Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Radionice osvještavanja pokreta

26.04.2021. 11:45


Projekt »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« Udruge slijepih Zadarske županije započeo je 1. lipnja 2020., a traje do 31. svibnja 2023. godine, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U prvoj godini provedbe jedna od aktivnosti jest održavanje radionica osvještavanja pokreta koje je vodila Josipa Štulić iz Zadarskog plesnog ansambla.
Suradnja udruge i Zadarskog plesnog ansambla počela je prije dvije godine sudjelovanjem članova na Međunarodnom festivalu suvremenog plesa MONOPLAY u Kazalištu lutaka Zadar, odnosno na plesnim izvedbama prilagođenim za slijepe i slabovidne osobe.


Povezivanje tijela i emocija
Ana Perica, voditeljica projekata u udruzi navodi kako je preko poznanstva s Josipom Štulić došlo do ideje o radionicama osvještavanja pokreta u sklopu aktivnosti navedenog projekta.
– Josipa i ja znamo se sa zbora te smo prilikom jednog razgovora došle na ideju da bismo mogle implementirati njezina znanja i iskustva u jednu od aktivnosti našeg projekta kojom bi naši članovi usvojili nove vještine, a na taj način umanjile bi se negativne posljedice invaliditeta rekla je Perica.
Radionice osvještavanja pokreta pohađale su tri članice Udruge slijepih te dvije članice iz Udruge tjelesnih invalida i to u prostoru Znanstvene knjižnice koja je partner na projektu. Članice koje su sudjelovale na radionicama imale su priliku bolje upoznati i spoznati mogućnosti svog tijela kroz pokret, a uz to, Josipa je interaktivnim pristupom polaznicama objasnila princip povezivanja tijela i emocija, te kako osjetiti jedno i drugo u genijalnom spoju koji oživljava i razbuđuje svaki segment njihova tijela. Između ostalog, polaznice radionice imale su priliku nakon razbuđivanja energije u tijelu i osvještavanja u kakvom smo odnosu prema njemu, zaplesati na točno određene tipove glazbe, slobodne i opuštene, prepuštajući se trenutnom intuitivnom osjećaju i osvijestivši tako različite dimenzije svojih emocija kroz ples.


Radionicama zadovoljna i voditeljica
Josipa Štulić članica je Zadarskog plesnog ansambla. Svoje pedagoško-plesno iskustvo stječe vodeći satove suvremenog plesa u Zadarskom plesnom ansamblu te povremeno na raznim događanjima vodeći treninge za profesionalne plesače, ali i radionice za zainteresiranu javnost. Bavi se prvenstveno tijelom i pokretom, a sve više i drugim medijima; posebno glasom te surađuje s pjevačima, glumcima, glazbenicima, kineziolozima i radeći na filmu, a šarolika iskustva integrira u svoj sat. Na taj način želi uključiti sve ljude u proces i iskustvo plesa.
– Polaznice su me toplo dočekale, bile otvorene i hrabre za isprobati moje ideje. Nakon zagrijavanja i osvještavanja tijela, radile smo različite improvizacijske zadatke s ritmom, dodirom, težinom te sam tako htjela približiti polaznicama neke teme iz područja suvremenog plesa, rekla je Štulić dodajući kako ju je čitavo vrijeme vodila ideja zaigranosti, »jer to i jeste neki prvi instinkt za ples, ali i to da pokažemo ovim projektom da su ples i pokret za svih«.
– Kombinacija videćih i nevidećih plesača, otvorila je bezbroj mogućnosti, nevidećima da ih se potakne u kretanje kroz prostor, a videćima također da povremeno zatvore oči i manje rade s vizualnim poimanjem plesa te su tako jedni i drugi postali istraživači svog tijela i pokreta. Sjajna grupa polaznica, zaključila je voditeljica te dodala kako joj je bilo zadovoljstvo raditi s ovom ekipom.
Ana Perica također se osvrnula na provedene radionice.
– Drago mi je što smo se na ovim radionicama međusobno bolje upoznali i povezali, a naročito sam sretna što su nam se pridružile Anita i Sandra iz Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, rekla je Perica.




Za jačanje samopouzdanja
»Zajedno, aktivno, ravnopravno!« projekt je kojim se nastoji što više integrirati slijepe i slabovidne osobe u širu društvenu zajednicu putem raznih aktivnosti kojima se jača samopouzdanje članova udruge.
– Sretna sam što smo održali ove radionice i što sam sudjelovala na njima te tako bolje upoznala način na koji slijepe osobe osjećaju okolinu. Pritom mislim na to koliko one zapravo svjesnije promišljaju o svojim pokretima i kretanju nego videće osobe. Drago mi je što sam bila dio ove lijepe priče koja će se, nadam se, nastaviti i dalje rekla je Marta Pleško, izvoditeljica projektnih aktivnosti na projektu »Zajedno, aktivno, ravnopravno!«