Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na Jadran dolazi 70 tisuća Slovenaca

Autor: Z L

25.04.2010. 22:00
Na Jadran dolazi 70 tisuća Slovenaca

Foto: Zvonko KUCELIN



Prvosvibanjske praznike tradicionalno obilježavaju pojačani dolasci slovenskih gostiju na Jadran, a unatoč lošem rasporedu neradnih dana, ove se godine očekuje između 60 i 70 tisuća Slovenaca. Konačni ishod “prvosvibanjskog” vikenda ovisit će i o vremenu jer će se najviše Slovenaca uputiti na Jadran individualno.
Optimizam na slovenskom tržištu vlada i kada je u pitanju špica sezone, kada bi se mogli ponoviti lanjski rezultati ili čak i premašiti za tri do pet posto, pa je moguće da nas ovog ljeta posjeti rekordan broj Slovenaca. Tome je svakako pridonijelo i poboljšanje političkih odnosa dviju država, a prijateljski susreti Jadranke Kosor i Boruta Pahora vjerojatno su utjecali i na pad interesa Slovenaca za drugim mediteranskim zemljama. Naime, ovog se proljeća primjećuje značajan pad bukinga za sve mediteranske destinacije, izuzev Grčke, a Hrvatska na slovenskom turističkom nebu opet ima dominantan položaj.
S obzirom da se u Sloveniji još osjećaju posljedice recesije, veliki broj turista izabrat će racionalnije varijante odmora, a tu Hrvatska opet ima prednost kao najbliža turistička destinacija. Najviše bi trebali profitirati Istra i Kvarner te kampovi i privatni smještaj. Prema mišljenju Gorana Blažića, direktora Ureda Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani, turistički djelatnici u Dalmaciji morali bi, kako bi spriječili daljnji pad, početi pronalaziti načine za kompenzaciju viših troškova dolaska, cestarina, goriva i trajekata, putem smještajnog segmenta.
Svi slovenski turoperatori zadovoljni su bukingom glavne sezone, a ove godine posebno naglašavaju odlične dogovore s hrvatskim turističkim gospodarstvom koje, za razliku od nekih prethodnih godina, nije pribjeglo neprimjerenom povećanju cijena, nego su u određivanju cjenovne politike bili vrlo korektni i umjereni.