Oaza vinogradarstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Novoosnovana Udruga Privlaka poticat će razvoj vinogradarstva i maslinarstva

Nekolicina privlačkih poštovatelja i zaljubljenika u maslinarstvo i vinogradarstvo na čelu s poznatim privlačkim maslinarom Borisom Glavanom, pokrenula je inicijativu za osnivanje općinske udruge maslinara i vinogradara, prvu takvu na širem području ninskog bazena. Budući da je spomenuta inicijativa među maslinarima, uljarima, vinarima i vinogradarima te općinskim strukturama pala na plodno tlo, u ponedjeljak navečer u multimedijalnoj dvorani osnovne škole održana je osnivačka skupština novoutemeljene udruge maslinara i vinogradara, koja će ubuduće djelovati pod nazivom Privlaka.

Osnivačku skupštinu u nazočnosti 40-ak skupštinara te predstavnika Općine s načelnikom Ivom Surićem i predsjednikom Općinskog vijeća Antom Mustaćem, otvorio je i predsjedao njome do izbora njenih tijela inicijator ovog projekta Boris Glavan. Govoreći o razlozima koji su ih naveli na ovaj čin, Glavan je u početku istaknuo da već duže vrijeme živi ideja da se u Privlaci osnuje ovakva udruga.

- Ovog trenutka u našim poljima, vrtovima i drugim terenima ima zasađeno oko 15.000 sadnica maslina, dok u vinogradima ima oko 150.000 trsova vinove loze. Od 2005. godine Općina je izdvojila za nabavku 12.500 sadnica maslina i cjepova vinove loze oko 320.000 kuna na čemu smo joj zaista zahvalni. Poznato je da je Privlaka od pamtivijeka bila oaza vinogradarstva i dobrih i kvalitetnih vina. Ovo će pored svega biti prilika da još više motiviramo naše mlade da se okrenu maslinarstvu i vinogradarstvu. Hvala vam svima što ste se okupili i dali nam potporu u nastojanju da u idućem vremenu kroz novu udrugu naše maslinarstvo, uljarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo podignemo na još veću i kvalitetniju razinu. Koristim prigodu i pozivam sve one koji nam se žele pridružiti, rekao je Boris Glavan.

U nastavku se prišlo usvajanju Statuta i Pravinika o radu i poslovanju, čime se otvorio put prema izboru tijela udruge. Tako su voljom većine u Upravni odbor imenovani: Dragan Glavan, Ivica Buškulić, Boris Glavan, Marinko Glavan, Nedo Glavan, Darinko Grbić i Ante Mustać. U Nadzorni odbor birani su: Nikica Mustać, Gojko Glavan i Ivica Grbić. Za predsjednika jednoglasno je izabran Boris Glavan. Njegovim zamjenikom imenovan je Ivica Buškulić, a na mjesto tajnika izabran je Ive Mustać.

Čestitkama vodstvu novoutemeljene Udruge Privlaka kao i svim okupljenim maslinarima i vinogradarima pridružio se i općinski načelnik Ive Surić.

- U svoje ime te uime općinskih struktura obećavam da ćemo vas i nadalje u još većoj mjeri pratiti i pomagati. Ovo je veliki dan za našu općinu, koja se u zadnje vrijeme u sve većoj mjeri okreće vinogradarstvu i maslinarstvu. Moramo se zajednički potruditi da pored svih aktivnosti koje ćemo provoditi, ponovno na noge stavimo naš nekadašnji brend, a to je čuvena privlačka sorta grožđa maraština. Vjerujemo da ćemo u tome, kao i u svim ostalim postavljenim ciljevima postići dobre rezultate, zaključio je načelnik Surić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno