Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Branimir” brani etnološku baštinu

25.04.2011. 22:00
“Branimir” brani  etnološku baštinu


Brojna kulturno-umjetnička društva koja su nastala nakon Domovinskog rata kao težnja očuvanju izvorne etnografske baštine najvećim su djelom amaterskog karaktera. Stoga se  kod svih KUD-ova javljaju  slični problemi kako i na koji  način pristupiti organiziranju  proba, vođenju i postavljanju  različitih koreografija prilikom probe, ali i organiziranju  zajedničkih susreta i smotri.
Sve navedeno bio je povod  da KUD “Branimir” Benkovac i Gradska knjižnica Benkovac u suradnji s Danijelom  Šotom, voditeljem i organizatorom najveće državne  smotre “Vinkovačke jeseni”  održe dvodnevni seminar za  voditelje kulturno-umjetničkih društava. Seminar na  temu “Psihološki pristup u  organiziranju probe i postavljanju različitih koreografija”  održan je u Multimedijalnoj  dvorani Gradske knjižnice  Benkovac i trajao je dva dana.
Kako je istaknula Ksenija  Čirjak iz KUD-a Branimir,  zanimljivost je da ovaj seminar po prvi put okuplja  predstavnike KUD-ova iz tri  županije: Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske, a na seminaru su bili i  gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine. 
Prvog dana seminara voditelji kulturno-umjetničkih  društva podučavani su osnovama i načinu pedagoškog  pristupa vođenju proba za voditelje KUD-ova. Prezentirano je kako točno postupiti u  načinu vođenja probe, kako  stati pred ljude, kako krenuti  s probom, kako ugrijati ljude  za probu, ali ne samo za  probe nego i za nastupe, kako  ih pripremiti za nastup folklornih skupina, što je bitno  kod dolaska i odlaska na nastup.
Drugog dana seminara  odrađeno je nekoliko plesnih  zona Hrvatske, naučeni su  osnovni plesni koraci uz izvođenje nekoliko pjesama  upravo kako bi se ljudima  ponudilo nešto novo. Kako su  istaknuli organizatori i sudionici seminara ovo nije kraj  budući da je u planu suradnja  s lokalnim stručnjacima, etnolozima, povjesničarima i  dakako folkloristima kako bi  se napravile ženske frizure te  izradile narodne nošnje i  naučilo što više o etnološkim  bogatstvima svog kraja.