Slovački gospodarstvenici žele ulagati u zadarski zdravstveni turizam

Slika korisnika mkvanja
Župan Trnavskog samoupravnog kraja posjetio Zadarsku županiju
Prema dostupnim podacima do sada su slovački investitori uložili oko 120 milijuna eura u Zadarsku županiju, mahom u turističke projekte
ZADARSKA ŽUPANIJA
Izaslanstvo Trnavskog samoupravnog kraja došlo je u povodu dana Zadarske županije

U posjet Zadarskoj županiji, povodom obilježavanja Dana  Zadarske županije, 26. obljetnice osnutka Zadarske županije i održavanja svečane sjednice Županijske skupštine, stiglo je izaslanstvo Trnavskog samoupravnog kraja iz Slovačke, s kojim je u sklopu svoje međunarodne suradnje Zadarska županija 2008. godine sklopila Sporazum o  međunarodnoj regionalnoj suradnji.

U četvrtak ih je  u Domu županije primio  župan Božidar Longin sa suradnicima, pročelnicima Lovrom Jurišićem i Ivanom Šimunićem te ravnateljicom Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić Tumpa. Župan Longin je slovačko izaslanstvo upoznao s županijskim razvojnim potencijalima, geoprometnim položajem na središnjem dijelu Jadrana te strateškim projektima Zadarske županije, s naglaskom na važne infrastrukturne projekte u sektoru prometa poput modernizacije Zračne luke Zadar i dovršetka luke Gaženica, home-port luke za kruzere. Time će se otvoriti posve nove mogućnosti suradnje, pa će i gosti iz Slovačke moći iz Zadra  kretati na kružna putovanja po Mediteranu, najavio je Longin te iskazao  zadovoljstvo razvojem ukupnog turističkog proizvoda u Zadarskoj županiji.

Novi župan Trnavskog samoupravnog kraja Jozef Viskupič, sa suradnicima, upoznao je domaćine s osnovnim podacima o svojoj regiji koja je  druga po broju stanovnika u Slovačkoj, ima sedam okruga, čak 70 posto  poljoprivrednih površina, a 50 posto stanovnika živi na selu. Položaj regije koja graniči s Austrijom, Češkom i Mađarskom otvara joj dobre mogućnosti za realizaciju projekata prekogranične suradnje. Jedna od tema  sastanka je bila uspostava kulturne suradnje s kazalištem Jan Palarik iz  Trnave te nastavak daljnjeg regionalnog povezivanja u sektorima turizma te drugim oblicima suradnje na razvojnim projektima od obostranog  interesa. Posebno zanimljiva jest činjenica da se Trnavski samoupravni  kraj susreće s istim izazovima proširenja i produljenja uzletno-sletne staze svoje međunarodne zračne luke, a što su aktivnosti planirane i u  Zračnoj luci Zadar.

Prema dostupnim podacima, predstavljenih prigodom posljednje posjete veleposlanika Slovačke u RH, do sada su slovački investitori uložili  oko 120 milijuna eura u Zadarsku županiju, mahom u turističke projekte, a postoji interes i za novim investicijama, pogotovo u sektoru zdravstvenog turizma. Kvalitetna gospodarska suradnja Hrvatske i Slovačke je  2013. godine, iznosila 300 milijuna eura, a do 2018. godine se povećala  na 550 milijuna eura s dodatnom tendencijom rasta.

Sudionici sastanka su zaključili da se partnerstvo dviju regija treba  nastaviti i oplemeniti novim inicijativama kojima će se uspostaviti suradnja kako u poslovnom sektoru, tako i u društveno-gospodarskom području života te stvoriti snažnu podlogu za održivi razvoj obaju regija i  naroda.  Svoj posjet Zadarskoj županiji gosti iz Slovačke nastavili su obilaskom Kazališta lutaka i Zračne luke Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)