Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Žrtvin brat odbio odgovarati na pitanja optuženikova odvjetnika

Autor: Minja Gugić

25.05.2009. 22:00
Žrtvin brat odbio odgovarati na pitanja optuženikova odvjetnika


Suđenje je odgođeno za početak srpnja kada bi se trebao saslušati Ivan Genda, ali nakon što se psihijatrijskim vještačenjem utvrdi je li raspravno sposoban


Željko Genda svjedočio je jučer na Županijskom sudu u Zadru u nastavku suđenja koje se vodi protiv Milana Ležaića zbog pokušaja ubojstva dugogodišnjeg susjeda Marka Gende, Željkovog brata.
Iako kao bliski srodnik prema zakonu ima mogućnost nesvjedočenja, Željko Genda je odlučio Sudskom vijeću, kojim predsjeda Enka Moković, ispričati svoju verziju priče od prije pet godina.
Međutim, nakon što je odgovorio na sva pitanja tužitelja, odbio je odgovarati na pitanja Ležaićevog odvjetnika, pa je u sudnici došlo do kratke i žučne rasprave, ali i uvjeravanja svjedoka jer je on pristajući na svjedočenje bio dužan odgovoriti i na pitanja optuženikova branitelja.
Na kraju je Željko Genda odgovarao na pitanja, prisjećajući se incidenta koji je zamalo završio kobno po njegova brata.
Je li njihov otac sposoban svjedočiti?
Suđenje je potom odgođeno do početka srpnja. Naime, nakon ispitivanja Željka Gende, tužitelj Denis Sokol je predložio ispitivanje Ivana Gende, njihovog oca,  čemu se usprotivio Ležaićev odvjetnik. Sudsko vijeće taj je prijedlog prihvatilo, ali nakon što se prethodno obavi psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li Ivan Genda raspravno sposoban.
Milan Ležić je, podsjetimo, ubo Marka Gendu nožem u trbuh zadavši mu ozljedu trbušne šupljine i jetre.
Na prošloj su se raspravi održanoj krajem travnja, vještaci medicinske struke složili kako je bila u pitanju teška tjelesna ozljeda opasna za život, a život mu je spašen samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji i operativnom zahvatu dežurnih kirurga zadarske Opće bolnice.
No, obzirom na to da je bila u pitanju ozljeda opasna za život, nakon operacije u zadarskoj Općoj bolnici došlo je do komplikacija, pa je Marko Genda bio hitno prebačen u Klinički bolnički centar “Rebro” u Zagrebu gdje je bio podvrgnut još jednoj teškoj i zahtjevnoj operaciji. Iz zagrebačkog KBC-a otpušten je na kućnu njegu tek nakon više od mjesec dana hospitalizacije. 
Jedino u čemu se dvojica vještaka nisu složila je intenzitet nastanka ozljede, jer je dr. Josip Bubičić u svom nalazu i mišljenju naveo kako je “intenzitet zamaha bio jak”, a to je zaključio uvidom u medicinsku dokumentaciju pacijenta te posebno opisom operativnog zahvata kirurga, dok je dr. Josip Škavić ostao pri mišljenju kako je riječ o ozljedi srednje jakog intenziteta, sa sudsko-medicinskog stajališta.
Obojica su se složila kako su napadač i žrtva u tom trenutku stajali sučelice, na neposrednoj udaljenosti te kako je bio u pitanju tzv. lučni zamah rukom, odnosno nožem duljine 26 cm i širine pet cm.
Sukob zamalo završio tragedijom
Milan Ležaić se još na početku suđenja izjasnio kako se ne osjeća krivim za pokušaj ubojstva Marka Gende, a na optuženičku je klupu, podsjećamo, sjeo drugi put jer je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo prvu, nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru kojom je u listopadu 2005. godine osuđen na tri godine zatvora.
I Marko Genda je zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma bio osuđen na četiri mjeseca zatvora, ali je u međuvremenu i Ležaić tužio Gendu zbog kaznenog djela pokušaja ubojstva.
Ležaić je, podsjećamo, bio uhićen 13. travnja 2004. godine i tereti se da je tog dana oko 15.30 sati u Biogradu u Ulici braće Radić, po telefonskom pozivu supružnika Mijaljice, čiji je zet i koji dijeli kuću s obitelji Genda, došao na lice mjesta u društvu dvojice prijatelja te je nakon verbalnog sukoba s Ivanom i Markom Gendom u jednom trenutku nožem kojeg je držao u desnoj ruci, ubo Marka Gendu u trbuh.
Sukobu koji je kulminirao telefonskim pozivom i pokušajem ubojstva, prema optužnici, prethodio je verbalni sukob između Ivana Gende i njegovih susjeda – supružnika, Vladimire i Mirka Mijaljice. Za vrijeme sukoba Ivan Genda je, prema optužnici, došao do kuće Mijaljica, nakon čega je udarcem nogom otvorio ulazna vrata kuće, prethodno kamenom razbivši staklo na vratima. Nakon toga je ušao u kuću, a potom za njim i njegov sin Marko Genda gdje su nastavili verbalni sukob s vlasnicima kuće koji je zatim nastavljen i intervencijom drugog sina, Željka Gende, koji je Ivana i Marka udaljio u njihovu obiteljsku kuću.
Suđenje se nastavlja.