Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svim srcem i dušom svojom voljet ću zemlju i ljude u povjerenoj mi nadbiskupiji

Autor: Marija Ćurko

25.04.2010. 22:00
Svim srcem i dušom svojom voljet ću zemlju i ljude u povjerenoj mi nadbiskupiji


Preuzimajući službu pastira ove Crkve zadarske ponavljam u skromnosti Petrove riječi, pa javno i bez pridržaja velim, da ću svim srcem i dušom svojom voljeti zemlju i ljude u povjerenoj mi nadbiskupiji – mons. dr. Želimir Puljić
Svečanost uvođenja u službu imenovanog zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića održana je u subotu u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Ulaz u zadarsku prvostolnicu bio je u znaku novog nadbiskupa mons. Puljića čiji se nadbiskupski grb s upisanim riječima: unitas, libertas, caritas, nalazio iznad vrata. Misno slavlje predvodio je mons. Puljić u zajedništvu nad/biskupa Hrvatske biskupske konferencije, nad/biskupa iz BiH i drugih zemalja te svećenika Zadarske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije. Svečanosti su uz predstavnike vlasti, predstavnike Hrvatskog sabora, ministre i visoke dužnosnike, gradonačelnike te predstavnike institucija sudjelovali i brojni gosti.
Svečanost je započela dočekom zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića kojeg je kod glavnih vrata katedrale dočekao don Milivoj Bolobanić. On je nadbiskupu pružio raspelo da ga poljubi, a nakon toga mu je dao škropilo s blagoslovljenom vodom kojim je nadbiskup blagoslovio sebe, a potom i sve nazočne. Za to vrijeme Katedralni zbor sv. Stošije otpjevao je “Evo svećenik veliki”. Nakon što je apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari pročitao papinsku bulu, predsjednik HBK, mons. Marin Srakić i nuncij, otpratili su novog nadbiskupa do njegova sedesa.
U svojoj propovijedi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je svoju odanost i posluh sv. ocu Papi Benediktu XVI.
– Preuzimajući službu pastira ove Crkve Zadarske ponavljam u skromnosti Petrove riječi, pa javno i bez pridržaja velim, da ću svim srcem i dušom svojom voljeti zemlju i ljude u povjerenoj mi nadbiskupiji. Stoga, ponovno izražavam svoj sinovski posluh i ljubav Petrovom nasljedniku Benediktu XVI. koji me prije 40 dana imenovao nadbiskupom nakon nenadane smrti dragog brata Ivana, vrijednog i nezaboravnog pastira ove krajevne Crkve.
– Svjestan sam da preuzimam nadbiskupiju s bogatom poviješću koja je imala dične pastire, od Feliksa i Donata, do Zmajevića, Pulišića, Garkovića, Oblaka i Prenđe. U sklopu svojih mogućnosti nasljedovati ću njihovu zauzetost i služiti svima kojima sam poslan. Zbog toga mi je potrebna molitva, pomoć i podrška, pa se iznova obraćam vama svećenici, redovnice i redovnici, i zauzeti vjernici laici, obitelji i mladi, stari i bolesni. S psalmistom danas ponavljam: “Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!” Živo se nadam kako mi neće nedostajati vaša ljubav, poštovanje i molitvena potpora kako bih izvršio poslanje, što mi ga je u svitku životne knjige Svemogući odredio, naveo je zadarski nadbiskup .
Svečanost je zaključena pjevanjem hrvatske himne “Lijepa naša” te himnom u čast svete Stošije “Popijevkom veselom”, a mnogobrojni vjernici su novog nadbiskupa pozdravili velikim pljeskom.


Papina bula


– Benedikt, biskup, sluga slugu Božjih, časnom bratu Želimiru Puljiću, dosadašnjem biskupu dubrovačkom, a sada izabranom nadbiskupu Crkve zadarske, pozdrav i apostolski blagoslov. Imamo pred očima vrlo ljubljenu Crkvu zadarsku, znamenitu po drevnim spomenicima Dalmacije i novijim svjedočanstvima vjere. Budući da se zbog blažene smrti brata našega Ivana Prenđe želi novoga Predstojnika, hitamo dodijeliti joj brižljiva pastira.
Ti, Časni Brate, urešen odgovarajućim vrlinama i primjereno uvježban dosadašnjim službama u upravljanju Dubrovačkom biskupijom, činiš se prikladnim za prihvaćanje ove službe. Stoga Našom apostolskom vlašću, tebe, riješena obveza prema prijašnjoj Crkvi i od nje oslobođena, proglašavamo nadbiskupom zadarskim, dajući ti obveze i prava, koja su prema propisima svetih kanona povezana s tvojim položajem i tvojim poslanjem.
Nadalje, svoj ćeš izbor obznaniti vjernom kleru i narodu, što ga već sada potičemo na veći žar i odanu poslušnost tebi. Napokon, časni brate, čini se da ne preostaje ništa drugo osim da ti iskažemo Naše povjerenje, te u tvoje ruke predamo ovo Gospodnje stado da ga paseš. Držimo sigurnim da ćeš jačan višnjom pomoći te potican sjajem Stolice i svjedočanstvom ljudi, svima odražavati Kristov lik i njegovu dobrotu, navodi se u papinskoj buli.




Dobrodošlica mladima na SHKM u Zadru


Za dva tjedna okupit će se ovdje veliki broj mladih. Okupit će se kako bi u zajedništvu vjere i radosti svoje srce otvorili Uskrslom Gospodinu, koji jedini ima “riječi života vječnoga.” Dok već sada izričem svoju dobrodošlicu svima, koji su odlučili pohoditi naš grad i nadbiskupiju našu, potičem sve vas, dragi mladi, s povjerenjem gledajte u život i u svoju budućnost. Ne bojte se izazova, koje svijet i život stavljaju pred vas! Ne bojte se svojih mladenačkih traženja, lutanja i padova! Uskrsli Krist je s vama, sa svima nama! On je pobijedio svijet, zlo i grijeh! Budemo li crpili svoju snagu iz životnih sokova njegovih sakramenata, možemo sigurno i bez straha koračati naprijed. Kad nam korak postane nesiguran, a cilj pred očima manje vidljiv, Uskrsli će nam se pridružiti, kao ono dvojici učenika na putu u Emaus, te svojim svjetlom biti putokaz našem životu, poručio je nadbiskup Puljić.


 


Vrančić: Naš grad je satkan od najfinijih niti tolerancije, ljubavi, razumijevanja i brižnosti


– U drevnoj Stolici zadarskih nadbiskupa nastavljate svoj pastirski put preuzimajući vjernički puk od vašeg prethodnika pokojnog oca nadbiskupa Ivana, koji je poput vas u Dubrovniku, dijelio utjehu i vjeru u danima najtežih ratnih stradanja, a zatim provodeći duhovnu i materijalnu obnovu poslijeratne Hrvatske, naših gradova i nadbiskupija. Naš grad satkan je od najfinijih niti tolerancije, ljubavi, razumijevanja i brižnosti, baš kao i nacionalnih i moralnih vrijednosti. Ovo je grad koji poput onog iz kojeg nam dolazite obiluje svijetlom i ponosnom poviješću, iznimnim kulturnim vrijednostima i civilizacijskim dosezima. Kroz stoljeća su Zadrani znali obraniti i sačuvati svoj identitet, svoju vjeru i ljubav ističući pripadnost svom narodu. Upravo vjera bila je nerijetko onaj izniman poticaj i impuls nenadmašive želje za opstankom Zadrana, njihovog grada, a Crkva, sudionik njegovih uzleta. Naša najvrjednija kulturna i spomenička baština okićena zlatom i srebrom doseže u doba biskupa Donata, naše Sveučilište nastalo je na temeljima Dominikanskog Veleučilišta, a naša brojna nastojanja za pravednom i uljuđenom zajednicom naslonjena su na radu Crkve. Zato je jasno da ovaj naš grad itekako štuje i uvažava sve ono što Zadarska nadbiskupija čini, ne samo na vjeri, već i kulturnom, obrazovnom i karitativnom planu. Brojni su zajednički projekti Nadbiskupije i gradske uprave kojima težimo zajedničkom i općem dobru. U čvrstoj suradnji i međusobnom povjerenju ostvarujemo potrebe svojih sugrađana, poglavito onih kojima je karitativna i socijalna pomoć neophodna, kaže dr. Zvonimir Vrančić uputivši na potrebe djece, mladih, obitelji i socijalno ugroženih.
– Raduje nas zato neizmjerno da naša nadbiskupija ima i novog Božjeg pastira koji će imati znanja i snage, zajedno sa svima nama, stvarati nove, trajne vrijednosti i graditi još bolje društvo u kojemu će svaki od nas imati dostojanstven život, rekao je zadarski gradonačelnik poželjevši dobrodošlicu mons. Puljiću.


 


Mons. Puljić ostaje i privremeni upravitelj Dubrovačke biskupije


Apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Mario Roberto Cassari priopćio je da je Sveti Otac Benedikt XVI. imenovao apostolskog upravitelja “Sede vacante” Dubrovačke biskupije u osobi preuzvišenog mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa. Time su mons. Puljiću dana sva prava, ovlasti i dužnosti koje pripadaju dijecezanskom biskupu, prema propisima kanonskog prava, do imenovanja novog dubrovačkog biskupa i njegovog preuzimanja dužnosti ovog ispražnjenog sjedišta.