Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ahilej u Zadru, Benkovcu, Preku i Banju

25.04.2012. 22:00
Ahilej u Zadru, Benkovcu, Preku i Banju


U sklopu Dana Zadarske županije 2012., knjiga dr. sc. Igora Šipića i Tomislava Marijana Bilosnića “Ahilej u virovima Vrtoloma”, kao peti svezak biblioteke Troja, mitovi, legende i stvarnost, ovih će dana biti prikazana u Zadru, Benkovcu, Banju i Preku.
Danas, s početkom u 12 sati knjiga će se promovirati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru. Uz autore, I. Šipića i T. M .Bilosnića o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Zdenko Brusić, poznati zadarski arherolog i sveučilišni profesor. U programu sudjeluje i mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Knjižnice.
U petak 27. travnja “Ahilej u virovima Vrtloloma” prikazat će se u Gradskoj knjižnici Benkovac u Benkovcu, također, s početkom u 12 sati. Uz autore, knjigu će predstaviti i Mile Marić, voditelj knjižnice u Benkovcu.
U subotu, 28. travnja “Ahilej” seli na otoke Ugljan i Pašman, pa će najprije biti prikazan u Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu” u Preku, s početkom u 17 sati. U programu sudjeluje i Tihana Lončar, voditeljica programa “Doma na žalu”. Sat kasnije, istoga dana u 18 sati o “Ahileju u virovima Vrtoloma” govorit će se na 3. Međunarodnoj likovnoj koloniji Banj 2012., gdje sudjeluju slikari iz Češke, Mađarske i Poljske.
Knjiga na blizu tristo stranica divot izdanja, opremljena kartama i fotografijama, govori o Ljubačkoj kosi u trojanskoj toponimiji. Ovdje se dokazuju kako su lokalitet Ljubačkih vrata i Ljubljene (Ljube) i Venca “središnjica Sredozemnog mora koja u trojanoskoj toponimiji igra gotovo naslovnu ulogu”. Ovom se knjigom na znanstvenoj osnovi dokazuje kako je na ljubačkoj poziciji “i prije Homerove Troje morao postojati iznimno značajan grad”, vjerojatno i značajniji od maloazijske Troje. Bilosnić i Šipić u knjizi “Ahileju u virovima Vrtoloma” na tragu su senzacionalnog otkrića glede “trojanske” toponimije na zadarskom području, čemu je Bilosnić pišući svoje povjesnice posvetio posljednje desetljeće svoga izuzetno plodnog istraživalačkog rada.