Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Od ministra očekujemo pomoć, a ne jeftinu demagogiju!

25.04.2012. 22:00
Od ministra očekujemo pomoć, a ne jeftinu demagogiju!


Župan Stipe Zrilić jučer se, na kraju redovitog kolegija, osvrnuo na izjave ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka, koji je tijekom prekjučerašnjeg posjeta Zadru kazao da je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije po rješavanju zahtjeva za građevinskim dozvolama jedan od najgorih u Hrvatskoj.
Ovaj Vrdoljakov istup župan je oštro osudio okarakteriziravši ga kao jeftin politički marketing koji zasigurno neće pomoći rješavanju problema koji su veliki.
Nema jednostavnih rješenja
 – Zbog cjelovitog informiranja javnosti, treba kazati da je UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje 2008. godine od Ureda državne uprave preuzeo 14.000 neriješenih predmeta i 14 zaposlenika. Tada je zaposleno 30 novih djelatnika, uređivani su prostori za Upravni odjel, nabavljena oprema… Iako se predmeti rješavaju sporo i po kompliciranoj proceduri, čega je svjesna i država, od tada se svake godine riješi više predmeta nego se zaprimi novih, rekao je župan te istaknuo da aktualni Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata nije dobar te da podržava Vrdoljakovu najavu da će se ići u izmjene kojima će se pojednostavniti procedura.
 – Podržavam izmjene Zakona, iako sumnjam da se može donijeti jednostavno rješenje. Jer što se tiče upravnih postupaka legalizacije nema lakih rješenja. Samo onaj koji ne poznaje pravo može lako reći da će biti donesena jednostavna rješenja. Ako ministar Vrdoljak misli drugačije, neka onda neriješene zahtjeve za legalizaciju uzme sebi pa neka ih rješava svojim znanjima i kompetencijama, poručio je zadarski župan.
Krivo je naslijeđeno stanje
On je naveo da je najveći broj zahtjeva za legalizacijom stigao s Vira, kao i da veći dio njih nije kompletiran.
– Ministru smo iznijeli činjenice o teškom naslijeđenom stanju na što je rekao da njega prošlost ne zanima. Takve izjave ne koriste ničem jer od njega očekujemo pomoć, a ne demagogiju. Nažalost, njegov posjet sveo se na stranački događaj uvijen u odoru ministarstva što, ponavljam, ni nama, a ponajmanje našim građanima, ničemu ne koristi. Nije potrebno na ovaj način zamagljivati stvari. Ne može pročelnik Željko Letinić biti kriv za probleme nove Vlade. Ako je kriv, tomu ćemo lako doskočiti, rekao je župan Zrilić, poručivši da probleme treba rješavati, a ne poput nizozemskog dječaka koji je predložio rješenje grčke krize, nuditi kojekakva „pizza rješenja”.
Letinić: Radimo iznad norme
Nekoliko riječi rekao je i Željko Letinić koji je istaknuo da djelatnici njegovog Upravnog odjela prosječno u mjesec dana riješe 13 upravnih i 27 neupravnih predmeta, što je daleko iznad državne norme koja nalaže rješavanje 12 upravnih i 15 neupravnih premeta mjesečno po zaposleniku.
Također je kazao da su njegovi djelatnici često radili i subotama i nedjeljama, a također su predmete nosili kući. No, zbog zakonskih izmjena kojima se prekovremeni rad ne dopušta, pa tako i ne plaća, takav golemi angažman njegovih zaposlenika ni uz najbolju volju više nije moguć.
 – Nadam se da će doći do suradnje s resornim ministarstvom i da će nam ministarstvo pomoći, jer nam pomoć doista i treba, poručio je Letinić.


Optužbe za korupciju nisu korektne


Župan je naglasio i da nitko nije kriv što se 50 godina dopuštalo divljanje u prostoru, a osvrnuo se i na optužbe o korumpiranosti UO-a za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.
– Takve izjave nisu korektne. Željko Letinić i djelatnici su začuđeni ovakvim izjavama. Pročelnik, a vjerujem i njegovi djelatnici, su korektni u svom poslu. Ako netko ima pojedinačnih iskustava korupcije, neka ih prijavi tamo gdje treba, rekao je župan napomenuvši da su on i djelatnici Zadarske županije svjesni da je problem velik te da će učiniti dodatne napore kako bi se on riješio. Ako treba i ako je moguće, poslat će djelatnike iz drugih upravnih odjela u Letinićev.