Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve je još otvoreno

Autor: Roman Morović

25.05.2009. 22:00
Sve je još otvoreno

Foto: Šime ŠOKOTA



Cibona je u prvoj utakmici finala doigravanja prvenstva Hrvatske obranila prednost domaćeg terena. Vukovi su poveli od prve minute i samo su u dva navrata, sredinom prve četvrtine dopustili Zadranima da nakratko povedu, no već nakon prvih deset minuta imali su prednost od osam poena. O sudačkom kriteriju moglo bi se raspravljati nadugo i naširoko, a činjenice kažu da je Cibona puno ranije ulazila u bonus što je na kraju rezultiralo time da je imala čak 35 slobodnih bacanja, naspram samo 17 zadarskih. Zadranima taj kriterij nije baš najbolje sjeo, no nakon utakmice nisu htjeli previše ulaziti u polemiku, već su se odmah okrenuli drugoj utakmici u Zadru.
Sagadin: Zaslužena pobjeda Cibone
– Čestitam Ciboni na zasluženoj pobjedi. Mislim da su u gotovo svim elementima igre bili bolji od nas. U obrambenom i skakačkom segmentu mi nismo bili na onoj razini kakva treba za pobjedu u Zagrebu. Primili smo previše koševa, naročito u prvoj četvrtini kada smo dopustili Ciboni da se razigra i onda ih je kasnije bilo teško zaustaviti. Dakle, prva stvar koju moramo popraviti je obrana, a osim toga oni su dobili i duel u skoku što ćemo također morati popraviti uoči druge utakmice. Mi smo krenuli u neko natjecanje tko će dati više koševa, a znali smo da s takvom igrom ovdje ne možemo dobiti utakmicu. To nije naša igra. Ovaj poraz trebamo što prije zaboraviti i okrenuti se drugoj utakmici i mislim da možemo igrati puno bolje – kazao je nakon utakmice trener Zadra Zmago Sagadin.
Cibonu je do pobjede predvodio raspoloženi Alan Anderson za kojega Zadrani nisu imali rješenje. Svoju večer imao je i Davor Kus, te su upravo njih dvojica iznijeli najveći teret Cibonine pobjede. Zanimljivo, domaći su ispucali svega šest trica (pogodili tri), dok su Zadrani čak 31 put uputili šut iza linije 6,25. Ipak, to im nije pomoglo da dođu do pobjede u Draženovom domu i prebace prednost domaćeg terena na svoju stranu.
Perasović: Ovo je tek prvi korak
– Mislim da je naša pobjeda zaslužena i ona je jedan mali korak do našeg konačnog cilja, a to je naslov prvaka. Znamo da će sve ove finalne utakmice biti neizvjesne i teške i zato je vrlo važno da smo uspjeli nešto mirnije privesti ovu prvu utakmicu kraju i povesti sa 1-0. Imali smo dva vrlo raspoložena igrača Kusa i Andersona koji su iznijeli ogroman teret na današnjoj utakmici. Nismo imali rotaciju kakvu smo htjeli i to se na trenutke osjetilo u našoj obrani. Katkada je djelovala dobro, a katkada se baš osjetio taj umor mojih igrača. Kada bi se odvojili na 10-15 razlike Zadar bi se uvijek malo približio upravo zbog tog nedostatka svježine. Zadar je izuzetna šuterska momčad što su pokazali i večeras jer su pogodili 13 trica, a Rančić čak sedam. Protiv takvih igrača se ne smijete nikada opustiti jer vas oni u svega nekoliko minuta mogu kazniti sa par trica. Poveli smo sa 1-0, sada se okrećemo drugoj utakmici u Zadru i moramo se što bolje za nju pripremiti – komentirao je nakon utakmice trener Cibone Velimir Perasović.


 PRAVA ATMOSFERA TEK U ZADRU


U Draženovom domu unatoč velikoj vrućini nakupilo se oko 2000 ljudi što je u ionako vrućoj dvorani doprinijelo kakvom-takvom ambijentu za završnicu hrvatskog prvenstva. Kazališna atmosfera razbijana je tek u nekim trenucima kad bi domaći košarkaši ušli u seriju ili u situacijama kad bi Tornado uspio isprovocirati njihovu reakciju. Na tribinama su se mogla vidjeti i neka poznata lica kao bivši trener Zadra i Cibone, Aco Petrović u društvu sa sinom Markom koji je i sam nekoliko dana prije u utakmici za treće mjesto juniorskog prvenstva Hrvatske pomogao svojoj Ciboni nadvisiti Zadrane. Također se moglo vidjeti i Arijana Komazeca, njegovovog posljednjeg trenera u Hrvatskoj, Ivicu Burića te bivšeg stanovnika Zadra Franu Čolaka. Sve u svemu ovaj prvi finalni susret i nije baš bio preveliki magnet za dolazak publike u Draženov dom. Možda je prevelika vrućina mnoge zakovala doma pred televizorom, ali sigurno je da će zanimanje rasti s narednim dvobojima koji će podići, nadamo se, radnu temperaturu finalne serije do maksimuma. (A.D.)




 VJERNI TORNADO


Zadar nije ni ovaj put ostao bez podrške Tornada koji su pristigli u dvoranu nakon početka utakmice te je njih tridesetak bučnim skandiranjem razbudila uspavanu zagrebačku publiku. Unatoč nesnošljivoj vrućini pjesma se orila sa zelenog sektora, a unatoč porazu svojih ljubimaca pozdravili su napore igrače Zadra  te najavili  nastavak priče u Zadru u subotu u punom Krešinom domom.