaju kao broj bakterija u 100 mililitara uzorka. Rezultati opažanja i pojedinačnih ispitivanja po završetku analiza unose se u Programsku aplikaciju za unos, obradu i valorizaciju podataka te izvješćivanje i informiranje javnosti o kakvoći mora za kupanje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i graditeljstva. Po završetku analiza, izvješća o kakvoći mora dostavljaju se Inspekciji zaštite okoliša – Područna jedinica Zadar i Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost Zadarske županije.
Trinaest lokacija u Zadru
Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, podsjeća kako se prošle godine u Zadarskoj županiji more ispitivalo na 93 točke. Za ovu godinu, broj točaka na kojima će se vršiti ispitivanje kakvoće mora još nije točno poznat, odnosno konačno definiran, jer Zavod za javno zdravstvo još uvijek čeka povratne informacije iz pojedinih općina, turističkih zajednica i privatnih turističkih tvrtki. No, do početka svibnja najvjerojatnije će biti poznato hoće li svi koji su i lani bili uključeni u program ispitivanja kakvoće mora nastaviti financijski sudjelovati u njegovoj realizaciji. Zadarska županija i Grad Zadar, koji financiraju ispitivanje najvećeg broja točaka, zajedno 66, potvrdili su uključenost u realizaciju programa i ove godine.
– U Zadarskoj županiji, tijekom prošle godine more smo ispitivali na 93 točke. Kolika će ta brojka biti ove godine još nije točno definirano jer se jedan dio prošlogodišnjih naručitelja ispitivanja kakvoće mora još uvijek nije izjasnio nastavlja li s financiranjem i ove godine. No, do početka svibnja trebao bi biti definiran konačan broj točaka na kojima će se ove godine ispitivati kakvoća mora na plažama u Zadarskoj županiji. Zadarska županija, koja je lani financirala 53 točke i Grad Zadar, koji je u program uključen s 13 točaka, nastavljaju ih financirati i ove godine. Također, i Grad Biograd, potvrdio je i financiranje tri točke za ovu godinu, govori Benito Pucar, dodajući kako je Grad Zadar najavio finaciranje ispitivanja kakvoće mora u uvali Saharun na Dugom otoku.
Što se tiča Zadra, odnosno gradskih plaža na potezu od Punte Bajlo do kraja Dikla, more će se nastaviti ispitivati na 13 lokacija. Riječ je o točkama Punta Bajlo, Arbanasi škola, hotel Kolovare, Kolovare – mulić, bazen, Puntamika – zapad, Vitrenjak, Jadran, Borik, Borik – hotel Donat, Zgon, Diklovac – sjever i Diklo sjever.


Lani more ispitivano na 93 točke


U Zadarskoj županiji tijekom prošle godine kakvoća mora se ispitivala na 93 točke, s tim da je od početka svibnja do kraja mjeseca rujna analizirano ukupno 930 uzoraka. Od ukupnog broja ispitanih točaka u Zadarskoj županiji, 96,77 posto ih ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, dok je 3,23 posto ocijenjeno kao more dobre kakvoće. Pet pojedinačnih uzoraka koji su tijekom prošle godine imali ocjenu zadovoljavajuća kakvoća mora bili su s kopnenih plaža.
Prošle godine nisu zabilježene točke gdje je more bilo pod utjecajem povremenih onečišćenja ili s jače zagađenim morem. Stoga, dobiveni rezultati su u odnosu na prethodne godine ispitivanja izuzetno dobri, što se može povezati s dosta blažim graničnim vrijednostima mikrobioloških pokazatelja za ocjenu izvrsne kakvoće u odnosu na staru Uredbu o standardima kakvoće mora na morskim plažama.