Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarska bolnica nastavna baza splitskom Medicinskom fakultetu

25.04.2012. 22:00
Zadarska bolnica nastavna baza splitskom Medicinskom fakultetu


Ugovor je jučer potpisao dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice i poslao ga dr. Draganu Ljutiću, dekanu splitskog Medicinskog fakulteta


Intenzivna suradnja Opće bolnice Zadar s Medicinskim fakultetom u Splitu rezultirala je potpisivanjem ugovora o suradnji, temeljem kojega zadarska bolnica postaje nastavna baza splitskog fakulteta i sudjeluje u nastavi studenata medicine.
Ugovor je jučer potpisao dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice i poslao ga dr. Draganu Ljutiću, dekanu splitskog Medicinskog fakulteta. Sada, nakon potpisivanja papirologije, slijedi konkretan dogovor o načinu suradnje, odnosno odabiru odjela koji će biti nastavna baza splitskim studentima.
Potpisani papiri
– Zadarska Opća bolnica, koja je već nastavna baza Sveučilišta u Zadru i Medicinskog fakulteta u Osijeku, sada je potpisala ugovor o suradnji i s Medicinskim fakultetom u Splitu. Tim ugovorom postajemo baza i za splitski Medicinski fakultet. Papiri su potpisani, sad slijedi dogovor oko izbora odjela na kojima će se nastava odvijati, kaže dr. Nakić, ističući da će dr. Ljutiću, dekanu Medicinskog fakulteta predložiti sedam, osam bolničkih odjela koji imaju najstručnije kadrove i najsuvremeniju medicinsku opremu.
Zadarska Opća bolnica, nastavni baza Sveučilišta u Zadru postala je 2007. godine, kada je pokrenut Studij sestrinstva na kojemu je angažirano 25 liječnika i 25 prvostupnica sestrinstva.
Tri godine, kasnije, dakle 2010., intenzivna suradnja s Medicinskim fakultetom u Osijeku rezultirala je potpisivanjem ugovora o suradnji. Tim ugovorom zadarska Opća bolnica postala je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Osijeku i aktivno sudjeluje u nastavi studenata.
Više liječnika
– Splitskom Medicinskom fakultetu kao nastavnu bazu ponudit ću najbolje opremljene bolničke odjele. Riječ je o odjelima s najstručnijim kadrom i najsuvremnijom medicinskom opremom. Što se tiče Medicinskog fakulteta u Osijeku, s kojima surađujemo tri godine, njihova nastavna baza je zadarski Interni odjel, govori dr. Nakić, ističući da su zadarskom Općom bolnicom kao nastavnom bazom iznimno zadovoljni studenti sestrinstva u Zadru i Medicinskog fakulteta u Osijeku.
Širenjem nastavnih baza u druge gradove, hrvatski medicinski fakulteti dobivaju mogućnost upisivanja većeg broja studenata, što je na tragu rješavanja kroničnog nedostatka liječnika u Hrvatskoj. Za liječnike koji rade u bolnicama, koje su nastavna baza hrvatskih medicinskih fakulteta, to je mogućnost da sudjeluju u obrazovanju studenata, budućih liječnika.
– Liječnici u zadarskoj Općoj bolnici više ne trebaju putovati u druge gradove da bi ostvarili svoje ambicije, odnosno želje za sudjelovanjem u obrazovanju medicinskih kadrova. Sada, kada je naša bolnica nastavna baza za Studij sestrinstva te medicinske fakultete iz Osijeka i Splita, zadarski liječnici imaju priliku tu u svojoj sredini obrazovati mlade kadrove, govori dr. Nakić, dodajući da ovakav vid suradnje zadovoljava fakultete, studente i zadarsku Opću bolnicu jer svi u konačnici imaju korist od ovakvog projekta.