Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

»Nemam razloga vjerovati da je u vezi CijepiSe prekršen zakon«

26.04.2021. 08:39


Ministar zdravstva Vili Beroš sa suradnicima došaoje jučer u redoviti posjet Općoj bolnici Zadar. Okupljenim je predstavnicima medija govorio o radu Opće bolnice tijekom pandemije koronavirusa, unaprjeđenju bolničke infrastrukture, problemima u zdravstvenom sustavu i mogućem opozivu. Osvrnuo se i na stanje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, koji je pozitivan na koronavirus iako je primio obje doze cjepiva.
– Razgovarali smo o aktivnostima koje ravnateljstvo zadarske bolnice poduzima u organizaciji radnog vremena i organizacijskih procesa, jer se jedino zajedničkim radom i razmišljanjem o reformskim koracima, koji će uskoro biti predstavljeni široj javnosti, može postići financijska stabilizacija i bolje upravljanje zdravstvenim sustavom. Na nacionalnoj smo razini riješili i problem manjka osoblja i tehničkih uređaja, koji se u pojedinim ustanovama pojavio na početku pandemije, kazao je Beroš.


Dobra praksa u bolnici
Istaknuo je kako je izrazito zadovoljan naporima svih djelatnika Opće bolnice Zadar u procesu zbrinjavanja oboljelih od covida-19, ali i kontinuiranom pružanju ostalih zdravstvenih usluga.
– Osobno sam se želio uvjeriti kako osoblje zadarske bolnice odgovara na izazove u ovim kriznim vremenima uzrokovanima pandemijom. Želio sam se zahvaliti svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima te rukovodstvu bolnice na trudu koji ulažu kao odgovor na ovu veliku krizu. Vrlo smo zadovoljni činjenicom da je u županiji u Specijalnoj ortopedskoj bolnici u Biogradu na Moru organiziran sekundarni bolnički centar za zbrinjavanje oboljelih od covida-19, rekao je Beroš i pohvalio vodstvo i djelatnike bolnice na neumornom radu i naporima koje ulažu za što normalnije odvijanje bolničkog poslovanja tijekom pandemij.
– Vodstvo i djelatnici bolnice uspjeli su omogućiti da pružanje ostalih zdravstvenih usluga teče bez dužih prekida. Poliklinički kapaciteti su smanjeni za deset posto, a klinički za pet posto, što je sjajan doseg u danim okolnostima. Zahvaljujem i državnom tajniku Silviju Bašiću, koji je u rekordnom roku organizirao edukaciju u sklopu Europske komisije za obrazovanje zdravstvenih djelatnika koji ne rade u jedinicama intenzivnog liječenja za rad u takvim jedinicama, što nam omogućuje da u ovim vremenima adekvatno odgovorimo na izazove pred nama i odmorimo onaj kadar koji već više od godine dana neumorno brine za oboljele od koronavirusa, istaknuo je ministar.


Situacija nije kritična
– Unatoč činjenici da bilježimo pad oboljelih u odnosu na prošli tjedan, virus ne smijemo podcijeniti. I dalje moramo biti potpuno spremni i za mogući porast broja bolesnika i za veće opterećenje zdravstvenog sustava. Ono što je potpuno jasno jest da smo se dodatno tehnički i materijalno osigurali za borbu s pandemijom i dodatno obrazovali zdravstveno osoblje, rekao je Beroš i istaknuo kako je zadovoljan stanjem u županiji i činjenicom da nije bilo potrebe za mobilizacijom dodatnog zdravstvenog kadra iz drugih ustanova iz zemlje.
– Srećom, u Zadarskoj županiji situacija još uvijek nije toliko kritična da zahtijeva dovođenje dodatnog zdravstvenog kadra iz drugih dijelova zemlje. U odnosu na ranije razdoblje, imamo znatno više aparata potrebnih za kvalitetno i potpuno liječenje oboljelih od covida-19. isto smo tako podigli i stupanj organizacije radnog vremena, koji smo prilagodili novonastaloj situaciji, kazao je Beroš podsjećajući kako je cijepljenje uvijek najmoćniji alat u pobjedi protiv epidemije




