Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Blažević: Trener Rajko Vidaković je vjerovao u preokret u finalu

Autor: Šime Ćurko

25.05.2009. 22:00
Blažević: Trener Rajko Vidaković je vjerovao u preokret u finalu


Osjetile smo silnu energiju, dobile smo toliku želju za pobjedom da mi se činilo da jednostavno ne možemo izgubiti utakmicu. Dali smo maksimum za svaku loptu, svi smo se radovali svakom našem košu ili dobrom potezu – naglašava Blažević


U posljednjih nekoliko minuta zadnje četvrtine i u petominutom produžetku preuzela je svu odgovornost u napadu. I upalilo je, ili je bio koš ili su protivnice napravile prekršaj za slobodna bacanja.
– To je bila odluka trenera Rajka Vidakovića koji mi je rekao da krenem pod koš. Dobila sam priliku i željela sam je iskoristiti najbolje što sam mogla – samozatajno će Ivana Blažević, koja je predvodila Zadranke do titule juniorskog prvaka Hrvatske za što je zaslužila i trofej za najbolju igračicu turnira. U finalu je Blažević s 29 koševa potopila Medveščak u Jazinama u utakmici koja se u jednom trenutku činila izgubljenom za Zadar. U trećoj četvrtini Zadar je ostao osam minuta bez koša, gošće su otišle na +10 i nije bilo puno onih koji su u tom trenutku u dvorani vjerovali u preokret.
– Vjerovao je naš trener koji nam je na minutama odmora davao odlične upute. Trener je na nas prenio vjeru da se sve može preokrenuti, a i mi smo, posebno završnicu utakmice odigrale kao u transu. Osjetile smo silnu energiju, dobile smo toliku želju za pobjedom da mi se činilo da jednostavno ne možemo izgubiti utakmicu. Dali smo maksimum za svaku loptu, svi smo se radovali svakom našem košu ili dobrom potezu.
Iako sa slobodnim bacanjima ima dosta problema, protiv Zagrepčanki u finalu zadržala je mirnu ruku i pogodila ključna slobodna bacanja. Nakon 45 minuta statistika govori da je od 11 pokušaja ubacila sedam bacanja, za jedan od boljih prosjeka ove sezone.
– Nisam osjećala ni pritisak ni tremu na slobodnim bacanjima. Gađala sam kao da sam na treningu. Ma, kad smo se vratile nakon loše treće četvrtine bila sam uvjerena da, pogodila ja ili ne, sigurno pobjeđujemo Medveščak.
Posebna stavka su skokovi. Blažević ih je u finalu imala čak 25. Ima utakmica u kojima neke ni neke kompletne ekipe ne upišu toliko skokova.
– Išla sam na svaku loptu maksimalno, bilo da je riječ o napadu ili obrani. Nije bilo lako jer Medveščak ima dosta visokih igračica. Ipak, ne bih željela da se moja statistika izdvaja iz naše pobjede jer je ona bila plod odlične igre cijele ekipe. Da nije bilo podrške ostalih djevojaka ni ja ne bih postigla 29 koševa.
Blažević, inače kadetska reprezentativka, nije očekivala da Zadar može tako daleko otići na natjecanju juniorki.
– Nisam vjerovala da ćemo na juniorskom prvenstvu uopće doći do finala. No, sve se od početka dobro posložilo, prošli smo Dalmatinsku ligu, onda poluzavršnicu u Splitu i kad smo ušli među četiri znali smo da je Medveščak favorit. Zagrepčanke su nas pobijedile na turniru u Splitu i tada smo se uvjerili koliko je to kvalitetna ekipa. Kad smo dobili domaćinstvo znali smo da će biti puno lakše, ali da ćemo biti prvakinje Hrvatske to je nešto što je izgledalo poput sna.
Koji je u subotu postao java.
– Jest, i zato uživamo u velikoj pobjedi. Ovaj uspjeh nam je pouka da nema izgubljene utakmice i da nema favorita. Kad utakmica počne uvijek je pet na pet, pa tko bude bolji.
Blažević iza sebe ima i prvu pravu seniorsku sezonu u kojoj je, posebno u drugom dijelu nakon odlaska Božene Radoš, dobila značajnu minutažu i uz Ivu Grbas bila najjači zadarski adut pod košem.
– Dobila sam puno prilika, i više nego što sam očekivala obzirom da sam prije ove sezone odigrala svega nekoliko minuta. Najvažnije je da smo ostale u ligi. Imale smo boljih i lošijih perioda, ali ukupno gledano sezona je bila jako dobra. I za ekipu i za mene.


 SVE NA LIJEVU STRANU




Ivana Blažević izrazita je ljevakinja. Svaka njena akcija pod košem u pravilu ide na lijevu stranu. U mlađim kategorijama to može proći, ali u seniorskoj konkurenciji bit će puno teže bez većeg angažiranja desnice.
– Svjesna sam tog nedostatka i svakodnevno radim na tome. Očekujem da će već sljedeće sezone po tom pitanju biti bolje – kaže Ivana.


 KADETKINJE NA POLUZAVRŠNICI


Sezona za Zadranke još nije završila. Ostalo je još Prvenstvo Hrvatske za kadetkinje u kojem Zadar sljedeću subotu očekuje poluzavršnicu u Koprivnici. Tamo će Zadar, koji je u Dalmatinskoj ligi osvojio prvo mjesto, za dva mjesta na završnom turniru igrati protiv Medveščaka, Murse i Koprivnice. Od igračica koje su osvojile juniorsku titulu pravo nastupa za kadetkinje imaju: Kovačević, Pensa, Sikirić, Blažević, Krpina i Meštrović.


 KOŠARKAŠKA OBITELJ


Prošli vikend na završnom turniru juniora igrao je i Nikola Blažević, Ivanin brat, i to u dresu Zadra. Za razliku od sestre Nikola sa svojom ekipom nije bio tako uspješan budući da su Zadrani najprije izgubili u polufinalu od Cedevite, a potom i od Cibone u dvoboju za treće mjesto, pa su na kraju bili četvrti. Inače, Nikolin i Ivanin otac Draženko nekadašnji je igrač Zadra.


 TRI JUNIORKE U REPREZENTACIJI


Četiri od 12 igračica bile su u ekipi koja je 2007. također bila juniorski prvak Hrvatske. Tako su drugu juniorsku titulu osvojile Lucija Štrmelj, Josipa Sesar, Ema Meštrović i Katarina Popović. Tri od te četiri igračice od nedjelje su na okupljanju juniorske reprezentacije koju očekuje Europsko prvenstvo B divizije. Pod barjak su pozvane Štrmelj, Meštrović i Popović. Poziv u kadetsku reprezentaciju, kojoj je izbornica Marija Sipina, imaju Blažević i Glorija Sikirić.