Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mještani i sami doprinose ljepšem izgledu mjesta

25.04.2012. 22:00
Mještani i sami doprinose ljepšem izgledu mjesta


Za pripremu ovogodišnje turističke sezone mještani Ražanca poduzeli su hvalevrijedne radove na poboljšanju uvjeta za veći i kvalitetniji turizam. Duge i uređene plaže plod su poduzetih aktivnosti Mjesnog odbora, a prije svega radova koje izvodi sa svojim strojem za mljevljenje kamena turistički radnik Zdenko Zubčić.
Na nekoliko stotina metara dugoj plaži na predjelu Puntica, obloženoj sitnim kamenom i pijeskom kojeg su oblikovali morski valovi, stvoreni su prekrasni uvjeti za ležanje na suncu, sunčanje, lijep ulaz u jedno od najčistijih mora na Jadranu. Uz samu obalu zasađena su stabla tamarisa koja čine ugodnu ljetnju hladovinu. Prostor cijele plaže i na mjestima za sunčanje i na mjestima za boravak u hladovini prekriven je sitnim kamenjem i pijeskom, a na plažu je dovedena i voda pa se od Turističke zajednice i Općine Ražanac očekuje instaliranje tuševa i uređenje sanitarnih čvorova, koji još uvijek nedostaju za masovno korištenje ove i drugih plaža u Ražancu.
Vranjak i Pisak
Na ovu plažu nadovezuje se prekrasna uvala Puntica, pjeskovita, lijepo uređena s podzidama za sjedenje, stablima tamarisa za ugodnu hladovinu, tušem za tuširanje, sanitarnim čvorovima, okolnim restoranima i gotovo uvijek prisutnim blagim ljetnim maestralom, što čini ovaj prostor jednim od najugodnijim za ljetnji odmor.
Briga za ljetnji ugođaj ove godine u Ražancu iskazala se i na uređenju ulaznih pristupa u more na Vranjaku, lijepo uređenoj plažici. Svojom ljepotom, prekrasnim žalom, ugodnim ulazom u more, podzidom za sjedenje, visokim stablima za hladovinu uz samu obalu, parkiralištem za automobile, okolnim restoranima i kafićima i blizini apartmana i soba za turizam, uvala Pisak se opravdano može zvati biserom kojem na daleko nema ravna. Nikakva betonizacija je ne bi smjela ugroziti.
Najnovija plaža nastala je ovih dana na tzv. Vlaškom kraju, zalaganjem Mjesnog odbora Ražanac i svesrdnim radom Zdenka Zubčića i njegove mehanizacije. Uvala Vlaški kraj se nalazi u istočnom dijelu samog mjesta Ražanac i ima sve uvjete za masovno korištenje čak i za noćna kupanja jer je i noću osvjetljena.
Uklonjene ruševine
Pored plaža u Ražancu se uređuju ulice i znatno poboljšava infrastruktura. Ovih dana Hrvatske ceste glavnu prometnicu koja je u Ražancu i glavna ulica prekrivaju novim slojem asfalta, a stručni radnici iz Ražanca zadarskog odjela HEP-a i poduzeće Marinko Zubčić viseću javnu rasvjetu u centru mjesta stavljaju pod zemlju.
Prije mjesec dana Općina Ražanac je uklonila stare ruševine i kuće u samom centru mjesta čime se dobio prekrasan prostor za glavni ražanački trg s pogledom na župnu crkvu i nanovo uređene kuće. Ovaj se prostor treba stručno valorizirati i dati mu namjenu lijepo uređenog urbanog prostora. Naime, sazrijeva saznanje da ovaj prostor mora imati obilježja pravog trga i da se barem na ovom prostoru ukaže brački ili neki drugi prikladni kamen.
Ozbiljni infrastrukturni radovi su poduzeti od Općine Ražanac i zadaskog Vodovoda prema zapadnom dijelu mjesta i vikend naselja. Promijenjene su vodovodne cijevi i električne instalacije, prošireni ulični putovi te se očekuju radovi na uređenju ove značajne prometnice i javne rasvjete.
Svi ovi radovi su motivirali mještane da i sami doprinesu novom ulaganju za ozbiljniji turizam. Vidljivi su radovi na novim fasadama kuća, preuređenju interijera, uređenju vrtova i okoliša, uklanjanju deponija, poboljšanju ugostiteljske i uslužno-trgovačke ponude.
 Također se očekuju pripreme za novu zabavnu i kulturnu ljetnu ponudu gdje su na potezu Turistička zajednica i Općina Ražanac. Mnogi u Ražancu zaključuju da se počelo turistički raditi i da treba nastaviti kako bi ovo mjesto postalo prava turistička destinacija.