Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Utvrditi činjenice o ratnim zločinima

25.04.2011. 22:00
Utvrditi činjenice  o ratnim zločinima


Radi se o akciji kojom se želi prikupiti milijun potpisa za osnivanje “Regionalne komisije koja treba utvrditi činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine”


Danas u Zadru  započinje akcija prikupljanja  potpisa za osnivanje REKOM-a, a koju će koordinirati  Inicijativa mladih za ljudska  prava. Kako smo saznali od  regionalnog koordinatora za  prikupljanje potpisa, Ivana  Novosela radi se o akciji kojom se želi prikupiti milijun  potpisa za osnivanje “Regionalne komisije koja treba utvrditi činjenice o ratnim  zločinima i drugim teškim  kršenjima ljudskih prava  počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do  2001. godine” (skraćeno REKOM). Akcija će se odvijati  tijekom 42 dana, do 4. lipnja u  svim zemljama nastalima na  području nekadašnje SFRJ. U  Zadarskoj županiji prikupljanje potpisa koordinirat će Inicijativa mladih Zadra, u koju  je zasad uključeno 10-ak udruga. Novosel ističe kako je REKOM građanska inicijativa  koja je pokrenuta od strane  preko 600 organizacija, a kampanju su podržali predsjednici  Hrvatske i Srbije Ivo Josipović  i Boris Tadić, Skupština Crne  Gore, Europska komisija i Europski parlament, kao i brojne  javne osobe u regiji.
– No, zapravo tek nakon što  se prikupi milijun potpisa oni  će se zajedno s nacrtom Statuta REKOM-a predati parlamentima svih sljednica  SFRJ kako bi oni ovu kampanju podržali, što znači da će  one biti osnivači REKOM-a.  Jer komisija mora biti službeno tijelo, čiji će rezultati na  koncu biti službeni i primjenjivi, kaže Novosel dodajući kako je cilj stvoriti platformu  među državama, odnosno  stvaranje nezavisne  međudržavne komisije, komisije za istinu i pomirenje.  Među razlozima koje su razne  organizacije naveli, osnivanje  REKOM-a potrebno je iz razloga jer ni nakon deset godina od prestanka oružanih  sukoba na području bivše  SFRJ: ni u jednoj od država  nije dovršen popis ubijenih u  ratu, više od 15.000 osoba i  dalje se vode kao nestale, brojevima ubijenih i stradalih često se manipulira u političke  svrhe, a žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju. Važno je još  napomenuti kako je ovo prva  akcija u kojoj će tisuće mladih  biti nositelji najvećeg  umrežavanja mladih u Hrvatskoj i regiji, s ciljem utvrđivanja činjenica o svim zločinima  na prostoru bivše SFRJ, o broju nestalih osoba i žrtava, na  koncu o istini kako se više ne  bi manipuliralo sadašnje i buduće generacije. No da ne  dođe do zabune, mladi i razne  organizacije sudjeluju u prikupljanju milijun potpisa za  osnivanje REKOM-a, a osnivanje i rad komisije ovisit će o  spremnosti svih država na suradnju kojom će se konačno  saznati istina kako se zločini  više nikad ne bi ponovili.