Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vodovodizacijom prema turističkom bumu

Autor: Velimir Brkić

25.05.2009. 22:00
Vodovodizacijom prema turističkom bumu

Foto: Velimir BRKIĆ



Brojne male plaže od Novigrada preko Posedarja do Vinjerca postale su pravi raj za one koji ne traže previše, tek netaknutu prirodu, mir i čisto more


U prvoj ovogodišnjoj reporterskoj skitnji plažama Zadarske županije ovog vikenda obišli smo plaže u Općini Posedarje. Iako turistička sezona još i praktički nije ni započela, plaže koje smo obišli bile su dobro popunjene domaćim ljudima i “vikendašima” te prvim turistima željnih odmora od stresa na poslu.
Upitani turisti iz Austrije jedinstveni su u ocjeni da svibanjski vikend na plus 30 stupnjeva Celzijevih iskoriste kako bi barem na kratko zaboravili napetosti brzog života. Iskoristivši blizinu Mediterana i ovog dijela Jadrana oni su se svojim automobilima uputili put obećanog raja na zemlji, otvorenih očiju za čarobnu prirodu i našu novu autocestu.
 Netaknuta priroda
Na svojim odredištima stoga svi turisti redom očekuju ugodan boravak koji im pokušavaju omogućiti domaćini na svojim plažama, na mjestima predviđenim za zabavu, a uz to obavezno ide čistoća, urednost i ljubaznost.
Brojne male plaže od Novigrada preko Posedarja do Vinjerca postale su pravi raj za one koje ne traže previše, tek netaknutu prirodu, mir i čisto more. Na više od tridesetak kilometara dugoj obali od Novigrada do starog/novog Masleničkog mosta nalazi se više malih plaža. U Posedarju se nalaze dvije veće plaže od kojih je Punta šljunkovita i nalazi se u centru mjesta dok je plaža Sv. Duh pješčana.
Uokolo crkvice Sv. Duh plaža i plićak pravi su raj za djecu i dakako sve one koji vole sportove na pijesku. Međutim, nakon završetka potpune vodovodizacije ovog dijela Općine Posedarje, naravno bez zahvata koji bi narušili sklad ove izuzetne prirodne ljepote, najavljena su ubrzana ulaganja u dodatne sadržaje poput tuševa, dječjih sadržaja, igrališta za odbojku na pijesku, izgradnju sanitarnog čvora i drugo. Za sve navedeno napravljeno je idejno rješenje uređene plaže kojim se obuhvaća njeno uređenje i opremanje svim potrebnim sadržajima.
 Istovremeno plaža Punta u svom najvećem dijelu prepuna je hladovine, pravi mali raj za one koji nakon kupanja i sunčanja žele “pobjeći” i opustiti se u hladovini.
Posedarje Rivijera
 Spomenimo kako je posedarska obala uređena te je doživjela pravi hortikulturalni “bum” na kojemu bi mnogi pozavidjeli. Uz to, cvjetno je uljepšan i najveći dio preostalih slobodnih površina.
 Vinjerac je jedno od najljepših i najinteresantnijih mjesta na dijelu srednjeg Jadrana. Njegov položaj učinit će se zanimljivim i privlačnim za svakog gosta koji želi provesti svoj godišnji odmor u oazi mira i tišine, daleko od gradske buke i zagađenog zraka. Sam dolazak u mjesto pružit će svakom turistu nezaboravnu sliku malog mirnog mjesta okruženog kristalno čistim morem. No, nedostatak vodovodne mreže dosad je umnogome sprječavao potpuni turistički prosperitet ovog mediteranskog naselja. Međutim, voda iz vodovodnih slavina postaje stvarnost te će uvelike odrediti turističku, ali i društvenu budućnost Vinjerca i njenih, doduše malobrojnih žitelja.
Današnji turist, tragač za zabavom i provodom, ispunjava i posljednje stope mediteranske obale te naoružan novcem i dokonošću na krilima jeftinih avio-kompanija i konstantno priključen na mobilnu telefonsku mrežu i internet, traži nova mjesta (samo)dokazivanja. Netaknuta priroda, sunce, more i gostoljubiv narod, projekt vodovodizacije, 60 kilometara cjevovoda “teškog” preko 30 milijuna kuna već bi ovog ljeta trebao ubrati svoje prve turističke plodove u Općini Posedarje. A projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Posedarja vrijedan 40 milijuna kuna kao i realizacija projekta “Posedarje Rivijera” mogli bi biti uzrokom pravom posedarskog turističkog procvata, nezaobilazne turističke destinacije na ovoj strani Jadrana.