Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mamografski pregled za žene od 40. do 49. godine

Autor: Dragana Glavočić

25.05.2009. 22:00
Mamografski pregled za žene od 40. do 49. godine

Foto: Adam VIDAS



Prema riječima Tatjane Vukelić-Baturić, predsjednice Udruge Europa donna – Sekcija Zadar ideja organizatora bila da se obavi mamogarfski snimak žena koje, zbog straha, užurbanog životnog ritma, nikad nisu bile na ovakvom pregledu


Avon Hrvatska u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr.Andrija Štampar” i Udrugom Europa Donna Hrvatska organizirao je drugo izdanje turneje “Moja prva mamografija” koja se održava od 25. svibnja do 7. lipnja 2009. godine. Turneja mobilnim mamografom obići će 10 gradova duž Dalmacije, a više od 650 žena u dobi od 40 do 49 godina dobit će priliku za besplatan mamografski pregled.
Jučer su početak turneje na Obali kneza Branimira otvorile Barbara Kolar, Avonova ambasadorica za Hrvatsku te Adriana Giurissa, Avonova direktorica za BiH, Hrvatsku i Sloveniju.
Od 9 sati ujutro započelo je mamografsko snimanje, a do 12 sati 40 žena obavilo je mamografiju. Neposredno prije samog snimanja žene su ispunile upitnik uz pomoć aktivistica Udruge Europa Donna i djelatnica Poliklinike Lozo. Dva inžinjera radiologije iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr.Andrija Štampar”, koji su inače educirani da mogu odmah očitati snimak obavljali su mamografski pregled.
Prema riječima Tatjane Vukelić-Baturić, predsjednice Udruge Europa donna – Sekcija Zadar ideja organizatora bila da se obavi mamogarfski snimak žena koje, zbog straha, užurbanog životnog ritma,  nikad nisu bile na ovakvom pregledu.
– Predviđeno je da će se mobilni mamograf u Zadru zadržati dva dana, a potom kreće prema Primoštenu, Murteru, Drnišu, Kninu, Sinju, Splitu, Lastovu, Omišu te je 6. i 7. lipnja u Pločama, kazala je Vukelić-Baturić.   
Rak dojke je najčešća maligna bolest u žena. Rijetko se javlja prije 30. godine života, a porastom životne dobi incidencija se povećava. Najveća je učestalost bolesti žena između 55. i 70. godine.
Mamografija je rendgenski pregled kojim se otkrivaju tumori i druge promjene, premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. 
Tijekom rujna i listopada 2008. godine provedeno je prvo izdanje “Moja prva mamografija” u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje je obavljeno 850 mamografskih pregleda. Za oko 77 posto žena bio je to prvi mamografski pregled.