Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jedinica potvrđena čvrstom obranom i dominantnim Amerikancima

26.04.2021. 06:44


Košarkaši Zadra bez većih problema su se obračunali sa Splitom u Jazinama i tako potvrdili da su broj jedan u nadolazećem doigravanju. Momčad pod vodstvom Veljka Mršića odigrala je jednu od najboljih obrambenih utakmica ove sezone, potpuno zatvorivši sve prilaze svom košu, a ključnim su se pokazale dvije serije od 11:0 u trećoj četvrtini kada su Splićane ostavili zaleđene na 20 minusa. S ovom pobjedom Zadrani su preostale dvije utakmice koje moraju odraditi u osnovnom dijelu HT Premijer lige, protiv Cibone i Hermesa, pretvorili u čistu formalnost jer su bez obzira na ishode tih ogleda osigurali prednost domaćeg terena u svakoj seriji doigravanja.


Onuaku carevao
Od početka su domaći igrači nametnuli svoj ritam što ih je stavljalo ispred protivnika u svakom trenutku utakmice. Ipak, tijekom prve dionice Split je znao pronaći pravovremeni odgovor i održavati se blizu. »Žuti« su svakako odradili bolji skakački posao, no mučila ih je nepreciznost, a Zadar je nakon pet minuta igre imao već četiri strijelca (Justice, Palokaj, Onuaku i Carter) i vodstvo 14:8. Da nije bilo brzopletosti mogla je ta prednost biti i izdašnija, dok su gosti u drugom dijelu prve četvrtine uspjeli doći malo do daha te preko Vrankovića i Perkovića primaknuti se na tri minusa (22:19). Zadovoljstvo s tim rezultatom sigurno je bilo prisutnije na klupi Splita jer su nakon početnog šoka povezali svoje redove, ali druga dionica ih je zato ponovno vratila na početno stanje. Zadrani su zaigrali puno čvršću obranu, doslovno nisu dali disati »Žutima« što je rezultiralo jednoznamenkastim brojem primljenih poena u tih 10 minuta. Doduše, nisu se ni domaći košarkaši previše nadavali koševa, ali su polako podizali vodstvo pa je nakon 15. minute na semaforu stajalo najvećih 10 viška (31:21). Za tu 9:2 seriju zahvalnicu je trebalo uputiti američkom tandemu Carter-Onuaku, a potonji je doslovno carevao pod obručem blokadama i brojnim skokovima. Ne može se poreći da se Splićani nisu trsili popraviti taj izuzetno loš dojam, no do odmora se nisu uspjeli približiti Zadru dalje od osam koševa (35:27).


Isključilo Mršića
Unatoč tom kifamenu u prvom poluvremenu Karakaševi igrači mogli su sigurno biti sretniji s epilogom na semaforu jer su ostali na tek tri posjeda zaostatka, ali su zato imali susret s realnošću u prvih pet minuta nastavka kada su doživjeli pravi potop. Mršićeva momčad odradila je uistinu vrhunski prvu polovicu treće četvrtine s 11:0 serijom u koju su najviše ugradili Palokaj i Onuaku. Na semaforu je stajalo visokih 19 plusa na strani Zadra (46:27), a dobra vijest za domaću momčad je bio i iskorišteni bonus Splita. No, nije se u tim trenucima našlo i malo taktičke mudrosti kod Mršićevih igrača, koji su krenuli bezrazložno uzimati teške vanjske šutove dok su gosti uspjeli iz očaja pogoditi tri trice preko Lukovića i Babića i praktički prepoloviti razliku (48:38). Nije se to naglo buđenje »Žutih« pokazalo i kobnim po akcije Zadrana, štoviše uslijedio je njihov novi uragan s 11 poena u nizu s čim je i zaključeno pitanje pobjednika. Popeli su se domaćini na ogromnih 21 plusa (59:38), pa se nije ni osjetio trenutak nervoze Veljka Mršića u završnici treće dionice kad je preburno reagirao na jednu sudačku odluku i zaradio dvije tehničke i automatsko isključenje s utakmice. Zadnja četvrtina se tako pretvorila u odrađivanje posla s jedne i s druge strane jer već danas dalmatinske abaligaše očekuju nastupi kontra najveća dva beogradska kluba. Najboljim u domaćim redovima pokazao se Onuaku s dominantnim učinkom od 17 poena, 12 skokova, četiri ukradene lopte i tri blokade. Carter je također briljirao ubacivši u 20 minuta igre 16 koševa, čemu je pridodao deset skokova i tri asistencije.




Danas (18 sati) Zadar dočekuje C. zvezdu
Košarkaše Zadra niti 24 sata od završetka utakmice sa Splitom očekuje novi nastup u Jazinama, protiv Crvene zvezde u sklopu završnog, 26. kola ABA lige. Gosti iz Beograda dolaze u hram zadarske košarke s imperativom pobjede, s nastojanjem da osiguraju startnu jedinicu u doigravanju, dok je Mršićevim igračima ova utakmica rezultatski nevažna jer su kolo prije osigurali ostanak. U prvom susretu u Beogradu Euroligaš je slavio s 81:66 protiv oslabljenog Zadra koji je tada bio bez Dominika Mavre, Justina Cartera i trenera Veljka Mršića.
– Uvijek je slatko pobijediti C. zvezdu, ali treba biti realan jer se radi o lideru ABA lige i članu Eurolige. O toj utakmici nismo ni mogli razmišljati dok nije završio ogled sa Splitom, jer je bilo upitno u kakvom ćemo stanju biti i koliko ćemo biti potrošeni. Sigurno ćemo dati sve od sebe kako bi odigrali što bolje i namučili sastav iz Beograda – kazao je Mršić uoči današnjeg sraza sa Zvezdom koji počinje u 18 sati uz tv-prijenos na Arenasportu 2.
ZADAR 78 – SPLIT 58
(22:19, 13:8, 26:15, 17:16)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Tomislav Hordov, Luka Kardum i Josip Jurčević.
ZADAR: Carter 16, Jordano 8, Justice 5, Palokaj 8, Brala, Vuković 7, Bursać 2, Junaković 5, Mavra 4, Onuaku 17, Planinić, Kraljević 6. Trener: Veljko Mršić.
SPLIT: Đoković 4, Perković 5, Gizdavčić 3, Kedžo 2, Marčinković 7, Šarić 3, Bajo 2, Čampara 5, Babić 8, Vranković 6, Luković 6, Marić 7. Trener: Milan Karakaš.


Izjavili su
Veljko Mršić, trener Zadra
– Mislim da smo odigrali jako dobro oba poluvremena i najbolju obranu u cijeloj sezoni. Bili smo skoro na svakoj lopti, pomicali smo se kao momčad i svaki je igrač držao dobro poziciju. U cjelini smo odigrali jako dobru utakmicu, čestitam svojim igračima na tome. Osigurali smo jedinicu i idemo se spremiti za doigravanje.
Milan Karakaš, trener Splita
– Više nego zaslužena pobjeda Zadra. Realno smo prvo poluvrijeme dobro igrali i imali 11 napadačkih skokova, no jednostavno nam šutevi nisu ulazili. Drugo poluvrijeme smo otvorili izuzetno loše i dekoncentrirano što je Zadar iskoristio i prelomio pitanje pobjednika. Htio bih naglasiti, koliko god to čudno zvuči nakon poraza od 20 razlike, da sam zadovoljan reakcijom svojih momaka i vjerujem da ćemo protiv Partizana danas i potvrditi taj naš napredak.