Sva ulja ocijenjena, čeka se Marendin na trgu i Žgvacet u Preku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PRIPREME ZA 20. MEĐUNARODNE DANE MASLINE UŠLE U ZAVRŠNICU
Nijedno ulje nejestivo

Pripreme za 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana Masline 2018., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede odvijati u petak i subotu, 4. i 5. svibnja, u Zadru i na otoku Ugljanu, ulaze u završnicu. Dvodnevni program s nizom zanimljivih događanja je definiran, a krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona.

Dovršili ocjenjivanje

- Upravo smo dovršili ocjenjivanje ulja, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.

Od ukupno 200 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, 108 ih je u kategoriji otvorenih ulja i 92 pakovine, znači ulja na tržištu.

U kategoriji otvorenih samo 6 ih nije ekstradjevičanskih, Najviše je zlatnih - čak 68, zatim 14 srebrnih i 19 brončanih.

U kategoriji pakovina samo dva ulja nisu ekstradjevičanska, a od

ukupno 92 ulja od čega 84 ih je osvojilo zlato i 2 srebro i 4 bronce. - Ove godine nijedno ulje nije bilo nejestivo, lampante, što znači da je sezona bila dobra, ali i da sve više naših maslinara koristi agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način, kaže Erceg.

Nikad više pakovina

Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar posebno ističe povećanje uzoraka ulja u kategoriji pakovina.

-Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42 posto, kaže Pucar i dodaje da organizatorima Dana masline nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija.

- Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji jubilarni Dani masline proteći u brojnim događanjima i druženju maslinara i uljara .

Godišnje nagrade i priznanja

Prvog dana, 4. svibnja, odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018.

Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“ posthumno dobiva Prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu.

Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši, a priznanje „Maslinarsko srce“ bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri.

Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobit će Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub.

Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, mag, ing. agr. asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Maslinarski marendin

Za Maslinarski marendin koji će se održati na Narodnom trgu 4.svibnja s početkom u 11,30 sati raspituju se mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Marendin je osmislio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a izvedba je ove godine povjerena promotorima kulinarstva tvrtke Podravka i to Mišelu Tokiću i Zoranu Deliću. On će sa svojim suradnicima pripremiti tradicionalno jelo - šalšu sa tunom, tjesteninom i maslinama za oko 600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Razlog velikog interesa je i taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Okrugli stol

Nakon svečanog otvaranja i Maslinarskog marendina 4. svibnja s početkom u 15 sati u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta održat će se Okrugli stol na aktualne teme iz maslinarstva i uljarstva. O stresu maslina i kako ga spriječiti

govorit će Prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić - Agronomski fakultet Zagreb i Maria Katalinić, BASF Croatia. Druga tema je: Utjecaj prerade maslinovog ulja na njegovu kvalitetu, a sudjeluju Dr. sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu i Dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Aplikaciju za dokumentiranje biljne proizvodnje eGAP, prezentirat će Vedran Stapić, glavni urednik Agrokluba.

-Bit će zanimljivo, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola, stručnjaka i zainteresiranih maslinara.

Mulinski tijesak, rezidba maslina i Žgvacet

Drugog dana 20. izdanja Dana masline, u subotu 5. svibnja programom je predviđen stručni izlet na otok Ugljan. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok i u 9,30 sati krenuti u Preko.

Dio sudionika ide organiziranim autobusom iz Preka za Muline u obilazak

„Mulinskog tijeska“ – replike antičkog mlina. Dio sudionika koji se natječu u pripremi „žgvaceta“, tradicionalnog jela od mlade janjetine ostaju u centru Preka. Naime, i ove godine će se održati 3. po redu natjecanje Žgvacet 2018., a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare, pa čak i Bara iz Crne Gore.

Ovaj gastronomski događaj odvijat će se pod kuharskom palicom kuharskog profesora Renata Kraljeva.

U sklopu stručnog izleta maslinarski entuzijast Mladen Lucin održat će kratku prezentaciju o „Mulinskom tijesku“ u Mulinama. Slijedi prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Preku koju će demonstrirati mr.sc. Šime Marcelić. Oko 13 sati u središtu Preka očekuje se proglašenje pobjednika "Žgvacet 2018", ručak i progodni program. Povratak brodom u Zadar zakazan je u 16 sati

Krešendo na Vitrenjaku

Događanja kao u priči, a organizatori Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije još najavljuju i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 4. i 5. svibnja

Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar 2018., odvijat će u večernjim satima u restoranu i

na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga, kud ćeš bolje - večera i druženje uz klapsku pjesmu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno