Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kućni red je nepostojeća kategorija!

Autor: Vanja Mirčeta

25.04.2010. 22:00
Kućni red je nepostojeća kategorija!

Foto: Adam VIDAS



Grad ni na kakav način ne može propisati vrijeme trajanja i obavljanja građevinskih radova na užem gradskom području. Mi jedino možemo ono što smo i učinili, a to je zabraniti građevinske radove tijekom turističke sezone. Ali samo na području mjesnih odbora usko vezanih uz turizam, odnosno onih koji su atraktivni u turističkom smislu, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru
Iako je dugi niz godina tijekom dana postojalo vrijeme za dnevni odmor, danas tomu više nije tako. Dok propisi o tzv. kućnom redu još uvijek vrijede u pojedinim stambenim objektima i svijesti određenog broja ljudi, zakonski kućni red pak nije reguliran. Dakle, i ne postoji. S obzirom na ubrzani tempo modernog života, čovjek današnjice prisiljen je na određene građevinske radove, koje mu je neophodno izvoditi i u vrijeme koje se vrlo često preklapa s onim u svijesti mnogih rezerviranim za dnevni odmor.
Osim pojedinaca, ovo vrijeme vrlo često narušavaju i ometaju specijalizirane građevinske tvrtke koje u velikom broju slučajeva svoje radove započinju i završavaju u vrijeme dok većina stanara u obližnjim objektima još uvijek spava.
Česte reakcije građana
Stoga su vrlo česte reakcije naših sugrađana koji se žale na takvo stanje, koje pak ne mogu promijeniti te se pitaju postoje li kakvi propisi o obavljanju i trajanju građevinskih radova u užem dijelu grada te je li sukladno nekakvim propisima moguće urediti da se iskopavanja bagerima, razbijanje kamena živca i slični uhu “ugodni” zvuci ne obavljaju u vremenu predviđenom za odmor. Dakle, barem u vremenu od 22 do 8 sati. No, pojedinci su uzeli maha te su si dopustili pravo da radove vrlo često izvode i prije 8 sati ujutro, ali i iza 22 sata, što dodatno iritira već ionako nizak prag tolerancije umornih susjeda takvih gradilišta.
– Grad ni na kakav način ne može propisati vrijeme trajanja i obavljanja građevinskih radova na užem gradskom području. Mi jedino možemo ono što smo i učinili, a to je zabraniti građevinske radove tijekom turističke sezone. Ali samo na području mjesnih odbora usko vezanih uz turizam, odnosno onih koji su atraktivni u turističkom smislu – Dikla, Petrčana, Kožina, Poluotoka, dijela Relje i Arbanasa. No, u tom slučaju se ne radi o propisanom radnom vremenu, već općenito o obavljanju radova. Grad ne može utjecati na radno vrijeme građevinskih poduzetnika. Jedino ukoliko isti u noćnim satima prekoračuju određenu količinu buke, onda, koliko sam upoznata, može reagirati policija i sankcionirati ih zbog kršenja javnog reda i mira. Nekadašnja satnica, koja je upozoravala na kućni red, odnosno vrijeme za odmor, ne postoji na javnoj površini da bi Grad ili policija mogli reagirati. Svaka tvrtka propisuje svoje radno vrijeme, a po tom pitanju mi možemo samo utjecati na ugostitelje kojima smo i propisali radno vrijeme, što nam zakon i omogućava, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru.
Kako Grad Zadar nema nikakve propise vezane uz vrijeme izvođenja radova tijekom dana, tako nema ni policija, koja može reagirati samo na dojavu te tada istražiti remete li se određenom radnjom javni red i mir, što opet ovisi o procjeni službene osobe te činjenicama koje je prikupila na terenu.
Policija može samo upozoriti
Stoga, bezobzirni pojedinci često prođu samo s upozorenjem i nakon njega često nastavljaju s “teroriziranjem” susjeda.
– Policija ne donosi, odnosno ni ne može donijeti nikakve odluke vezane uz vrijeme trajanja građevinskih radova tijekom dana. Takvo nešto bi jedino možda Grad mogao urediti, no znam da ni oni nemaju propise kojima tu problematiku uređuju. Mi nismo ti koji mogu odrediti u kojem vremenskom razdoblju se mogu izvoditi radovi. To jednostavno ne smijemo. Policija reagira, odnosno izlazi na teren tek uslijed prijave građana. No, reagirati možemo samo ako se ozbiljno narušava javni red i mir, ako se radi o prevelikom stupnju buke ili slično. U pravilu se to ne događa na taj način, kazala je Sandra Poljak-Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske te dodala da policijski djelatnici samo mogu upozoriti ljude da pokušaju svoje radove odraditi sa što manje buke ili da ih odrade u neko drugo vrijeme.
– Nemamo nikakve ovlasti odrediti ljudima u koje vrijeme tijekom dana će početi ili završiti s radovima. Dakle, treba procijeniti spadaju li radovi koji ometaju susjede u narušavanje javnog reda i mira. Teško je generalno reći da se, primjerice, u 8 sati ujutro ne smije koristiti teška mehanizacija. Sve ovisi o razini buke. Iako, za buku je nadležna sanitarna inspekcija. U principu, po dojavi jednostavno treba izići na teren i vidjeti o čemu se radi. Gdje se radi, koliko su udaljeni stambeni objekti, kome to smeta, na koji način smeta… Dakle, ne možemo generalizirati, sve ovisi od slučaja do slučaja. Ne želim da ispadne da svatko može raditi što ga je volja i kad ga je volja. Jednostavno treba procijeniti što je narušavanje javnog reda i mira, vidjeti kakva je situacija te utvrditi sve činjenice, rekla je Poljak-Jurinčić.
Postoje propisi o narušavanju javnog reda i mira koji se nesnosnom bukom bagera u večernjim satima često krše. No, izlazak na teren policijskih djelatnika uslijed prijave stanara i kratkoročno zaustavljanje rada bagera je, očito, sve što nadležni u Zadru imaju za ponuditi u zaštiti temeljnog prava svakog građanina – prava na mir i odmor u vlastitom domu.