Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pola stoljeća zadarske arheologije

Autor: Ante Rogić

25.04.2013. 22:00
Pola stoljeća zadarske arheologije

Foto: Vedran SITNICA



Pročelnik Odjela za arheologiju dr. sc. Brunislav Marijanović kazao je kako je pola stoljeća u arheološkoj struci zanemarivo, međutim, u jednoj instituciji je itekako značajno


Pola stoljeća zadarske arheologije obilježava se na Sveučilištu u Zadru, znanstvenim skupom pod nazivom “Arheologija istočnog Jadrana”. Skup je otvoren jučer u jutarnjim satima prigodnim govorima u kojima se podsjetilo na pet desetljeća u kojima su svoj obol zadarskoj, ali i hrvatskoj arheologiji dala velika imena, poput Mate Suića, Janka Beloševića, Nenada Cambija…
Pročelnik Odjela za arheologiju dr. sc. Brunislav Marijanović kazao je kako je pola stoljeća u arheološkoj struci zanemarivo, međutim, u jednoj instituciji je itekako značajno.
– Sva ova događanja su svojevrstan hommage. Ali i poziv da se ustraje u njegovu daljnjem profiliranju, kazao je Marijanović.
Janko Belošević, profesor emeritus Sveučilišta u Zadru, kazao je kako je skup sadržajno veoma dobro i korektno koncipiran, te je uvjeren da će polučiti dobre znanstvene rezultate.
Skup u povodu 50. obljetnice utemeljenja studija arheologije u Zadru otvorio je rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić kazavši kako je riječ o razdoblju od ničega do onoga što je danas.
– U budućnosti trebamo obrazovati arheološke stručnjake iz cijele Europe. Moramo pojačati međunarodnu suradnju. Na svima nama je da unaprijedimo ovaj naš odjel, kazao je rektor Uglešić.