Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krajem svibnja otvorit će se biogradsko ljetno kino vrijedno 6,1 milijun kuna

26.04.2021. 12:00


Građani Biograda na Moru i okolice, prolaznici i turisti već krajem svibnja moći će uživati u jedinstvenom doživljaju. U Držićevoj ulici nadomak Dječjeg vrtića Biograd na mjestu u potpunosti srušenog kultnog ljetnog kina pri samom je kraju izgradnja potpuno novog kina koje će biti opremljeno najsuvremenijom tehnologijom koja će ljubiteljima filmova ponuditi potpuno novu, višu razinu.
Uz vrhunsku digitalnu tehnologiju novo biogradsko ljetno kino isticat će se udobnošću, interijerom, novom zgradom kinoaparature, potpuno obnovljenim i ojačanim betonskim ekranom s nadstrešnicom, pozornicom od oko 250 metara četvornih površine, dvije garderobe, tri ulaza, sanitarnim prostorijama, kafićem.


600 sjedećih mjesta
– Kapacitet je 600 sjedećih mjesta, od čega su tri sjedišta za invalide. Sjedalice će se tako posložiti da će predstavljati vizualni logo Grada Biograda što će izgledati zaista lijepo, kazao je Jakov Radovac, voditelj gradilišta iz tvrtke Eding d.o.o. Zagreb, izvođača radova, istaknuvši kako je kino u potpunosti prilagođeno i osobama s invaliditetom.
– Pozornica je proširena na čak 250 metara četvornih kako bi se na njoj mogla nesmetano i s puno komfora održavati razna kulturno-zabavna događanja. Ljetno kino osim nove ograde visoke do 2,5 metara imat će i tri ulaza, dva na sjeveru za gledatelje, dok će na jugoistoku iza pozornice ulaz služiti za potrebe izvođača i dovoz potrebne opreme, pojasnio je Radovac, čije je mišljenje kako će biogradsko kino zasigurno biti najsuvremenije ljetno kino na hrvatskoj strani Jadrana.


Prošlo je više od pola stoljeća
Ljetno kino je izgrađeno davne 1970. godine. Prošlo je pola stoljeća i više nije omogućavalo udobnu, ugodnu i sigurnu projekciju filmova.
– Kroz protekle godine, cijeli objekt je postao ruševan, pozornica se dijelom urušila, zidovi su se raspadali, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.
Biograd je uz Opatiju i Dubrovnik, kaže on, među prvim hrvatskim gradovima koji su imali ljetnu pozornicu pa tu tradiciju treba njegovati.
– Moderno ljetno kino u borovoj šumi pod zvijezdama donijet će odličnu atmosferu, puno zabave i puno puno osmijeha, sve one pozitivne vibre koju nam je ukrala korona, naglasio je Knez.




Mediteransko ozračje
– Dodatni je to bonus svim posjetiteljima kina i ljubiteljima kvalitetnog filmskom programa i svih kulturno-zabavnih događanja koja će se izvoditi na prostranoj pozornici. Upravo posebnu ljepotu i doživljaj daje kinu autentično mediteransko ozračje, mišljenja je Knez.
Kompletna obnova i rekonstrukcija ljetnog kina vrijedna 6,1 milijun kuna. Financijska sredstva su iz gradskog proračuna.
– Projektna dokumentacija »Rekonstrukcija i dogradnja ljetne pozornice Biograd » iznosila je 360.000 kuna. Ministarstvo turizma je sufinanciralo sa 160.000 kuna, a Grad sa 160.000 kuna, rekao je Knez.