Očekuje se dolazak 200.000 doza tjedno
– Ključni izazov nakon tretiranja oboljelih je što veće procjepljivanje populacije, koje će se u narednim mjesecima zbog povećanog dolaska cjepiva u svibnju i lipnju provoditi ubrzanim tempom. Očekujemo dolazak 200 tisuća doza tjedno za cijelu Hrvatsku. S ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Zadar razgovarao sam o naporima i resursima koji se organizacijski moraju mobilizirati s ciljem što kvalitetnije organizacije masovnog cijepljenja. Želimo postići stopu procijepljenosti od 55 posto do kraja lipnja, što će nam omogućiti lakšu turističku sezonu i što skoriji povratak normalnom životu, objasnio je ministar.


Platforma CijepiSe funkcionira
Zadnjih je nekoliko dana bilo puno tehničkih poteškoća na nacionalnoj platformi za cijepljenje. Ministar je poručio, da iako ona ponekad ne radi najbolje, ne treba odustati od nacionalne platforme, koju su tražili dionici zdravstvenog sustava.
– Platforma CijepiSe organizirana je krajem prošle godine na zahtjev struke. Istina, ona ponekad ne radi onako kako smo u potpunosti željeli, ali djeluje dovoljno dobro da se zadovolje izazovi cijepljenja u ovom trenutku. Nije točno da je došlo do kraha cijepljenja u zemlji. Naprotiv, podižemo broj cijepljenih u jednom danu koji trenutačno iznosi oko 23 tisuće. Ako cijepljenje nastavimo ovim intenzitetom, uz kontinuirano veći priljev doza cjepiva, siguran sam da ćemo u rekordnom roku postići zadane ciljeve, istaknuo je Beroš i još jednom podsjetio na organizacijske izazove u vremenu pandemije.
– Županijski zavodi za javno zdravstvo, koji koordiniraju aktivnosti cijepljenja, jer je sustav decentraliziran, sami odlučuju koji je sistem cijepljenja primjeren za njihovu organizacijski jedinicu, ovismo o zahtjevima građana i epidemiološkoj situaciji. U ovom trenutku svjedočimo činjenici da se cjepiva ne bacaju, masovni punktovi su puni i akcija ide svojim tijekom, poručio je Beroš, koji je, kako kaže, ponosan na cjelokupni odgovor na krizu, unatoč problemima s platformom.
– Što se tiče cijene projekta i procesa javne nabave, sve je obavljeno sukladno Zakonu. Nadležne institucije to provjeravaju i uskoro će dati svoj pravorijek. U ovom trenutku nemam razloga vjerovati da je nešto učinjeno protivno Zakonu. Grad Zagreb i ostale županije uz ovu, koriste i neke lokalne platforme. No, one ne objedinjuju sve elemente potrebne za cjelokupno funkcioniranje sustava. Puni opseg rada ove platforme nastupit će u trećoj fazi, kada se dolaskom većih količina cjepiva formiraju masovni punktovi, te kada ćemo zapravo vidjeti koja je njezina prava funkcija, kazao je Beroš koji se osvrnuo na moguće pokretanje procesa njegovog opoziva, nakon debakla s platformom CijepiSe i navodnog pogodovanja njegovu prijatelju u čijem je vlasništvu tvrtka koja je dobila natječaj u postupku nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja centralnog upravljačkog sustava.
– Za svoj rad odgovaram građanima i pacijentima. Nastavit ću raditi što bolje, kako bih unaprijedio odgovor zdravstvenog sustava i na krizu uzrokovanu pandemijom i probleme u funkcioniranju zdravstvenog sustava, koji su prisutni desetljećima, poručio je ministar.


