Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Veliko srce zadarskih volontera

Autor: Z L

25.04.2010. 22:00
Veliko srce zadarskih volontera

Foto: Filip BRALA



Davno smo imali jednu obitelj iz Osijeka koju smo primili za vrijeme jednog susreta obitelji. Još i danas se redovito čujemo za sve veće blagdane. Ostali su nam u lijepom sjećanju, a još i danas čuvamo lijepu sliku klasa pšenice koja nam je ostala kao lijepa uspomena iza toga susreta, kaže volonter Ante Susović koji nakon mnogo godina kao umirovljenik ima priliku još jednom ugostiti nekoga u svojoj obitelji i sklopiti još jedno trajno prijateljstvo
Volonterima obično nazivaju ljude velikoga srca, a da i Zadar ima veliko srce dokazuje brojka od preko tisuću volontera koji su se protekli vikend pripremali na seminarima u Višnjiku za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru. Iako je susret zakazan tek za 8. svibnja, pripreme su već u punom jeku, ništa u organizaciji ne smije zakazati. Na seminarima su osim pripreme za susret volonteri preuzeli i upečatljive narančaste majice s logom susreta koje će ih razlikovati od posjetitelja. Volonteri su na sebe preuzeli brigu o 25.000 mladih, koliko se predviđa da bi ih moglo stići u Zadar i žele biti maksimalno spremni. Mnogi kažu kako volonteri upravo i jesu bit ovakvih okupljanja i hodočašća, jer upravo oni predstavljaju mjesto u koje mladi dolaze. Radi se, uglavnom, o malim običnim ljudima koji su spremni stisnuti se dva dana kako bi nekome pružili topli krevet i hranu, često i sami sudionici ovakvih hodočašća.
Oni će dočekati autobuse s mladima
Među zadarskim volonterima naići ćete na trgovce, električare, računovotkinje, tajnice, umirovljenike, studente i učenike, male ljude velikoga srca. Njihov zadatak bit će da pomognu tamo gdje pomoć bude potrebna. Prvi zadatak bit će da dočekaju autobuse, usmjere ih na parkirališta, preuzmu mlade i dalje im pokažu grad. Na procesiji će također biti zaduženi za usmjeravanje, dijeljenje materijala i slično. Bit će postavljeni po punktovima na koje će biti podijeljeni po župama. Njihova dužnost je da paze na mlade koji dođu i da im pokažu Zadar u najboljem svjetlu.
– Iskustva od ranijih hodočašća su tako dobra tako da se ne brinem da će biti bilo kakvih problema. Uvijek se može dogoditi neki incident ili iznimka, a nadajmo se da neće, ali iz iskustva vrlo rado primam mlade jer znam da mladima treba samo pokazati put i radosno se upuštam u jedan takav mali rizik. Ipak, kad preuzmemo na sebe nekoliko mladih ljudi odgovorni smo za njih dok god borave kod nas, i rekla bih ne samo u našoj kući nego i u našem gradu. Na nama je da se pobrinemo da se iz grada vrate negdje do ponoći i da ih smjestimo po obiteljima. Bitno je da se ne dogodi neki incident koji se uvijek može spriječiti, rekla je gospođa Lidija Rakvin, koja je ponudila pet ležećih mjesta i ako je potrebno, čak i pod u svom stanu.
Mladima je najvažnije druženje
A da problema neće biti uvjereni su i svi ostali volonteri. Svoja uvjerenja grade na temeljima iskustava različitih hodočašća i susreta na kojima su sudjelovali tijekom godina i na kojima su svjedočili jednoj nevjerojatnoj energiji i radosti. Takvom nečem raduju se i u Zadru.
– Imam iskustva s hodočašćima. Bila sam i u Rimu, Koelnu i Torontu i uvijek me fascinira susret mladih. Doista, to je nešto prelijepo i biti dio tog zajedništva iskustvo je koje ne bih mijenjala ni za što. Mislim da je jako malo onih volontera koji nisu kod sebe primili barem jednu osobu. To su mladi ljudi, njima nije bitno hoće li spavati i u vrećama na podu, njima je bitno druženje. Susret katoličke mladeži velika je čast za Zadar. Poslije takvih susreta na kojima sam već mnogo puta sudjelovala iza tih mladih nije bilo boca alkohola, igala, iza njih nema nasilja, a tako može utjecati samo Isus, rekla je gospođa Snježana Brajković koja je nebrojeno puta osjetila važnost volontera na svojoj koži. A ta gostoljubivost i susreti često iza sebe ostave brojna čvrsta prijateljstva. Iako je većina volontera imala priliku biti gost, neki od njih već su imali priliku i ugostiti. To sjećanje im je ostalo u tako lijepoj uspmeni da su se i drugi put odazvali sličnoj akciji.
Među volonterima i osnovnoškolci
– Davno smo imali jednu obitelj iz Osijeka koju smo primili za vrijeme jednog susreta obitelji. Još i danas se redovito čujemo za sve veće blagdane. Ostali su nam u lijepom sjećanju, a još i danas čuvamo lijepu sliku klasa pšenice koja nam je ostala kao uspomena iza toga susreta, rekao je volonter Ante Susović koji nakon mnogo godina kao umirovljenik ima priliku još jednom ugostiti nekoga u svojoj obitelji i sklopiti još jedno trajno prijateljstvo. A osim starijih među volonterima ima i jako puno mladih u velikom broju. Nisu se odazvali samo studenti nego i srednjoškolci, pa čak i osnovnoškolci, svi nestrpljivi da upoznaju nove prijatelje iz svih krajeva Hrvatske i da jednog dana uzvrate posjet. Zahvaljujući volonterima ne treba se brinuti kakav će dojam ovaj susret ostaviti na naše goste, jer oni svi nestrpljivo iščekuju pokazati svoju gostoljubivost. Kako bi bili potpuno sigurni i spremni za veliki broj mladih koji se očekuje nakon seminara, u nedjelju su održali generalnu probu u gradu slijedeći program onako kako će zaista i izgledati. Primjer volontera trebali bi slijediti i svi ostali građani koji se taj vikend nađu na ulici kako bi ovo bio jedan od događaja koji će ostati zapamćen u lijepom svjetlu i o kojem će se još dugo pričati.


Program SHKM u Zadru


Subota, 8. svibnja: doček skupina, poslijepodnevni program, Euharistijsko slavlje, nastavak programa, odlazak u župe.
Nedjelja, 9. svibnja: druženje s mladima u župi, sudjelovanje na župnim misama, program za skupine.




Logotip Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru


Kompozicija sastavljena od krugova inspirirana je prispodobom o Trsu i lozi. Mnoštvo malih krugova formiraju se u četiri grozda i spajaju u križ. U središtu križa je hostija oko koje se okupljaju plodovi loze simbolizirajući okupljanje mladih oko Krista, što je i SHKM. Znak u jednoj cjelini sadrži kretanje iz središta prema vani simbolizirajući tako Isusove riječi “Ostanite u meni i ja u vama” što je uvjet potpune radosti. Radost je prikazana dinamičnom kompozicijom krugova u križu, koji izgleda kao da je veselo raširio ruke za zagrljaj, a u svom središtu sadrži stilizirani cvijet. Radost je dodatno izrečena šarenim bojama.