Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prosika podsjetila na ljeto

25.04.2011. 22:00
Prosika podsjetila na ljeto


Uskrs je označio početak predsezone. Turistički djelatnici procjenjuju kako bi sezona mogla biti za 10 do 15 posto bolja od prošlogodišnje, a zadovoljni su brojem stranaca koji su u Pag došli za uskrsne blagdane


Za uskrsne blagdane  u Pag je stiglo oko dvije tisuće  turista koji su u najvećem broju smješteni u kampu “Šimuni”  i u dva najveća paška hotela,  “Meridijan” i “Pagus”. Lijepo  vrijeme tijekom vikenda neki  su iskoristili za sunčanje i kupanje tako da je na trenutke  gradska plaža Prosika podsjećala na ljeto.
Za Uskrs su otvoreni paški  restorani i turisti su mogli  uživati i u domaćim specijalitetima, posebice u mladoj  paškoj janjetini. Paški ugostitelj Ivica Mišković je od podneva do ponoći pripremao  janjetinu na ražnju.
– Gostima nudimo janjetinu  na ražnju do deset kilograma  težine jer je takva janjetina  najbolja. No, gostima nudimo i  janjetinu pripremljenu na lešo  i u pećnici, a nudimo i juhu od  janjetine. S radom smo počeli  nekoliko dana prije Uskrsa jer  se već uobičajilo Uskrs smatrati početkom predsezone,  rekao je Ivica Mišković.
Goste je u restoran koji je  smješten u ugodnom ambijentu nekadašnjih bedema, s krovom od goleme krošnje smokvinog stabla, mamio miris  pečenog mesa na ražnja i tom  je mirisu bilo teško odoljeti.
– Ove godine je gostiju nešto  više nego lani i zadovoljan sam  posjetom, rekao je Mišković.
Na Uskrs je velik broj vjernika sudjelovao u prijepodnevnoj misi, a nakon izlaska iz  crkve čekalo ih je ugodno iznenađenje. U organizaciji  paške gradske uprave, na trgu  Petra Krešimira IV bio je postavljen uskršnji doručak s domaćim jelima. Na stolu se nalazila fritaja od šparoga, kolači  sa skutom i paškim medom od  kadulje, domaće vino, domaća  rakija i nezaobilazna uskrsna  torta. Uskrsni doručak  uljepšala je Gradska glazba  Pag koja je svirala na trgu. Uz  mještane, doručku su se pridružili i mnogi gosti među kojima je bio i gradonačelnik  Maribora Franc Kanger s obitelji. Pag je posjetio neslužbeno.
-Došao sa s obitelji posjetiti  Pag i jako mi se sviđa, obišli  smo staru jezgru grada i zadržali se na trgu, na doručku  kako bi probali domaća jela i  moram reći kako su vrlo ukusna, rekao je gradonačelnik  Maribora Franc Kanger.
Uskrs je označio početak  predsezone. Turistički djelatnici procjenjuju kako bi sezona mogla biti za 10 do 15  posto bolja od prošlogodišnje,  a zadovoljni su brojem stranaca koji su u Pag došli za  uskrsne blagdane.