Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S lijepim vremenom i više peludnih alergija

Autor: Anamarija Bilan

25.04.2013. 22:00
S lijepim vremenom i više peludnih alergija

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Od početka veljače zadarski Zavod za javno zdravstvo počeo je provoditi Program praćenja koncentracije peludnih zrnaca pod pokroviteljstvom Grada Zadra.
 – Provodimo svakodnevni monitoring koncentracije i vrsta peludnih zrnaca na području grada Zadra. Analizom preparata određuju se dnevne koncentracije pojedinih alergenih peludnih zrnaca u zraku. Sva zabilježena peludna zrnca grupiraju se u tri glavne skupine: pelud drveća, pelud trava te pelud korova. Na temelju dobivenih dnevnih koncentracija peludnih zrnaca u zraku i na temelju meteorološke prognoze predviđa se kretanje i koncentracija peludnih zrnaca u zraku za sljedeća 3-4 dana. Naša praksa je da peludnu prognozu objavljujemo dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom na našim web stranicama, objasnila nam je Danijela Peroš Pucar, voditeljica Laboratorija za biologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, dodavši da peludnu prognozu objavljuju jer upravo te informacije mogu uvelike pomoći u prevenciji i zaštiti zdravlja alergičnih osoba.
Objasnila je da kalendarskim početkom proljeća kod većine biljaka započinje razdoblje oprašivanja, zbog čega biljke stvaraju velike količine peludnih zrnaca i upravo stoga se u ovom razdoblju najčešće javljaju simptomi sezonskih alergija.
– Trenutačno na našem području dominiraju peludna zrnca drveća, od čega bih posebno izdvojila zabilježenu prisutnost peludnih zrnaca čempresa, čije su koncentracije već dosada nekoliko puta bile visoke, ali i peludna zrnca ostalih drvenastih biljaka kao što su npr. jasen, javor, joha, lijeska, bor, topola, brijest i vrba čije su zabilježene koncentracije niske do umjerene. Poboljšanje vremenskih prilika utječe na produkciju veće količine peludnih zrnaca što bi moglo uzrokovati povećanje simptoma peludnih alergija, rekla je Peroš Pucar.