Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Talijani pozvani da uživaju u ljepotama Pašmana

25.04.2012. 22:00
Talijani pozvani da uživaju u ljepotama Pašmana


Načelnik Općine Tkon na otoku Pašmanu, Danijel Katičin i zamjenik načelnika Općine Pašman Nikolino Bašić, predstavili su “Škraping” i robinzonski turizam, novi način življenja netaknute prirode hrvatskih otoka


U subotu 21. travnja u Muzeju rimske civilizacije održana je smotra hrvatske umjetnosti i kulture. Brojne uzvanike i posjetitelje smotre pozdravili su Tomislav Vidošević, veleposlanik RH u Republici Italiji, Mirko Šikić, predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu te Dragica Hadrović, tajnica Hrvatsko-talijanske udruge, voditeljica projekta “Hrvatski mozaik”. Iskreno su zahvalili brojnim pripadnicima hrvatske manjinske zajednice i dragim prijateljima iz Italije i ostalim prijateljima Hrvatske i Italije iz drugih država koji su nazočili svečanom događaju.
Posjet moliškim Hrvatima
Cjelodnevni program započeo je ujutro posjetom djece i roditelja polaznika Hrvatske dopunske škole u Rimu i u tri općine u kojima žive moliški Hrvati (Kruč, Mundimitar i Filić), ukupno njih 98, Muzeju rimske civilizacije, koji ugošćuje cijelu smotru. Nakon razgledavanja postavljenih izložbi u sklopu smotre, u poslijepodnevnim satima održana je radionica crtanja za polaznike Hrvatske dopunske škole pod vodstvom učiteljice prof. Renate Grgurević pod nazivom “Moji dojmovi s posjeta Muzeju”. Djeca su tom prigodom izradila niz novih crteža koji će naći prostora i biti izloženi u sklopu već postojeće izložbe dječjih radova.
Veleposlanik Tomislav Vidošević još je jednom istaknuo ulogu i značaj Hrvatsko-talijanske udruge koja je uz potporu Grada Rima, Grada Zagreba, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Veleposlanstva RH uspjela realizirati tako bogat i zahtjevan niz kulturno-umjetničkih događanja.
Najčišće more na Mediteranu
Voditeljica rimskog ureda Hrvatske turističke zajednice Ivona Tokić održala je prezentaciju kulturne, povijesne i prirodne baštine Hrvatske pod nazivom “Hrvatska, ne samo more”, prigodom koje je podsjetila da naša zemlja posjeduje najčišće i netaknuto more na Mediteranu, sa svojih 1.240 otoka i 700 kilometara obale među najrazvedenijima u tom prostoru te brojne nacionalne parkove i sedam lokacija na listi UNESCO-a. Hrvatska također ima bogatu povijesno-kulturnu baštinu koju čine romaničke, barokne, renesansne crkve i utvrde, a s druge strane bogat izbor zabavno-sportskih aktivnosti. Takva se kombinacija pretvara u doista iznimnu vrstu odmora: tu su također tečajevi umjetnosti, kuhanja, berba maslina na seoskim imanjima koja ugošćuju turiste, rafting, biciklizam, jahanje i promatranje ptica.
U prezentaciji je također naglašeno kako će 2013. godine Hrvatska i službeno postati članicom Europske unije, što će na neki način dodatno osnažiti već dostignutu zrelost u području turizma.
Načelnik Općine Tkon na otoku Pašmanu, Danijel Katičin i zamjenik načelnika Općine Pašman Nikolino Bašić, predstavili su “Škraping” i robinzonski turizam, novi način življenja netaknute prirode hrvatskih otoka.
Popularizacija škrapinga
– U zadarskom arhipelagu, srcu Dalmacije, postoji jedan zeleni otok s pješčanim plažama, na kojem vlada mir: otok Pašman. Sjeverni dio otoka naseljen je od antičkih vremena, što pokazuju i brojni povijesni nalazi. Nesumnjivo je, međutim, perla otoka njegov južni dio sa sugestivnim ribarskim kućicama u brojnim uvalama i s pogledom na Kornate, istaknuli su predstavnici otoka.
Nakon vrlo popularnog “trekkinga”, hrvatski športovi za podizanje adrenalina posljednjih godina uvrštavaju i škraping. Škraping se sastoji od trčanja i brzog hoda po oštrim i strmim obalnim stijenama. Ime proizlazi iz riječi dalmatinskog dijalekta “škrapa” koja znači “oštra stijena”. Škraping je fizički zahtjevna i potencijalno opasna disciplina. Športaši moraju biti izuzetno oprezni pri provlačenju kroz uske prolaze, prelaženju mediteranskog raslinja, izbjegavanju ponora, prelasku preko oštrih stijena i kamenja te pronalaženju staza koje je odredio organizator. Natjecanje pruža mogućnost sudionicima da upoznaju najatraktivnije dijelove otoka i da tako uživaju i u turističkim aspektima utrke.
U okviru prezentacije tradicija i ljepota otoka Korčule, Mery Bikić je predstavila staru tradicionalnu vitešku igru “Kumpanije Smokvica”. Na lokalitetu “Krvava ropa” vodile su se velike bitke protiv otomanskih osvajača, a u spomen na njih razvila se Kumpanija, viteški ples s mačevima koji prikazuje borbu mještana protiv osvajača. Članovi društva iz Smokvice u svojim prelijepim karakterističnim nošnjama oduševili su mnogobrojnu publiku svojom viteškom igrom.