Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stvaralaštvo Ante Brkana u Bibinjama

25.04.2011. 22:00
Stvaralaštvo Ante Brkana u Bibinjama


U povodu  obilježavanja Dana općine Bibinje danas je u atriju OŠ Stjepana Radića otvorena izložba crno-bijelih fotografija pod nazivom “Ante Brkan u Bibinjama”, čuvenog zadarskog fotografa Ante Brkana (1918.-2004.). U nazočnosti načelnika Nina Šimunića, ravnateljice škole Mirke Sikirić, don Pave Kera i drugih gostiju te mještana izložbu je nakon uvodne riječi predsjednika bibinjskog Općinskog vijeća Ivana Šimunića otvorila ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru Renata Peroš.
– Nakon otkupa zbirke negativa fotografa Ante Brkana, ova je izložba treća u nizu kojom se ta golema foto dokumentacija našeg kraja predstavlja javnosti. Dok su prve dvije izložbe predstavile zadarsku Gradsku tržnicu i četrdeset znamenitih ljudi vezanih za Zadar, ova izložba prva je koja tematizira jedan prostor, odnosno posebnosti jednog mjesta kao što je Bibinje, rekla je Peroš pri otvaranju izložbe koja je u potpunosti dokumentarnog karaktera.
Ante Brkan je uz svog brata Zvonimira najistaknutiji zadarski fotograf 20. stoljeća i jedan od najznačajnijih fotografa. Sintagma “braća Brkan” u likovnoj kulturi Zadra pojam je vrsnosti i međunarodnog uspjeha zadarske poratne fotografije. Među ostalima Ante Brkan je u karijeri dobio priznanja poput Velike nagrada grada Milana, 1961., Nagradu Tošo Dabac, 1982., Nagradu za životno djelo Foto-saveza Jugoslavije, 1989., Godišnju nagrada grada Zadra, 1989., Nagradu grada Zadra za životno djelo, 1998.
– Zbirka je formirana 1995. godine zahvaljujući Zadarskoj županiji koja je otkupila i predala na stručnu obradu ovaj dragocijeni opus Narodnom muzeju Zadar. Riječ je o zbirci negativa koja broji oko 30.000 pojedinačnih snimaka i svakako predstavlja izazov da u budućnosti iz nje izdvojimo još neke cijeline i teme, naglasila je Renatar Peroš izražavajući pritom nadu kako će ova izložba potaknuti i druge općine i gradove u Zadarskoj županiji za neku novu izložbu i druženje s fotografom Antom Brkanom.
U organizaciji Narodnog muzeja Zadar a pod pokroviteljstvom Općine Bibinje i hvalevrijednom susretljivošću ravnateljice škole Mirke Sikirić, petnaest crno-bijelih slika s bibinjskim motivima koje nose žig autora odabrala je kustosica Nevena Štokić, dok je izložbu postavio akademski slikar Igor Gluić.  Izložba će biti otvorena do Dana škole Stjepana Radića, do 14. svibnja.