Reforma zdravstvenog sustava
Bolna tema, koja je već desetljećima otvorena, a koja se još nije riješila je potreba za reformom zdravstvenog sustava i osiguranja financijske stabilnosti.
– Vrijeme za kvalitetne promjene je apsolutno sazrijelo i više ih ne možemo odgađati. Već dulje vrijeme u Ministarstvu se slaže plan predloženih reformi, koje su sad u fazi međuresornog usuglašavanja. Osnovni je cilj, uz postizanje organizacijskog poboljšanja sustava postizanje financijske stabilnosti. Recentno smo uz potpunu podršku Vlade i Ministarstva financija riješili problem dugovanja veledrogerijama do kraja ove godine. I sljedeće godine moramo osigurati iste, ako ne i bolje uvjete. Upravo zato je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dobio zadatak analizirati narudžbe i potrebe za lijekovima, te optimizirati procese nabave i trošenja lijekova, u skladu s financijskim mogućnostima pojedine ustanove, istaknuo je Beroš.


Slučaj Milošević
Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, pozitivan je na koronavirus nakon primitka obje doze cjepiva.
– Iznimno se rijetko događa da netko tko se cijepi s obje doze može biti pozitivan na koronaviurs, što je naglasio i kolega Capak. Međutim, u tim se slučajevima očekuje blaga klinička slika, bez potrebe za hospitalizacijom. Ovakva se situacija ne može povezati s primitkom određenog tipa cjepiva. Jedino što može imati ikakav utjecaj je soj virusa kojim je osoba zaražena, zaključuje Beroš.


Spreman još jedan covid odjel
Ravnatelj Opće bolnice Zadar, Željko Čulina ministra je Beroša informirao o stanju u bolnici.
– U covid odjelima su trenutno hospitalizirani pacijenti s težim oblicima bolesti, kojima je potrebna mehanička ventilacija. U slučaju pogoršanja situacije opremili smo još jedan odjel sa 30 kreveta, a svi odjeli su opremljeni aparatima za mehaničku ventilaciju i pod 24-satnim su video nadzorom. Uspjeli smo organizirati raspored rada za sljedeća tri mjeseca. Zahvalan sam Ministarstvu, koje nam je od početka pandemije pomoglo u nabavi potrebne opreme i potrošnog materijala, objasnio je Čulina, i istaknuo važnost i uspjehe Odjela za kardiologiju Opće bolnice Zadar.
– Drago mi je istaknuti da je kardiološki odjel zadarske bolnice jedan od najkvalitetnijih u zemlji, te kako imamo vrlo nisku stopu smrtnosti od infarkta miokarda. Prvi smo u državi počeli provoditi zahvate ablacije srca. Godišnje se provede oko 400 takvih zahvata, rekao je Čulina, te zaključno istaknuo pozitivan trend smanjenja lista čekanja za preglede u bolnici.
– Svi akutni i onkološki bolesnici su tijekom pandemije bili zbrinuti. Ni u kojem trenutku nije došlo do prekida u opskrbi lijekovima ili potrošnim materijalom. Uspjeli smo smanjiti liste čekanja na CT i magnetsku rezonancu, zaključio je Čulina.


Novi brod za prijevoz hitnih pacijenata
Župan Božidar Longin je, pak, kazao kako se nada da će do ljeta Hitni prijem useliti u nove prostorije u Poliklinici.
– Dolaze nam i dvije ambulante Doma zdravlja. Preko ceste se rade i dnevne bolnice, a u tijeku je i izgradnja najnovije i najmodernije medicinske škole, tj. regionalnog zdravstvenog centra, koje vrijedi 54 milijuna kuna, kazao je Longin koji se nada što skorijoj kupnji novog plovila za prijevoz hitnih pacijenata.
– Mogu istaknuti da je i cjelokupni vozni park za potrebe hitnog prijevoza pacijenata potpuno obnovljen. Jedini tekućih problem u tom sektoru je kupnja novog broda za hitni prijevoz pacijenata, koji stoji na vezu u Preku, a pokriva pet otočnih općina. Mogu vam potvrditi kako će Ministarstvo sufinancirati nabavu novog plovila s iznosom od milijun kuna. Nadam se da će taj brod kroz koji mjesec biti gotov i u funkciji, zaključio je Longin.