U Benkovcu jedan razred manje nego lani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
bnkmaskare_benk
Mile MARIĆ
Broj učenika na benkovačkom području, ali i u cijeloj Zadarskoj županiji, godinama stagnira

Ukupan broj predupisanih učenika u prvi razred Osnovne škole Benkovac nije na prošlogodišnjoj razini. Predupisanih je učenika, naime, manje nego lani, ali to nije ništa neuobičajeno, budući da broj učenika u Benkovcu upisanih u prvi razred iz godine u godinu varira. Međutim, ono što je relevantno, jest činjenica da broj prvašića, kako na području grada Benkovca, tako i u cijeloj Zadarskoj županiji stagnira. Razlog malom broju budućih učenika prvih razreda svakako je i nacionalni problem, s benkovački je kraj ove školske godine sve bliži hrvatskom prosjeku.

 Svakako je zanimljiv pogled u statističke podatke. Gledajući broj upisanih predškolaca po područnim školama, uočava se da određena sela iz godine u godinu imaju jednak ili približan broj predupisanih prvašića, a druge područne škole upisanih nemaju jednu ili više godina zaredom. Tako područne škole u Popovićima, Nadinu i Bruškoj ove godine nemaju predupisanih prvašića. Utješno je da će područnu školu u Bruškoj pohađati dvoje učenika iz Medviđe. Za razliku od navedenih područnih škola, svijetli primjer je područna škola u Rašteviću gdje iz godine u godinu ima dosta upisanih prvašića. Ove ih je godine osam. U Bukoviću šest, u Lisičiću također ima šest prvašića - troje iz Lisičića i troje iz Podgrađa, u Perušiću Gronjem troje prvašića, u Pristegu četiri prvašića iz Pristega te četiri iz Novog naselja

Gornje Miranje, tri su prvašića predupisana u Podlugu te dvoje u Korlatu. Učenici upisani u područne škole neće više putovati u matičnu školu u Benkovac, što je velika prednost za njih i njihove roditelje. Što je još važnije, ove su škole moderno i funkcionalno opremljene te udovoljavaju visokim školskim standardima za osnovne škole. No, ipak, jedan dio učenika od prvog do četvrtog razreda morat će putovati  autobusima. Tako su ove godine prvašići putnici - po jedan iz Smilčića, Kule Atlagić, Karina Donjeg i Rodaljica, sedmero iz Šopota te osam iz Benkovačkog Sela. U matičnu školu u Benkovcu upisan je i 61 učenik iz samog Benkovca, istaknula je ravnateljica Anica Ražnjević uz napomena da ove godine Osnovna škola Benkovac u centralnoj školi gubi cijelo jedno razredno odjeljenje. Tako se umjesto četiri u novu školsku godinu ide s tri razredna odjeljenja. Zanimljiva je i indikativna činjenica da je svake godine dosad broj upisanih prvašića prelazio brojku od 115, a ove je godine ukupno predupisano 99 prvašića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno