Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mladi Biograđani u listopadu će učiti talijanski jezik

Autor: Velimir Brkić

25.04.2010. 22:00
Mladi Biograđani u listopadu će učiti talijanski jezik

Foto: Velimir BRKIĆ



Izaslanstvo grada Biograda na Moru koje predvodio Tonči Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća, boravilo je u trodnevnom službenom i prijateljskom posjetu u Porto San Giorgiu, talijanskom gradu na obali Jadranskog mora, u provinciji Fermo. Porto San Giorgio slavi Dan grada i svog nebeskog zaštitnika, Svetog Jurja, jednog od najslavnijih kršćanskih mučenika istočne i zapadne Crkve. Sveti Juraj povijesna je osoba, vojnik i vitez. U našoj domovini Sv. Juraj je zaštitnik vojnika, konja, ratnika i hajduka. U nedjelju, 25. travnja, Talijani su nizom kulturno-umjetničkih manifestacija proslavljali i Dan oslobođenja od fašizma.
Nastavljajući višegodišnje prijateljstvo tijekom boravka u ovom gradu koji broji 16.500 stanovnika, smještenom 60 kilometra južnije od Ancone, održano je niz uspješnih radnih sastanaka na kojim je između ostalog dogovorena razmjena osmoškolaca, uspostavljanje hidrogliserske veze između ovih gradova na suprotnim stranama Jadrana te razmjena proizvođača hrane i pića tijekom turističkih i gastro manifestacija.
– Sukladno politici gradskog čelništva i Gradskog vijeća djeca i mladež zahtijevaju stalnu brigu i ulaganje. To je ujedno najbolja investicija za budućnost. Naš moto je da Grad Biograd na Moru nije grad pojedinaca, nego svih njenih žitelja i njima pripada, naglasio je predsjednik GV-a Tonči Šangulin, istaknuvši kako će Grad predškolskoj djeci, učenicima, studentima i sportašima uvijek pomagati na njihovom putu prema uspjehu.
Godišnja sedmodnevna razmjena učenika odnosit će se na učenje stranih jezika. Biograđani će tijekom sedmodnevnog boravka u Porto San Giorgiju učiti talijanski, a mladi Talijani u Biogradu na Moru učit će engleski jezik. Za prvi put 50-ak učenika iz Italije u Biogradu na Moru bi trebalo boraviti već od 9. do 16. listopada ove godine, dok bi mladi Biograđani u Porto San Giorgiju zbog učenja talijanskog jezika boravili u mjesecu travnju iduće godine.
Dobro je poznato da je ulaganje u mladost i znanje temelj za bolju budućnost. Investicija u obrazovanje najisplativija je investicija i ona koja se najbrže vraća. Štoviše, izreka “vrijediš koliko jezika govoriš” dolazi do izražaja više no ikada prije. Talijanski, kao drugi strani jezik, strateški je dobra odluka za učenike jer će im to poboljšati izglede za napredovanje u karijeri, poznavanje talijanskog korisno je i zbog zemljopisne blizine tog govornog područja, ali i zbog gospodarskih poveznica Hrvatske i Italije. Dakako, i zbog još čvršćih i prijateljskih veza Biograda na Moru i Porto san Giorgija koji su započeli još prije Domovinskog rata, govori Šangulin ističući pritom kako država danas i u Europi i u svijetu, u globalnom okružju, ako i malo misli na svoj razvoj, stalno ulaže u obrazovanje svojih građana jer su ljudi snaga!
Projekt uspostave 80 milja duge hidrogliserske, ponajprije izletničke veze treba uskladiti s resornim ministarstvom i njezino zaživljavanje očekuje se najkasnije do ljeta 2012. godine.