Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Surać: Trebali smo se navijačima iskupiti pobjedom

Autor: Drago Bajković

25.05.2009. 22:00
Surać: Trebali smo se navijačima iskupiti pobjedom

Foto: Vedran SITNICA



Bilo je vruće i sparno, ali to nije nikakvo opravdanje za onakvu igru kakvu smo mi prezentirali u zadnjoj utakmnici pred našim navijačima u ovome prvenstvu. Pa i igračima Croatije je bilo vruće. Nastup naših kadeta Luke Begonje i Franka Bilavera jedina je svijetla točka iz ove utakmice – kazao je Jakov Surać.


Ovosezonska “štorija”, barem što se tiče prvenstvenih utakmica na Stanovima je završila. Nogometaši Zadra u posljednjoj utakmici pred svojim gledateljima u sezoni 2008./09. nisu uspjeli pobijediti Croatiju iz Sesveta i barem se djelomično iskupiti za loše predstave i plasman koji će na kraju biti i konačan. Iako su najavljivali pohod na deseto mjesto prvoligaške ljestvice, kolo prije kraja ipak je jasno da će Zadar definitivno biti pretposljednji. Utakmica sa Sesvećanima nekako najbolje karakterizira sezonu koja je na izmaku. Zadar je djelovao kao da mu se ne da i da su posljednja dva preostala kola puko odrađivanje posla. Istini za volju, djelomično opravdanje može biti nesnosna vrućina i sparina koja je u nedjelju poslijepodne vladala u Zadru. Uostalom, valjda su zbog toga i postavljeni reflektori da bi se igralo po onakvoj vrućini. Srećom je sudac Trampus imao razumijevanja kako za sudačku trojku, tako i za igrače pa je desetak minuta prije kraja označio “time out” i poslao igrače da se osvježe uz rub igrališta. O samoj utakmici ne treba trošiti previše riječi, Croatia je povela nakon što se Guja “doslovno prošetala kroz njedra Zadra”. Jedino vrijedno spomena je to da su za Zadar nastupila dva kadeta Luka Begonja i Franko Bilaver, a ovaj potonji je u dvadesetak minuta, koliko je proveo na terenu, zabio svoj prvi zgoditak za seniorsku momčad u svom debitantskom nastupu. S tom ocjenom jučer se složio i Jakov Surać, kapetan momčadi Zadra.
Nema opravdanja
– Bilo je vruće i sparno, ali to nije nikakvo opravdanje za onakvu igru kakvu smo mi prezentirali u zadnjoj utakmnici pred našim navijačima u ovome prvenstvu. Pa i igračima Croatije je bilo vruće. Nastup naših kadeta Luke Begonje i Franka Bilavera jedina je svijetla točka iz ove utakmice – kazivao je jučer ujutro Surać.
– To je bila svojevrsna nagrada za odlične rezultate naših kadeta tijekom prvenstva. Smatram da su u potpunosti ispunili očekivanja. Franko Bilaver je fantastično pogodio u 79. minuti i spasio nas potpune blamaže. U svakom slučaju lijepo je znati da ima talenata koji će nas naslijediti u seniorskoj momčadi.
Protiv Sesvećana bilo je i eksperimentiranja u igri Zadra.
– Osim nastupa naših kadeta prigodu u ovoj utakmici dobili su i neki igrači koji su manje nastupali tijekom sezone. Također smo nastupili u sustavu 4-4-2 kojeg moramo još puno uvježbavati za sljedeću sezonu, ponajprije kroz pripremno razdoblje. Jedini smo prvoligaš koji još igra s tri igrača u zadnjoj liniji. Nešto slično smo odigrali i u prvom poluvremenu u Zaprešiću. Vidljivo je da moramo još puno raditi da bi to usavršili, ali važno je bilo krenuti.
Odraditi Kranjčevićevu i Kup
Bez obzira na sve to kapetan smatra da je nastup protiv Croatije bio razočaravajući.
– Trebali smo pobijediti Sesvećane i barem djelomično se iskupiti za lošu sezonu koja je iza nas. Činjenica je da smo samo pukom srećom i zbog toga što je Croatia bila toliko loša u završnici prvenstva, izborili prvoligaški opstanak. Želim iskoristiti prigodu i zahvaliti našim navijačima, prije svega Tornadu, koji su nas bodrili tijekom ove turbulentne sezone. Mislim da je Tornado jedina navijačka skupina koja prati dva kluba, košarkaše i nas. To nije lako i za to im svakako treba odati poštovanje i veliku zahvalu.
Ostala je još jedna utakmica u Kranjčevićevoj i ogled u Kupu s Velebitom, a onda slijedi odmor.
– Činjenica je da smo definitivno izgubili šansu za osvajanje desetog mjesta. Inter je slavio u Varaždinu, a uz to mi nismo uspjeli pobijediti Croatiju. Bilo kako bilo, moramo još odraditi to posljednje kolo u Kranjčevićevoj i nikako se ne smijemo osramotiti. Vjerujem da će trener Zebić i u toj utakmici dati prigodu mlađim igračima. Nakon toga nam još ostaje ogled u Kupu s Velebitom i poslije toga slijedi odmor. Kako stvari sada stoje odmor neće biti dugačak obzirom na rani početak prvenstva, tj. priprema. Jedino bi se u situaciji da izgubimo od Ukrajine valjda nešto mijenjalo jer igrati krajem srpnja stvarno je prerano. Ne želim da naši “vatreni” izgube, to nikako, ali smatram da bi prvenstvo moralo početi kasnije, a ne za velikih vrućina – kazao je na kraju jučerašnjeg razgovora Surać.