Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zaton Holiday Resortu danas prvi val zapošljavanja sezonaca

26.04.2021. 11:30


Iako stalni sezonci i pod normalnim okolnostima funkcioniranja turističke grane, oduvijek imaju prednost u odnosu na novopečene nezaposlenike, ne začuđuje podatak da je ove godine ova već uobičajena praksa znatno izraženija. Ne moramo posebno naglašavati kako je pojava pandemije pogodila sve sektore gospodarstva, a time narušila inače entuzijastično iščekivanje turističke sezone. Da nije sve tako crno, doznali smo u razgovorima s vlasnicima i manadžerima turističkih agencija i ugostiteljskih objekata. Po pitanju sezonskog zapošljavanja, oglasile su se i neke hotelske kuće.


Posezona će biti bolja
– KongresPlus agencija nastala je na osnovu potrebe turističkog tržišta za organizacijom poslovnih skupova. Povoljan vjetar u leđa bilo mi je dosadašnje znanje i iskustvo iz hotelijerske struke, a koristeći poticajna sredstva HZZ-a za samozapošljavanje otvorila sam agenciju, koja je već u prvoj godini poslovanja postigla očekivane rezultate. Nažalost, pandemija koronavirusa je utjecala i na taj segment turističke ponude, prvenstveno zbog zabrane putovanja, pa su se razni seminari, konferencije, poslovni sastanci održavali online, što je značajno utjecalo na poslovanje agencije. U prvotnom planu, zbog opsega posla, imala sam namjeru zaposliti mlađe kadrove, turističkog smjera, koji bi se kroz agenciju usavršavali u struci i nešto zaradili, međutim koronakriza je ne samo to stopirala, nego dovela u pitanje i daljnju opstojnost agencije. Da nema poticajnih sredstava za očuvanje radnih mjesta, od strane hrvatske Vlade, teško bi se moglo preživjeti. Ipak, nadu daje pojačana potražnja, pa je za vjerovati da će ova sezona biti bolja, pogotovo posezona, za koju već imamo brojne upite, istaknula je vlasnica agencije Anita Merle dodajući kako je svjesna da će kriza kad-tad proći i da njezina želja za vlastitog agencijom neće biti »ružan san«.
– Ovakav princip rada preporučila bi svim mladim ljudima, koji su željni novih poslovnih izazova. Imati svoje, raditi prema vlastitim željama i potrebama, zarađivati i dijeliti plaću iz vlastitog rada, naglasila je optimistična i susretljiva Merle.


Turisthotel i dalje vodeći u zapošljavanju sezonaca
Turisthotel je i dalje vodeći u zapošljavanju sezonaca. Frane Skoblar ponosno ističe kako su pripreme za turističku sezonu u punom jeku te kako s prvim značjnijim valom zapošljavanja sezonskih djelatnika u Zaton Holiday Resortu započinju već danas.
– Ukupan opseg zapošljavanja u sezoni 2021. ovisit će o potrebama naših objekata odnosno o potražnji za našim uslugama. Sezoni 2021. pristupamo bogatiji za iskustvo iz prethodne koju je također obilježila pandemija. Upravo na tom iskustvu, dobroj pripremi te očekivanim povoljnim eksternim faktorima (poboljšanje epidemiološke slike u Hrvatskoj i na ključnim tržištima, stupanj procijepljenosti ukupne populacije, dostupnost COVID testova te punktova za testiranje) zasnivamo nas optimizam s kojim dočekujemo sezonu. U ovom, za gospodarstvo izazovnom periodu, Turisthotel ostaje snažan generator zapošljavanja u regiji, a jedan od prioriteta tvrtke ostaje očuvanje radnih mjesta, kazao je Skoblar.




