Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar kao važna točka međunarodne plesne mreže

26.04.2019. 13:09
Zadar kao važna  točka  međunarodne  plesne mreže


U nedjelju, 28. travnja na Poljani pape Ivana Pavla II s  početkom u 18 sati održat će se susret plesnih grupa povodom Svjetskog dana plesa. Organizator je 057 radio i Zadarski plesni ansambl, a  uz njih nastupit će i Baletna udruga Pirueta, Gimnastički klub Sirena,  Plesna udruga Belus, Plesni odjel Glazbene škole B. Bersa. Nastavljajući  obilježavanje i slavljenje plesa, u ponedjeljak, 29. travnja u HNK Zadar  s početkom u 20 sati održat će se predstava Pjesma protiv žena u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.
Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu  Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja.  Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na  jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea,  začetnika modernog baleta. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1999.  godine, a Zadar je od samog početka umrežen u obilježavanje tog datuma.
Svake godine odabire se značajan koreograf ili plesni umjetnik kako  bi formulirao ovu poruku koja se potom šalje širom svijeta. Ove godine  je hrvatsku poruku napisala Sanja Petrovski, a međunarodnu Karima  Mansour iz Egipta.(zl)


Hrvatska poruka u povodu  Međunarodnog dana plesa
Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na  ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa:  neka nam ples bude početak i kraj.
Dok plešemo – izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj  umjetničkoj formi,  budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.
Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne – ostaje svijest o tijelu. Svaka  naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.
Sanja PETROVSKI