Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U lipnju na izlet u Slavoniju

Autor:

25.05.2009. 22:00
U lipnju na izlet u Slavoniju


Krenut ćemo 5. lipnja, boravit ćemo u Bizovačkim toplicama, a 6. lipnja ćemo posjetiti Vukovar i obići tamošnji muzej u bolnici, groblje branitelja te vojarnu i Ovčaru, a u nedjelju, 7. lipnja, posjetiti ćemo katedralu u Đakovu, kazao je Marinko Vidaić


Unatoč mukotrpnoj borbi za svoja prava, koju slijepe osobe predugo vode s Vladom RH, onima koji im očito bešćutno kroje sudbinu, oni ipak imaju snage i volje za uljepšavanjem svoje sive svakodnevnice. Jednako tako i Udruga slijepih Zadarske županije u vrijeme ugodnih proljetnih dana nastavlja sa svojim redovitom aktivnostima, pa su tako za početak lipnja otganizirali trodnevni izlet u Slavoniju. Riječ je, naime, o izletu kojeg ova udruga za svoje članove organizira svakog proljeća, a katkad i češće, što, kako pojašnjava Marinko Vidaić, predsjednik zadarske Udruge slijepih, udruga svrstava u sport i rekreaciju.
 Uspomene na Vukovar
– S obzirom da oni članovi udruge koji sudjeluju u športskim igrama u sklopu različitih prvenstava odlaze na putovanja, ovo je, na neki način, prilika da i oni koji se ne natječu negdje odu. Stoga ćemo krenuti 5. lipnja, boravit ćemo u Bizovačkim toplicama, 6. lipnja ćemo posjetiti Vukovar i obići tamošnji muzej u bolnici, groblje branitelja te vojarnu i Ovčaru, a u nedjelju, 7. lipnja, posjetiti ćemo katedralu u Đakovu, kazao je Vidaić, naglasivši kako će na ovo putovanje ići pedeset osoba i to članovi udruge i njihova pratnja za koje je rezerviran jedan autobus.
Razlog zbog kojeg su ove godine odabrali posjet Vukovaru, Vidaić navodi činjenicu da mnoge članove udruge za ovaj grad vežu brojne uspomena.
– Redovito idemo na ovakve izlete, a svake godine odaberemo odlazak u toplice, jer ipak su naši članovi uglavnom stariji ljudi kojima takva terapija odgovara. U slučaju da neki od njih ne mogu ili ne žele u bazen, svake toplice imaju i lijepo uređen okoliš, tako da mogu uživati i u prirodi.
Nezainteresiranost udruga
Tako smo prošle godine u svibnju u sklopu trodnevnog izleta posjetili Dubrovnik, zatim Pulu gdje smo odsjeli u našem edukacijskom centru, zatim smo bili i na Brijunima, Rovinju, a posjetili smo i crkvu Sv. Blaža u Vodnjanu, kazao je predsjednik, istaknuvši kako osim svakog proljeća, ovakve izlete katkad organiziraju i češće, pa su tako, osim spoemnutog proljetnog, prošle jeseni organizirali i izlet u Topusko.
Podsjetimo, naime, kako je Hrvatski savez slijepih osoba Vladi RH podnio prijedlog Zakona o dohotku na sljepoću prema kojem bi se njihov, sramotno nizak mjesečni iznos, konačno povećao. Poznato je, također, da je takav prijedlog Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odbilo, pojasnivši da bi u tom slučaju bilo riječi o diskriminaciji invalida te obećalo rješenje problema donošenjem “krovnog” zakona za sve osobe s invaliditetom koji bi trebao zaživjeti u ovoj godini.
No, kako pojašnjava Marinko Vidaić, otežavajuća okolnost je nezainteresiranost ostalih udruga invalida od kojih bi u ovoj situaciji bilo dobro da se angažiraju te podnesu i svoje prijedloge. Poznato je također kako je u siječnju Povjerenstvo Hrvatskog saveza slijepih, čiji je i sam član, Vladi RH poslalo prijedlog austrijskog modela koji bi po njima možda najviše odgovarao hrvatskim uvjetima, no nikakav službeni odgovor na taj prijedlog ni do danas nisu dobili.