Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Banju se radi kao da sezona nije blizu

Autor: Dragana Glavočić

25.05.2009. 22:00
U Banju se radi kao da sezona nije blizu

Foto: Adam VIDAS



Što se tiče saznanja mještana Banja da je Elektra htjela sagraditi trafostanicu, mogu reći da za moga mandata nije bilo takvih prijedloga od starne Elektre. Kad završe radovi na postavljanju električnih kabela, cesta će se vartiti u prvobitno stanje, kazala je načelnica Bašić


Prije dva mjeseca asfaltiran je i uređen ulaz u mjesto Banj na otoku Pašmanu. No, ovih dana započeli su radovi na postavljanju elektroinstalacija na ulazu u mjesto što uključuje kopanje i razbijanje novog asfalta te postavljanje električnog kabela u dužini od 600 metara od trafostanice do dviju zgrada apartmana u vlasništvu tvrtke M.Matić d.o.o.
Opterećenje mreže
Mještani Banja negodovali su zbog činjenice da općinska vlast nije kontaktirala MO Banj te pitala dopuštenje za radove koji se trenutačno odvijaju. Od načelnice Općine Pašman Maje Bašić mještani su doznali da općinsko poglavarstvo ne treba tražiti suglasnost od MO Banj za radove na postavljanju električnog kabela što ih je dodatno razgnjevilo. Međutim, kako su nas mještani informirali prije desetak dana Javna komunalna ustanova otoka Pašmana obavijestila je MO Banj da će izvoditi radove na spajanju spomenutih dviju zgrada na mjesnu vodovodnu mrežu.
Nadalje, mještani su nam kazali da je upitno kako će, nakon što se dvije zgrade spoje na trafostanicu, funkcionirati napajanje električnom energijom Banja kad se zna da je dalekovod star i dotrajao te se često događaju padovi u naponu zbog opterećenja u električnoj mreži.  Često se događa da domaćinstva kad uključe pećnicu ili neki kućanski aparat, ostanu bez električne energije.
– Svaki apartman u dvjema zgradama ima klima uređaj pa strahujemo da bi se mogao dogoditi totalni kolaps s opskrbom električne energije. Čuli smo da je Elektra htjela izgraditi novu trafostanicu pored novoizgrađenih zgrada, ali Općina nije htjela kupiti 20 četvornih metara zemljišta namijenjenog izgradnji. Čini nam se da bi općinska vlast bila najzadovoljnija da su im vlasnici susjednih parcela darovali potrebnu kvadraturu, komentirali su mještani.
Načelnica Općine Pašman Maja Bašić za cijelu ovu situaciju u Banju kazala je da tvrtka M. Matić d.o.o. iz Viškova u čijem su vlasništvu zgrade apartmana, ima građevinsku dozvolu što znači da ima pravo priključka na električnu energiju.
Jedini put
Potpredsjednik MO Banj Šime Pedišić kazao je da je žalosno da je općinska vlast tražila dozvolu za priključak na vodovodnu mrežu, ali ne i na trafostanicu.
– Čini mi se da neki iskorištavaju situaciju kad još nije formirana općinska vlast te se može kako se hoće. Nemam ništa protiv radova, ali sam protiv da se krene pred turističku sezonu, kazao je Pedišić. Kad radovi krenu od ulaza u Banj prema dvijema zgradama zatvorit će se jedina cesta kojom se odvija promet te opskrba trgovina i ugostiteljskih objekata. Osim toga, mještani su kazali da im nitko nije garantirao da će razrovanu cestu vratiti u prvobitno stanje.
Načelnica Općine Pašman Maja Bašić za cijelu ovu situaciju u Banju kazala je da tvrtka M. Matić d.o.o. iz Viškova, u čijem su vlasništvu zgrade apartmana, ima građevinsku dozvolu što znači da ima pravo priključka na električnu energiju.
– Što se tiče saznanja mještana Banja da je Elektra htjela sagraditi trafostanicu, mogu reći da za moga mandata nije bilo takvih prijedloga od starne Elektre. Kad završe radovi na postavljanju električnih kabela, cesta će se vartiti u prvobitno stanje, kazala je na kraju načelnica Bašić.