U Falkensteineru stalne sezonce uglavnom već zaposlili
Falkensteiner Hotels & Residences, kado doznajemo, u Hrvatskoj u visokoj sezoni svake godine zapošljava oko 800 zaposlenika u tri resorta, dva u Zadru i jedan na Krku te u centralnim službama.
– Ove godine smo, nažalost, zbog ove izvanredne situacije kao i prošle godine morali zaustaviti sezonsko zapošljavanje koje bi inače već započelo i prije Uskrsa. Naše stalne sezonce smo uglavnom već zaposlili jer nam radi jedan hotel na Boriku i kamp te jedan hotel u Punta Skali. Od svih 30 hotela koje Falkensteiner Hotels & Residences ima u 7 europskih zemalja, trenutno su nam otvoreni samo hoteli i kamp na području Zadra te hotel u Beogradu. Iskreno se nadamo da će se kroz našu internu kampanju Safe hotel koja uključuje preventivne mjere, interne edukacije, redovno testiranje svih zaposlenika i gostiju, kao i onu Safe stay in Croatia koja se provodi na nacionalnoj razini, situacija čim prije normalizirati te da ćemo svi imati uspješnu sezonu s mnogo turista. Napominjemo kako trenutno imamo nešto manje od 300 zaposlenih i ta brojka će se povećati čim budemo u mogućnosti ponovno otvoriti sve naše hotele i primiti goste. Iskreno se nadamo da će se situacija čim prije normalizirati te da će ljudi putovati i odlučiti provesti svoj godišnji odmor u našim hotelima, a mi moći ponovno zaposliti sve sezonske zaposlenike s kojima smo dogovorili suradnju u proteklim sezonama, a i u ovoj sezoni, doznajemo od Ane Gazić, manadžerice hotelskog diva za RH.


Mali obiteljski i boutique hoteli ne planiraju veće zapošljavanje
Pandemija je posebno pogodila male obiteljske i boutique hotele, koji su do sada bili najtraženiji u sustavu rezervacija zbog njihove veličine i privatnosti, te osjećaja topline i doma koju pružaju svojim uglavnom dugogodišnjim i stalnim gostima. Oni, pak u ovoj sezoni, ne očekuju značajnije zapošljavanje sezonaca, a prednost ipak imaju stalni sezonci, jer kako kažu, zbog neizvjesnosti situacije i oskudnih rezervacija ne mogu planirati opseg poslovanja kao inače. Manadžerica »tek prohodanog i netom rođenog« prekrasnog boutique hotela u samom centru grada, hotel Teatro Verdi, gospođa Božaić, kaže kako tijkom cjelogodišnjeg rada imaju svoje stalne zaposlenike te trenutno neće zapošljavati veći broj djelatnika. Budući da pružaju samo Bed&Breakfast uslugu, te imaju samo caffe koji u sezoni jako dobro radi, očekuju zapošljavanje jednog dodatnog radnika u jeku sezone. Kroz koronakrizu opstali su zahvaljujući svojim stalnim poslovnim partnerima zbog kojih su hotel držali otvorenim cijelu godinu. Pojačanje u sustavu rezervacija, osjetili su nakon Uskrsa, te se nadaju boljoj popunjenosti kapaciteta u ljetnoj sezoni.
Turistički poslodavci uglavnom se slažu kako izobrazba u području turističke struke nije presudna za zapošljavanje u ovom sektoru kao ni iskustvo. Mada je znanje uvijek poželjno, bitnija je volja za radom.


Vukić: Krenuli natječaji za radna mjesta i zahtjevi za radne dozvole
Slika sezonskog zapošljavanja na Zavodu za zapošljavanje ipak izgleda malo drugačije. U razgovoru sa Sandrom Vukić, pročelnicom zadarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje doznajemo kako se situacija kreće prema pozitivnim pomacima.
– Trenutačna situacija je obećavajuća budući da se većina poslodavaca koji obavljaju djelatnost u turizmu i ugostiteljstvu nada popuštanju mjera i dolasku turista te odrađivanju sezone barem na nivou prošle godine. Tako su krenuli natječaji za radna mjesta kao i zahtjevi za izdavanje radnih dozvola na sezonskim poslovima u turizmu i ugostiteljstvu. Nadamo se da će se veći dio osoba koje su uključene u mjeru stalni sezonac još od jeseni 2019. godine opet vratiti kod svojih poslodavaca te odraditi ovogodišnju sezonu, kazala je Vukić.


Marija PALEKA