Minja Anić nije nanio duševne boli načelniku Baričeviću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Nepravomoćna presuda Općinskog suda
Županijski sud je prethodno potvrdio presudu Općinskog suda koji je u kaznenom postupku osudio Anića za ovo djelo izrekavši mu uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora s rokom kušnje u trajanju od jedne godine. No u parničnom postupku za naknadu štete Sud nije uzeo u obzir ovu osudu, već dokaze koji su tijekom postupka provedeni
Zvonko KUCELIN
Martin Baričević, načelnik Jasenica

Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice, izgubio je spor protiv Minje Anića iz Zatona Obrovačkog, od kojeg je na Općinskom sudu u Zadru tražio 30 tisuća kuna naknade za neimovinsku štetu. Istom presudom Baričeviću je naloženo da Aniću namiri troškove sudskog postupka od 9.750 kuna zajedno sa zateznim kamatama.

Baričević je u tužbi naveo da mu je Anić kao službenoj osobi, odnosno općinskom načelniku, 18. ožujka 2011. godine, u prostorijama općinske zgrade u Maslenici, zaprijetio jer nije bio zadovoljan ishodovanjem lokacijske dozvole za svoje objekte te da je njega ta prijetnja uznemirila i ustrašila.

Naveo je kako mu je Anić opsovao majku te rekao: "Krvi ću ti se napiti, ja ću ti doći glave, nećeš tu sjediti. Lopove, ti si upropastio Jaseničane. J... ti pas mater, krvi ću ti se napiti!" Također, da mu je galameći rekao i da je majmun te ga optužio da mu je dužan 150.000 kuna, a podsjetio je i kako je Anića za tu prijetnju Općinski sud u kaznenom postupku osudio. U međuvremenu, ta presuda je potvrđena s tim da je Aniću umanjena prvotna kazna i izrečena uvjetna od tri mjeseca zatvora s rokom kušnje u trajanju od jedne godine. No u parničnom postupku za naknadu štete Sud nije uzeo u obzir ovu osudu, već dokaze koji su tijekom postupka provedeni, a u kojima nije bilo liječničke dokumentacije kojom bi Baričević dokazao da je zaista pretrpio štetu zbog izrečenih Anićevih riječi.

Anić je u svojoj žalbi osporavao iznos naknade štete navodeći kako njegove riječi Baričevića nisu mogle zastrašiti "jer on nije plašljiv čovjek, već hrabri i odlučni bojovnik- dragovoljac Domovinskog rata kojeg nikakva galama niti pokušaj fizičke ugroze, čak i da su postojali, nisu mogli uzrujati, niti ugroziti".

- Predmet ovog spora je zahtjev tužitelja da mu tuženik zbog povrede prava osobnosti, odnosno prava na fizičko i duševno zdravlje naknadi nematerijalnu štetu u iznosu od 30 tisuća kuna sa zateznom kamatom. Tužitelj je trebao dokazati odlučne činjenice u ovom sporu , a to je da su mu kao posljedica štetne radnje nastale štetne posljedice koje opravdavaju dosuđivanje novčane naknade, navedeno je u obrazloženju presude gdje se dalje citira odredba zakona prema kojoj sud u slučaju povrede osobnosti visinu naknade određuje po njezinu intenzitetu i trajanju kod oštećenika. Kako Baričević nije zatražio stručnu liječničku pomoć, niti je bilo kojim drugim dokazom potkrijepio svoju tvrdnju kako je on pretrpio strah, sud je njegovu tužbu odbacio kao neosnovanu.

Na ovu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)