Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ovogodišnji rafting ostao bez političara i pripadnika jet seta

Autor: Siniša Klarica

25.04.2010. 22:00
Ovogodišnji rafting ostao bez političara i pripadnika jet seta

Foto: Filip BRALA



Bio je manji broj posjetitelja ne samo zbog kiše, nego i zbog toga što se u Zadru održavalo ustoličenje novog zadarskog nadbiskupa, gdje bila okupljena, na raftingu očekivana i najavljivana prva liga lokalnih i inih političara
Peta po redu rafting regata Zrmanja 2010. u subotu je ponovno bila središnji sportski događaj u obrovačkom kraju. Za start u Kaštelu Žegarskom prijavile su se 44 momčadi, a do cilja su stigle 34 posade. Prvo mjesto osvojila je posada Grada Novalje, drugi su bili susjedi iz Stare Novalje, dok je treće mjesto odnijela jedna “kontinentalna momčad”, ekipa zadarske Ploče. Kako je prije starta rekao direktor utrke Đuro Župan, zbog sigurnosti u regati može nastupiti do 60 ekipa. Baš ove godine, nastavljao je Župan, trećina mjesta ostavljena je za nove momčadi kako bi se izbjegla prigovaranja da je rafting Zrmanja zapravo priredba za poznate natjecatelje. Tako su se ove godine pojavile momčadi MOL-a i OTP banke iz te momčad znanstvenika s mađarskog jezera Balaton. Prijavljeno je i nekoliko momčadi iz Slovenije, ali i momčadi koje su, kao Aquadizijak klub “Veselo-Veselo”, do posljednjeg trenutka tajili identitet svojih natjecatelja.
Kako direktor Đuro Župan kaže, riječ je o sportsko-rekreativnoj, ali i poslovnoj regati koja je kao stvorena za turističku ponudu ovog kraja, napose u “team buildingu”. Iako rafting spada u adrenalinske, što neki shvaćaju kao opasne sportove i ove godine se sigurnosti posvećivala posebna pažnja. Tako je neposredno prije starta, stazu prošao “gumenjak” hrvatskih gorskih spašavatelja kako bi izvidio sve možebitne sigurnosne probleme pri srednjem vodostaju Zrmanje. U tome im je pomagala ekipa mađarskih znanstvenika iz nacionalnog parka Balaton. Organizatori kažu da se u slučaju i najmanje moguće opasnosti, određene etape pokušavaju preskočiti. Stoga je na kasnijoj dodjeli nagrada Đuro Župan rekao, pomalo ozbiljno, a pomalo u šali, da je cijela regata prošla toliko u redu da ni žene nisu slomile ni jedan nokat.
Nešto zbog vremena, a ponajviše zbog izostanka najatraktivnijih natjecatelja, hrvatskih političara i drugih glamuroznih zvijezda, Rafting regata Zrmanja 2010. nije ponovila onaj “šušur” iz prijašnjih godina. Pa ipak, “mobilizirane” su jake ugostiteljske i organizacijske snage na površini 20 četvornih kilometara, pa je regata i dalje ostala glavni sportski događaj u obrovačkom kraju. Bio je manji broj posjetitelja ne samo zbog kiše, nego i zbog toga što se u Zadru održavalo ustoličenje novog zadarskog nadbiskupa, gdje bila okupljena, na raftingu očekivana i najavljivana prva liga lokalnih i inih političara. Političari, a posebice rafting epizode s članovima hrvatske vlade pomogli u početku glavnom cilju regate, a to je podrška revitalizacija obrovačkog kraja. Red je sad na poduzetnicima da svojim nastupom i sličnim manifestacijama, oslobode Obrovac etikete jednog od najnerazvijenijih krajeva u Zadarskoj županiji. Rafting regata mogla bi u tome postati motor jer se njena atraktivnost sve više prepoznaje izvan granica Hrvatske, na čemu su organizatorima posebno čestitali gosti iz Maribora na čelu sa svojim županom Francom Kanglerom. Zbog kiše, također, tek je djelomično uspjela prva seoska olimpijada i eko-etno manifestacija „Da bi znao kamo ideš, moraš znati odakle dolaziš”. Ova manifestacija pokazuje da se dio događanja treba preseliti i u Obrovac.
Svečanost dodjele nagrade najboljima održana je u Mićanovim dvorima, a titulu ljepotice Zrmanje ponijela je Ines Šimunić iz posade Ledo-žene. Program je i ove godine vodila Vlatka Pokos.