Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Riva procvjetala u šarenilu boja 40 tisuća sadnica!

26.04.2019. 13:52
Riva procvjetala u šarenilu boja 40 tisuća sadnica!


Ljubitelja cvijeća svih vrsta i oblika jutros su došli na svoje. Naime, na Forumu je upriličeno svečano otvorenje 5. Vrtne izložbe cvijeća "Cvijet Zadra".
U trodnevnoj manifestaciji koja će trajati do nedjelje, 28. travnja, Zadrani i njihovi gosti moći će uživati u šarenilu boja i mirisa cvjetnih instalacija duž zadarske Rive, ali i u raznolikom programu koji uključuje predavanja o hortikulturi, izložbama, razgledavanje parkova i perivoja te raznolik glazbeni program. Osim cvjetnih instalacija u gredicama, na rivi će biti i prodajni dio, gdje će svim građanima biti dostupne raznovrsne sezonske sadnice proizvođača cvijeća kao i različitih prirodnih kozmetičkih proizvoda, sirupa, džemova, ali i ponuda manjih vrtnih alata te ukrasnih tegli. Detaljan program događanja u sklopu manifestacije možete pogledati na stranicama tvrtke Nasadi d.o.o.


Cvjetni dres Luke Modrića
Direktor Nasada, Lenko Ugrinić prilikom otvorenja istaknuo je kako izložba cvijeća nije samo hortikulturno događanje već i predsezonska manifestacija koja ostavlja cvjetni trag cijelu sezonu. Zahvaljujući tome riva postaje cvjetna bajka pa time peta izložba i nosi naziv "Cvjetna bajka na zadarskoj rivi".
– Ove godine slavimo jubilarnu 5. po redu izložba cvijeća na zadarskoj Rivi. Svake godine trudili smo se drugačijim motivom povezati cvijeće i neki aktualni događaj. Pa smo tako predstavili cvjetni crveno-bijeli kockasti dres Luke Modrića, potom cvjetnu lanternu jedrilice Šime Fantele, cvjetni klavir i plutajuće note, biciklistički Tour of Croatia s cvjetnim biciklima, a ove godine tema nam je “Cvjetna bajka”, kazao je Ugrinić objasnivši kako su se odlučili na tu temu zato što je ove godine Zadar, od strane nekoliko značajnih svjetskih novina, poput New York Times-a i Lonely Planet-a, proglašen za top turističku destinaciju i uvršten među 10 gradova na svijetu koje treba posjetiti u 2019. godini.


Riva kao stvorena za vrtnu izložbu
Svake godine domaćini odabiru Rivu za mjesto održavanja izložbe "Cvijet Zadra" zato što je jedna od najljepših i najdužih riva na hrvatskoj strani Jadrana.
– Svojom dužinom, omeđena bijelim kamenom s jedne strane i zelenom oazom s druge, idealno je mjesto za iskazivanje kreativnosti u šarenilu cvijeća najrazličitijih vrsta i oblika, dodao je Ugrinić.
Zamjenici gradonačelnika Grada Zadra, Jagodi Surać, pripala je čast da i službeno otvori izložbu.
– I ove godine komunalne tvrtke i privatna poduzeća iz cijele Hrvatske potrudili su se svojom maštovitošću i izborom raznih cvjetnih vrsta i oblika uljepšati našu Rivu, točnije, na 22 gredice, s 40 tisuća sadnica i u dužini od 900 metara. Upravo ovakva izložba doprinosi turističkoj promociji grada kao nezaboravna razglednica koju će brojni turisti ponijeti u svijet, kazala je Surać čestitajući Nasadima njihov prvi jubilej ove vrtne izložbe te obećala daljnju podršku manifestaciji.




Nasadima najviše nagrada
Budući da je "Cvijet Zadra" natjecateljskog karaktera, i ove je godine stručni žiri odabrao najbolje kreativne cvjetne izraze. Tako su, nakon otvorenja, dodijeljene tri nagrade u kategoriji “Kreativni izraz u oblikovanju prostora”. Prva nagrada pripala je Nasadima d.o.o. Zadar, druga Zagrebačkom holdingu, podružnici Zrinjevac, a treća Parkovima i Nasadima Split. Dodijeljeno je i pet nagrada u pet različitih kategorija. Nagradu za najromantičniju gredicu dobili su Nasadi d.o.o. Zadar, nagradu za originalni spoj cvijeća i mora dobili su Parkovi d.d. Varaždin, nagradu Turističke zajednice grada Zadra dobio je UNIKOM d.o.o. Osijek, nagradu za suvremeni izričaj cvjetne instalacije dobili su Nasadi d.o.o. Zadar i nagradu za cvjetni sklad boja dobila je Calegra hortikultura Zagreb. Posebnu nagradu za kreativnost cvjetne instalacije dobili su Nasadi d.o.o. Zadar.


Najoriginalniji spoj cvijeća i mora stigao iz Varaždina!
Među ovogodišnjim dobitnicima nagrada drugi put za redom našla se i varaždinska tvrtka Parkovi d.d. ponijeli su nagradu za originalan spoj cvijeća i mora. Krajobrazna arhitektica, Viktorija Cikač ispred Parkova d.d. Varaždin otkrila nam je što je to u njihovoj instalaciji osvojilo žiri.
– Cvijeće i ovakvo mediteransko okruženje uvijek su dobra podloga za cvjetne instalacije. Oblikovanje smo bazirali na valovitom ponavljanju mediteranskih vrsta cvijeća i bilja, poput smilja, lavande, aloje, u kombinaciji sa sezonskim cvijećem koje su unijele boje u sve to, kazala je Cikač dodajući kako su od samog početka sudionici vrtne izložbe "Cvijet Zadra" te kako su posebno ponosni na činjenicu što im je ovo već 2. nagrada u istoj kategoriji.
– Drago nam je što je struka prepoznala da dobro znamo spojiti cvijeće i more u istoj temi, dodala je Cikač.