Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Je li Kinda vidio Bubnjara?

Autor: Minja Gugić

25.05.2009. 22:00
Je li Kinda vidio Bubnjara?

Foto: Zvonko KUCELIN



Saslušana dr. Suzana Kovačević u svojstvu svjedoka je potvrdila kako je obavila kontrolni pregled optuženog Kinde te da je njegova dioptrija velika


Iskazom dr. Suzane Kovačević, oftalmologinje u svojstvu svjedoka, na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje protiv Romea Kinde (39) optuženog za pokušaj ubojstva zadarskog policajca, Jose Bubnjara sredinom srpnja prošle godine.
Liječnica je potvrdila kako je ona obavila kontrolni pregled optuženog Kinde u siječnju ove godine jer je imao upalu oka izazvanu kontaktnim lećama koje nosi.
– Koliko se sjećam radilo se o oštećenju prednjeg dijela oka, a ozljeda je nastala nošenjem leće. Kod pacijenta je u pitanju velika dioptrija, on praktički bez leća ne vidi niti na daljinu od pola metra. Dioptrija leća mu iznosi -11, a bez leća vidi oko 30 posto – pojasnila je Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Babić, dr. Suzana Kovačević.
Odgovarajući na pitanja obrane i optužbe dodala je kako leća u oku može zasmetati i u nekim situacijama može ispasti iz oka.
Nakon toga obavljen je i uvid u njegovu zdrastvenu sposobnost za vozača kojom je utvrđeno da je optuženi Kinda sposoban voziti uz kontaktne leće, a potom su uslijedili završni govori obrane i optužbe.
Podsjećamo, prema optužnici zadarskog tužiteljstva 17. srpnja prošle godine oko 19.30 sati u Bibinjama u Ulici opatice Čike, sjedeći u BMW-u u trenutku kad mu je s prednje strane auta prišao policajac Joso Bubnjar i pokazao mu službenu policijsku iskaznicu kako bi ga legitimirao sumnjajući da  Kinda  u autu skriva drogu, s ciljem da ga ubije,  Kinda  je naglo krenuo i udario u policajca. Bacio ga je na poklopac motora, uslijed čega se policajac otkotrljao i pao na kolnik te je nastavljajući s vožnjom udario u prednji desni dio policijskog auta.
Policajac Bubnjar je ozlijeđen, dok je njegov kolega Ivica Butić, kako stoji u optužnici, tek stjecajem okolnosti ostao neozlijeđen.
Tužitelj Slobodan Denona inzistirao je da se obavi uvid u kaznene podatke Romea Kinde te se ustvrdilo kako je on ovo kazneno djelo za koje mu se sada sudi, počinio u roku kušnje. On je naime, 1995. godine nepravomoćno bio osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, uvjetno na četiri godine zbog – otmice, a ta je presuda postala pravomoćna nakon deset godina. Osim toga 2005. godine bio je osuđen i na sedam mjeseci zatvora zbog posjeda radi preprodaje droge.
Inače, za pokušaj ubojstva policajca može biti izrečena kazna od osam do 40 godina zatvora, a izricanje presude Romeu Kindi očekuje se u srijedu.