Pomorcima oslobađanje od poreza unatoč nemogućnosti ostvarenja kriterija "183 dana"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Autor: 
Ilustracija
Većina pomoraca ne može ostvariti planirani broj dana u plovidbi te su došli u nezavidan položaj

Pomorci će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, iako zbog pada prometa uslijed pandemije koronavirusa ne mogu ploviti van Hrvatske najmanje 183 dana godišnje, priopćilo je u subotu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo je, naime, uputu za provedbu odredbi Pomorskog zakonika u svrhu utvrđivanja "183 dana", radi oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak pomoraca za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Pomorci u međunarodnoj plovidbi dužni su prijaviti porez na dohodak ako su proveli manje od 183 dana u radnom odnosu van Republike Hrvatske. No, pandemija koronavirusa poremetila je pomorski promet pa većina pomoraca ne može ostvariti planirani broj dana u plovidbi te su došli u nezavidan položaj.

"Stoga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, svjesno nepravednosti koje bi trpjeli pomorci u nedostatku odredbi koje podrazumijevaju uvažavanje i okolnosti koje su ih snašle pojavom koronavirusa, donijelo uputu kojom se priznaju dani plovidbe i dani putovanja koje bi pomorac ostvario temeljem uobičajenog godišnjeg rasporeda rada", kaže se u priopćenju.

Sukladno uputi, pomorcima koji plove u međunarodnoj plovidbi u broj potrebnih 183 dana računaju se i dani provedeni na liječenju od posljedica epidemije koronavirusa, odnosno dani provedenu u izolaciji, samoizolaciji ili karanteni. Osim toga, priznaju se i dani koji nisu ostvareni zbog poslovno uvjetovanih razloga kao i dani boravka pomoraca na brodu u situacijama kada je nastupio prekid ugovora o radu, a pomorac nije bio u mogućnosti iskrcati se s broda.

Detaljna uputa je dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva mora prometa i infrastrukture.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno