U Kruševu proslavljen blagdan sv. Jurja

Slika korisnika admin

Kruševo je na osebujan svečan način proslavio blagdan Sv. Jurja ili kako ovdje kažu Sv. Jure, nebeskog zaštitnika ovog mjesta koje pripada Gradu Obrovcu i po posljednjem popisu stanovništva broji 1112 stanovnika.

Pošto je u dvorištu crkve otkriven novi spomenik sv. Jurja u bronci, fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, u zajedništva sa župnikom fra Ivanom Nimcem, predvodio je svečano euharistijsko slavlje te je podijelio sakrament svete potvrde 26-orici mladih žitelja Kruševa.

Predvoditelj misnog slavlja upoznao je mlade krizmanike sa značenjem i primanjem Duha Svetoga i njegovih sedam darova.

Darovi će vam pomoći da svjedočite svoju vjeru, ljubite Boga i svoje bližnje, učvrstite vjeru, kaže, sigurnije kroče kroz život. Duh Sveti davat će vam snage za sve prepreke u životu i dati ustrajnost u ciljevima, da i dalje cijenite ljubav, sreću i mir, te da jednog dana imate dobar i pošten život.

- Uzdajmo se u snagu Duha Svetoga! Budimo sigurni u Isusove riječi da će biti s nama do kraja svijeta. Uzdajmo se i vjerujmo, jer evanđelje nade ne vara, poručio je fra Andrija te se na poseban način obratio kumovima i kumama.

- Budite potpora, svjedočanstvo vjere i oslonac mladima kad upadnu u kušnju, da im budu od povjerenja i da ih podrže u katoličkoj vjeri, naglasio je fra Andrija.

Sv. Juraj je kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne crkve. Po legendi, česte su slike i kipovi gdje Sveti Juraj mačem pobjeđuje zmaja.

- U počecima kršćanstva zmaj je simbol zla, što se u prenesenom značenju odnosilo na poganstvo. Njegovo čudesno ozdravljenje mnoge je pogane obratilo na kršćanstvo, rekao je fra Bilokapić govoreći o novootkrivenom brončanom kipu koji je zamijenio isti takav kip saliven od armiranog poliestera.

Podizanje kipa sufinancirao je Grad Obrovac, a otkrio ga je gradonačelnik dr. Ante Župan, podrijetlom iz Kruševa.

Vjernička svečanost započela je procesijom sa svečevim kipom u centru raštrkanog sela, gdje je i duhovni centar Kruševa, župna crkva sv. Jurja, mjesno groblje i kapelica, kao i prije četiri godine izgrađen velebni trg koji je u službi i crkve i ljudi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno