Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Damiru Polančecu još mjesec dana pritvora

Autor: Sergej Abramov

25.05.2010. 22:00
Damiru Polančecu još mjesec dana pritvora

Foto: FAH



Iako je Polančecu ukinut pritvor za Podravku, u pritvoru će biti zbog istrage malverzacija u HEP-u jer treba ispitati svjedoke na koje bi mogao utjecati
Sutkinja istrage Jadranka Mandušić jučer je odredila jednomjesečni istražni zatvor bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu zbog opasnosti da bi mogao utjecati na petnaestak svjedoka koje USKOK namjerava ispitati u sklopu istrage malverzacija u HEP-u.
Sudac Devčić jučer je održao redovno ročište kontrole zakonitosti istražnog zatvora određenog Polančecu. Polančec je pritvoren već gotovo dva mjeseca, ali zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u istrazi gospodarskog kriminala u Podravci, u kojoj je osumnjičen za zloporabu položaja potpredsjednika Vlade. U tom slučaju, sudac Devčić je ukinuo istražni zatvor, jer su svi svjedoci već ispitani, pa ne postoji ni opasnost da bi osumnjičeni političar mogao utjecati da itko od njih promjeni svoj svjedočki iskaz. USKOK je, međutim, tražio da se Polančeca zadrži u istražnom zatvoru još mjesec dana, zbog istrage za malverzacije u HEP-u.
– U slučaju Podravka istražni zatvor je ukinut jer su ispitani svi svjedoci. Međutim, u predmetu HEP-a, osumnjičeniku je određen mjesec dana istražnog zatvora, jer treba ispitati petnaestak svjedoka na koje bi mogao utjecati, rekao je Devčić novinarima nakon odluke.
Među svjedocima čije je ispitivanje tražio USKOK, još nema nikog iz užeg kabineta Vlade, potvrdio je Devčić. Polančecov odvjetnik Anto Nobilo jučer je novinarima ponovio da će sve vladine ministre koji su sudjelovali u donošenju odluka o prodaji struje TLM-u pozvati obrana, ako tužiteljstvo propusti priliku da ih ispita u istražnom postupku.
Podsjetimo, u istrazi malverzacija u HEP-u Polančec je osumnjičen da se udružio s bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom iz TLM-a Ivanom Koštanom, kako bi isporukom jeftine električne energije TLM-u oštetili HEP za otprilike 600 milijuna kuna. Polančeca se još tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu prikazivanjem pogrešnih razloga za prijenos sedam posto dionica JANAF-a iz državnog vlasništva u vlasništvo Hrvatske elektroprivrede.


 ISTRAGA I ZBOG REFLEKTORA NA NOGOMETNOM IGRALIŠTU


Protiv Polančeca je, pored Podravke i HEP-a, otvoreno još nekoliko istraga, a u međuvremenu je i podignuta optužnica za instalaciju reflektora na igralištu nogometnog kluba Osvit, gdje ga se tereti za protuzakonito posredovanje i krivotvorenje isprave.