Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prtenjača: U elitnoj postrojbi Pauci bilo je 800 Zadrana

25.04.2012. 22:00
Prtenjača: U elitnoj postrojbi Pauci bilo je 800 Zadrana


Polaganjem vijenaca, svetom misom za poginule i prigodnim programom na Sustipanu (Zvončacu) u Splitu u subotu poslijepodne s početkom u 17 sati održat će se središnja svečanost u povodu obilježavanja 21. obljetnica postojanja IV. gardijske brigade HV-a, poznata i po ratnom nazivu Pauci
Polaganjem vijenaca, svetom misom za poginule i prigodnim programom na Sustipanu (Zvončacu) u Splitu u subotu poslijepodne s početkom u 17 sati održat će se središnja svečanost u povodu obilježavanja 21. obljetnica postojanja IV. gardijske brigade HV-a, poznata i po ratnom nazivu Pauci.
–  Četvrta je sinonim obrane na ovim prostorima, od Zadra do Dubrovnika gdje god se se pojavila crvena beretka javljala se i nada da ništa nije nemoguće. Ono što je postignuto je postojanje i domoljublje i svi smo ponosni na njih, kaže Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije.
Zadarska udruga ima oko 170 registriranih članova od oko 800 pripadnika elitne postrojbe Pauci s područja Zadarske županije, bilo da su profesionalci, pričuvni ili mobilizirani.
– Legendarni Pauci su u svom sastavu imali veliki broj ratnika sa prostora naše županije, junaka Domovinskog rata, običnih, svakodnevnih ljudi. Hrvatsku su dali sve, a nisu tražili ništa, ponosno će Prtenjača prisjećajući se ratnog puta momaka sa prepoznatljvim crvenim beretkama koji su sa svojim zapovjednicima dobili sve bitke od Maslenice do krajnjeg hrvatskog juga.
Središnja subotnja svečanost u Splitu je zapravo prisjećanje ratnog puta ove velike postrojbe te odavanje počasti onima koji su u njezine uspjehe ugradili najviše što su mogli, vlastite živote.
– Ukupno 38 junaka, pripadnika 4. brigade je poginulo tijekom obrambenog Domovinskog rata na području Zadarske županije. Od toga šest hrvatskih vitezova u najtežima danima obrane Zadra 1991. godine, šest na bojišnici Kruševo, 24 u akciji Maslenica, dva u Paljuvu, o tužnoj statistici podsjeća Prtenjača ističući kako su pripadnici 4. brigade u obrani Zadra i zaleđa imali itekako važnu ulogu, kaže, a da pritom nisu niti jednim nečasnim aktom ugrozili čast grada, građana i Republike Hrvatske.
Četvrta je rođena u travnju 1991. godine u Splitu. Prvi zapovjednik bio je general Ive Jelić, potom general bojnik Mirko Šundov te general Damir Krstičević.
– Na putu ka konačnom oslobađanju domovine, izrasla je u legendu dokazujući veliko hrvatsko srce, beskrajnu ljubav prema domovini. Put momaka s crvenim beretkama put je viteštva i časti hrvatskog vojnika neokaljane tijekom cijelog Domovinskog rata, poručio je Davor Prtenjača.
Kruševo, Zelene Table – Male Bare, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, Maslenica, Ljeto, Oluja, Maestral, Južni Potez… slavni je, i zasigurno nepotpun niz. Stotinu devedeset tri poginula Pauka ugradila su sebe u konačnu domovinsku pobjedu.