Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Živjeti u duhu Uskrsa

25.04.2011. 22:00
Živjeti u duhu Uskrsa


Misno slavlje na Uskrsni ponedjeljak u crkvi Sv. Šime u Zadru predvodio je upravitelj svetišta don Josip Lenkić koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost vječnih, duhovnih i neprolaznih vrijednosti koje donosi vjera u uskrsnulog Isusa Krista te u vječni život. Don Josip je u uvodnim riječima kazao da je Krist uskrsnuli, živ prisutan u euharistiji, okupljanju i zajedništvu vjernika koji slušaju Božju riječ. Predvoditelj svete mise poručio je kako živjeti u duhu Uskrsa znači gledati novim očima te da svaku dušu treba prožimati otajstvo Isusova uskrsnuća.
– Na uskrsnome bdjenju odjeknuo je navještaj: “Gospodin je uskrsnuo doista, aleluja!” Sada nam on kaže: “Neću umrijeti, nego živjeti.” Grešnicima kaže: “Primite oproštenje grijeha.” Svima ponavlja: “Ja sam uskrsnuće, jaganjac žrtvovan za vas. Ja sam vaš život, uskrsnuće, svjetlo i spasenje. Ja ću vam pokazati Oca.” Ovih dana liturgija nas podsjeća na razne susrete koje je Isus imao nakon uskrsnuća. Tako čitamo susret s Marijom Magdalenom i ostalim ženama, s apostolima koji su se okupili u dvorani Posljednje večere, s Tomom nevjernim i drugim učenicima. Ta njegova ukazanja za nas predstavljaju poziv da produbimo temeljnu poruku Uskrsa, potiču nas da ponovno prođemo duhovnim putem onih koji su susreli Krista i prepoznali ga, kao onih prvih dana nakon uskrsnuća. Svjedočanstva apostola o Kristovom uskrsnuću trajno odzvanjaju u Crkvi i svijetu, rekao je don Josip Lenkić dodajući kako se po sudjelovanju u euharistiji obnavlja i učvršćuje vjera. 
– Apostolsko svjedočanstvo prihvaćaju vjernici svih vremena, ne samo riječima, nego i životom, tražeći, kako smo čuli na uskrsno jutro u poslanici, ono što je gore gdje Krist sjedi s desne Očeve. Za onim gore težiti kao kršćani, to daje novo lice nama i našem životu. Pozvani smo trajno svjedočiti o Kristovom uskrsnuću. Prvi vjernici su Uskrsnuloga vidjeli u ukazanjima, a svi vjernici i danas kroz povijest Crkve susreću ga u njegovoj riječi, sakramentu njegova tijela i krvi, u euharistiji, naveo je upravitelj svetišta Sv. Šime. U propovijedi se nadalje čulo kako se među nama neprestano događa Isusova muka, smrt i uskrsnuće na jedinstven, otajstven i duhovan način.
 Don Josip je podsjetio na Kristovu prisutnost u svetim tajnama koje Crkva neprestano slavi istaknuvši da se ona ostvaruje u nama i među nama kad god pristupamo sakramentima i u njima sudjelujemo.
Na misi je pjevao Središnji gradski crkveni zbor pod ravnanjem mons. Pavla Kere.