Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Kraljica mora” danas u Zadru

Autor: Z L

25.04.2010. 22:00
“Kraljica mora” danas u Zadru

Foto: Vedran SITNICA



Danas u 13 sati na Obali Petra Krešimira IV., kod Pozdrava suncu bit će upriličena svečanost uplovljavanja školskog broda “Kraljica mora” u luku Zadar.
Uzvanicima će se obratiti Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar, predstavnik Sveučilišta u Zadru, Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije i kapetan Mario Babić, državni tajnik za more.
Na svečanost su pozvani saborski zastupnici iz Zadarske županije, profesori Pomorske škole i Odjela za pomorstvo zadarskog sveučilišta, predstavnici pomorskog gospodarstva i institucija.
Upravo zbog sve veće potrebe hrvatskih brodara za pomorcima, hrvatska Vlada prihvatila je 31. svibnja 2007. Program financiranja gradnje i korištenja školskog broda, čija je svečana primopredaja održana 23. ožujka 2010. u Vela Luci.
“Kraljica mora” prvi je školski brod, motorni jedrenjak, u samostalnoj Republici Hrvatskoj, luke upisa Dubrovnik, a namijenjen je izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.
Naručitelj broda je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje ga je financiralo s oko 37 milijuna kuna. Idejni projekt izradio je Brodarski institut iz Zagreba, a brodograditelj je “Montaža-Greben” iz Vela Luke.
Riječ je o motornom jedrenjaku tipa “Loger” dugačkom 35 i širokom 8,7 metara, na koji se može ukrcati 28 učenika, to jest studenata, četvero nastavnika i sedam članova posade. Zapovjednik školskog broda je Krešimir Bosanac.
Danas i sutra od 17 do 19 sati građanima Zadra omogućeno je razgledavanje školskog broda “Kraljica mora”