Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Preuzimanje “Biograda” i prodaja “Velebita”

Autor: Damir Maričić

25.04.2010. 22:00
Preuzimanje “Biograda” i prodaja “Velebita”


Tankerska plovidba provodi svoj strateški plan u potpunosti te će s četvrtom prinovom u ovoj godini i prvom prodajom nakon niza godina nastaviti ploviti s 19 brodova u iznimno mladoj floti


Tankerska plovidba d.d. iz Zadra od 29. travnja bit će bogatija za bulk carrier “Biograd” kojeg preuzima u Kini, a desetak dana potom ostaje bez bulk carriera Velebit kojeg je prodala Nijemcima a predaja će se izvršiti u Južno Koreji.
– Oba događaja dio su našeg strateškog plana koji u potpunosti provodimo neovisno sadašnjem stanju brodarskog tržišta. Riječ je o razvoju i modernizaciji flote što podrazumijeva nove brodove kao i rješavanje starih, kazao nam je kapetan Ive Mustać, predsjednik uprave Tankerske plovidbe.
Tankerska plovidba od početka ove godine preuzela je u Kini i Koreji tri, a ovog tjedna i četvrti brod za suhe terete odnosno bulk carrier. Predsjednik Uprave tvrtke Jiangsu Eastern Heavy Industry – Xin Jin sa suradnicima upravo je nedavno boravio u Zadru a prije ove primopredaje tada dogovorene.
Kinsko brodogradilište prethodno je za Tankersku plovidbu izgradilo brod Ugljan,  blizanca Biograda s 37.000 dwt-a.
 – Brod Biograd ugovoren je i sljedećih pet do sedam mjeseci plovit će u time charteru (vremenski najam) pod vrlo povoljnim uvjetima, odnosno cijeni, a prvo im je odredište Indija, kazao nam je komercijalni direktor Tankerske plovidbe Dragan Gaćina. Gaćinu smo upitali i za prodaju “Velebita” koju je obavio komercijalni sektor.
– Brod je izgrađen u Japanu 1990. godine, pred istekom je klase (srpanj ove godine) i u time charteru. Prodaja je dio uobičajenog postupka obnove flote u godini kada smo preuzeli četiri nova bulk cariera prodajemo ovaj star 20 godina, kazao nam je Gaćina.
Cijena, kako je objavljeno na međunarodnim pomorskim portalima, iako će se predaja izvršiti oko 10. Svibnja, je oko 13 milijuna dolara, što se smatra vrlo dobrom cijenom s obzirom da već ovo ljeto valja u obnovu klase potrošiti preko milijun dolara, a i valja nastaviti plovidbu u vremenskom najmu koji sada s obzirom na konjukturu u vozarinama brodova za suhe terete nije povoljan. Kupac je njemačka tvrtka Fis Hanse Schiffheart.
Novi brod Biograd preuzet će predstavnici Tankerske plovdibe Zadar predvođeni dr. Petrom Kragićem, članom uprave koji će kumovati brodu. Posada će iz Žute rijeke krenuti ka Indiji.