Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dezinsekcija tabletama protiv komaraca

Autor: Petra Mičić

25.05.2010. 22:00
Dezinsekcija tabletama protiv komaraca


Plavu omotnicu bez slova na njoj našla sam u svom sandučiću i zatim sam pozvala policiju te su oni provjerili što se nalazi u omotnicama. Prestrašila sam se i pitala se što bi moglo biti u omotnici, a i policajci su se začudili kako je moguće da se tablete za septičke jame nalaze u neoznačenim omotnicama, kazala je jedna Zadranka
Neke građane grada Zadra ovih je dana iznenadila plava omotnica, bez naznačenog pošiljatelja i primatelja. No razloga za brigu nema, naime, u omotnicama se nalaze tablete koje se bacaju u septičke jame za sprječavanje razvoja larvi komaraca. Tablete za sprječavanje razvoja larvi komaraca trebaju se bacati u septičke jame, fontane i ostala mjesta gdje se zadržava voda, već od ožujka, a ne samo tijekom ljeta. Osim septičkih jama problem su i cisterne koje se godinama ne čiste i ne koriste za piće pa su idealne za razmnožavanje komaraca.
Tvrtka “Dezinsekcija” krenula je s provođenjem obveznih i preventivnih mjera dezinsekcije i deratizacije na zadarskom području, koje će potrajati do kraja rujna. Podsjetimo, riječ je o tvrtki s kojom je Grad Zadar još prošle godine obnovio četverogodišnji ugovor temeljem kojeg riječka “Dezinsekcija” provodi mjere obvezne preventivne dezinsekcije i deratizacije na području grada Zadra. Što se tiče suzbijanja komaraca, koji u pojedinim gradskim područjima uvijek, a osobito s dolaskom toplih dana, predstavljaju izuzetni problem.
Dr. Jagoda Šarunić Gulan, iz Zavoda za javno zdravstvo, navodi da se provodi na dvije razine, larvicidnom i adulticidnom dezinsekcijom. Ipak svi građani nisu upoznati s metodama sprječavanja razvoja larvi komaraca.
– Plavu omotnicu bez slova na njoj našla sam u svom sandučiću i zatim sam pozvala policiju te su oni provjerili što se nalazi u omotnici. Prestrašila sam se i pitala se što bi moglo biti u omotnici, a i policajci su se začudili kako je moguće da se tablete za septičke jame nalaze u neoznačenim omotnicama, kazala je anonimna građanka. Kako doznajemo od Zavoda za javno zdravstvo, spomenute tablete se ne šalju poštom, već ih djelatnici “Dezinsekcije” osobno donose na kućne adrese.
Također, iz riječke “Dezinsekcije” objašnjavaju da svaka omotnica sadrži detaljne upute za korištenje tableta te da do sada nisu imali nikakvih pritužbi. Kao jedina mogućnost navodi se uništavanje omotnice u slučaju da je padala kiša i smočila omotnicu.
– Većina ljudi je upoznata da je ovo vrijeme provođenja dezinsekcije tako da ne treba dizati paniku. Obavijesti o dezinsekciji lijepe se po svim kvartovima i građani mogu vidjeti kada se i što provodi. Djelatnici obilaze kuće i dijele omotnice s tabletama, a samo u slučaju da obitelji nisu kod kuće, ubacuju omotnice u sandučiće, kazala je dr. Jagoda Šarunić Gulan.