Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Živjeti dosljedno svoje kršćanstvo najbolji je Uskrs

25.04.2011. 22:00
Živjeti dosljedno svoje kršćanstvo najbolji je Uskrs


Najveći kršćanski  blagdan Uskrs svečano je misnim slavljima, tradicionalnim  blagoslovom hrane te crkvenim liturgijskim napjevima  proslavljen u starohrvatskom  kraljevskom gradu Ninu. U  dupkom punoj ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali  koja je posvećena jednom od  četiriju ninskih zaštitnika sv.  Anselmu, u zajedništvu s vjernicima Nina, Ninskih Stanova,  Grba te gostiju koji su za ovaj  veliki blagdan pristigli na šire  ninsko područje, svečano liturgijsko slavlje predvodio je  ninski nadžupnik i dekan ninskog dekanata don. Šime Kevrić.
– Za slijediti Isusa daleko je  najvažnije vjerovati. Međutim,  makar su mnogi vidjeli što je  Isus činio i čuli što je govorio  opet nisu vjerovali jer nisu bili  otvoreni djelovanju milosti  Božjoj. Takovih i danas  nažalost ima mnogo. Naša vjera treba i nama davati snage  kako bismo i mi mogli biti  svjedoci svoga prijatelja Isusa  putem naših života i naših djelovanja. U našim životima  možemo imati velike petke i  svoje križeve, križne putove,  strahove, ali se ne trebamo  bojati jer imamo se na koga  osloniti. Na onoga koji je naš  put, istina i život i koji je naše  svjetlo svijeta. Imamo za kim  ići i nećemo se prevariti ni  prevareni biti, a to je uskrsli  Isus Krist, istaknuo je don  Šime Kevrić.
On je upozorio kako nam se  po koji put može učiniti nekorisnim i promašenim naš  život po vjeri i to osobito kada  nam se nude lažna obećanja i  vrijednosti koje ruše dostojanstvo čovjeka kao osobe, pogotovo kada nam se žele ukloniti vrijednosti koje nadilaze  ono prolazno.
– Osobito kada nam se preokreću vrijednosti, kada se laž  proglašava istinom, zlo da je  dobro, nepravda-pravdom.  Pohlepa i krađa snalažljivošću  i toliko drugog toga. I čovjek se  u takvim prigodama lako može  zavesti. Stoga moramo biti itekako budni, živjeti evanđeoskim životom i vjerovati u uskrslog Gospodina. Uskrs nas  poziva da se ne damo smesti  jer vjerom u uskrslog Gospodina dobro uvijek pobjeđuje.  Živjeti dosljedno svoje kršćanstvo najbolji je Uskrs. U jednostavnosti i skromnosti svog  kršćanskog života Uskrs nas  poziva na ljubav, opraštanje,  zajedništvo i radost pobjede  nad grijehom. I u svjetlu ovih  riječi želim radostan i blagoslovljen Uskrs vama ovdje  okupljenim, vašim ukućanima,  posebno bolesnima i nemoćnima te vašima u domovini i  svijetu.
Blagdansko slavlje izvodeći  poznate uskrsne liturgijske  napjeve uveličao je mješoviti  župni Katedralni zbor sv. Marcela pod dirigentskom palicom  časne sestre Krešimire Zanki.