Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

25 GODINA TERMITA Bakarić: “Kada vas danas vidim ovdje, opet vidim zajedništvo, Hrvatsku u malome!”

26.04.2019. 13:41
25 GODINA TERMITA Bakarić: “Kada vas danas vidim ovdje, opet vidim zajedništvo, Hrvatsku u malome!”


Pripadnici 84. gardijske bojne Termiti Zadar danas su svečano obilježili 25. godišnjicu osnutka, a dan ranije na zadarskom Gradskom groblju položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih suboraca. 
– Svi se dobro sjećamo tih ratnih dana i kako nam je tada bilo. Straža, napad, kota, izmjesti se, kodna karta, kreni u napad, himna, zastava … Bilo nam je jako teško, ali danas 25 godina kasnije, odnosno od 1991. godine do danas, možemo hrvatskom narodu reći mi smo vaša dodatna vrijednost. Kad vas danas vidim ovdje, kad vidim koliko nas je, to mi je jako drago jer vidim i zajedništvo, jednu Hrvatsku u malome jer nas ima iz svih krajeva, kazao je okupljenima Tihomir Bakarić Ćiro, predsjednik Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti koji se potom prisjetio i dvojice poginulih suboraca – Senada Župana i Dejana Nikpalja naglasivši kako Termiti slave život te da održavaju sjećanje na one kojih više nema među njima spominjući ih i obilazeći njihova vječna počivališta.
Termiti su se prisjetili početaka, nastanka te, kako su kazali, elitne postrojbe koju su činili već iskusni branitelji.
– U sastav postrojbe ušli su prvenstveno bivši pripadnici legendarne 204. vukovarske brigade HV-a i VII. domobranske pukovnije HV-a iz Zadra te pripadnici drugih specijalnih postrojbi i jedan dio pripadnika 4. gardijske brigade i jednog voda iz bojne "Rafael vitez Boban" HOS-a, a vodio nas je vukovarski branitelj pukovnik Ivica Arbanas. U tijeku žestokih borbi na prostoru Završja na planini Šator koja je imala izuzetno vojno strateško značenje, Termiti su dobili zadaću da u lipnju 1995. godine s dijelom postrojbe ojačaju taj prostor. To su i uspjeli, a u jednoj diverzantskoj akciji usred bijela dana uništili su jako uporište četničke specijalne policije stvarajući paniku u njihovim redovima, podsjetio je Darko Smolić Ročak dodajući kako su držali i crtu obrane na Velebitu, s dalmatinske strane. Naveo je i kako su u srpnju 1995. godine bili izmješteni u Livno gdje su sudjelovali u akciji Ljeto 95. s ciljem zaustavljanja neprijateljske ofenzive na Bihać te da su u tamošnjim akcijama osigurali preduvjete za oslobađanje Knina i ostalog okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici.
– Za iznimne zasluge u osvajanju 47 dobro utvrđenih četničkih bunkera bojna Termiti dobila je pismenu pohvalu predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Imali smo i složen pravac djelovanja u Oluji, a potom smo bili izmješteni na područje Gračaca i djelovali prema Srbu te uz suradnju sa 4. i 7. gardijskom brigadom osvojili kanjon rijeke Une. U tim borbenim akcijama poginuli su naši vitezovi narednik Dejan Nikpalj i bojnik Senad Župan, a 14 naših suboraca bilo je ranjeno, podsjetio je Smolić Ročak te  dodao kako su po zapovjedi ministra obrane Šuška Termiti početkom ožujka 1995. godine prešli u ustrojstvenu strukturu 9. gardijske bojne Vukovi te postali 2. bojna 9. gardijske. Također, istaknuo je i kako su Termiti dobitnici odlikovanja Redom Nikole Šubića Zrinskog koje im je ukazom 2014. godine za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu dodijelio predsjednik RH. 
Podršku ovoj velikoj obljetnici svojom su nazočnošću Termitima pružili Ante Deur, izaslanik predsjednice RH, Ivan Vukić, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja, svećenici Ivo Topalović i Srećko Petrov, Krešimir Maretić i Ivan Krupec iz 2. GBR Gromovi, Ilija Vučemilović iz 1. GBR Tigrovi, predsjednik Alfi Željko Mihaljević, članovi "Vukova" iz Benkovca i Gospića, a u goste su im stigli i suborci iz Petrinje i Livna. Posebnu čast svojom nazočnošću ukalala im je Jeka Župan, majka njihova poguinulog suborca Senada, dok je Ana Nikpalj, majka poginulog Dejana, izostanak opravdala zdravstvenim problemima.