Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Krajem lipnja počinju razgovori s igračima

Autor: Andrija Dešpoja

25.05.2010. 22:00
Krajem lipnja počinju razgovori s igračima

Foto: Filip BRALA



Iako je natjecateljski dio sezone već daleko iza košarkaša Borik-Puntamike, kod njih je itekako radno. Ne želi se ništa prepustiti slučaju, već se marljivo priprema za nadolazeću sezonu koja doduše počinje tek za pet mjeseci, ali svaki dan u dvorani nosi višestruku korist. Toga je najviše svjestan trener Neven Plantak koji koristi ovo tiho razdoblje dok obruči miruju za nadopunu svega onog što je bilo manjkavo kroz prethodnu sezonu. Posla ima napretek, pogotovo s najmlađima koji se moraju pokazati i dokazati da zasluže svoje mjesto u momčadi, dok ovi iskusniji znaju da bi svaka velika pauza mogla biti itekako kontraproduktivna.
– Treniramo s kompletnom momčadi kojoj smo priključili četiri naša juniora i to jedan put dnevno po dva sata što ćemo činiti sve do kraja svibnja. Nakon toga ćemo se više fokusirati na mlađe igrače koji će imati obavezu dolaska dok ovi iskusniji mogu birati hoće li malo odmoriti ili nastaviti s radom. Očekujem da će svi oni ipak nastaviti raditi, jer se to pokazalo dobrim kod nekih igrača koji su to prakticirali u istom razdoblju prošle godine. Trenutačno se baziramo uglavnom na tzv. relaks treninzima bez nekog prevelikog opterećenja gdje se najviše fokusiramo na individualnom radu s ciljem podizanja igrača u tehničkom smislu. Odaziv je odličan kao i pristup tako da se radi kvalitetno i po tom pitanju sam iznimno zadovoljan – kratki je izvještaj Plantaka s treninga Puntamičana koje sljedeće sezone očekuje po svemu sudeći još teža bitka u A-1 ligi. Najveće je pitanje s kakvim kadrom će Plantak raspolgati za sljedeću sezonu. No, odgovor na to pitanje će trebati pričekati još najmanje mjesec dana kad će se iskristalizirati mnoge stvari koje su vezane za ugovore igrača.
Formula: sadašnji kadar + KK Zadar
– Po tom pitanju nema se još uvijek ništa konkretno za reći, osim da će se početi pregovarati s igračima koji su u klubu negdje tamo krajem lipnja. Kad sjednemo s njima za stol vidjet ćemo gdje smo i što možemo očekivati. Nakon toga ćemo ući u razgovore s KK Zadrom s kojim smo ove sezone imali odličnu suradnju te ćemo s njima vidjeti koje igrače možemo dobiti iz njihovog pogona. Nakon svega toga kad zbrojimo koga imamo, a koga ne, ćemo po potrebi pristupiti pronalaženju rješenja u smislu pronalaska nekog pojačanja. Ali, to ćemo biti primorani učiniti jedino u slučaju da ostanemo bez nekog od naših stožernih igrača.
Sljedeće sezone, sad je već poznato, u ligi vam se umjesto Kaštela i Šibenika pridružuju dva velika kluba. Alkar iz Sinja i Kvarner 2010 iz Rijeke. Sigurno će konkurencija biti zaoštrena, a time i vama puno teže pronaći put do ostanka u ligi.
– Kvalifikacije za popunu A-1 lige su realno iznjedrile dvije najjače momčadi. Proporcionalno njihovim ulaganjima u momčad su i rezultati u tim kvalifikacijama, pa nije nikakvo iznenađenje što su Riječani i Sinjani ponovno u A-1 ligi. Ipak začuđuje ili bolje reći da mi je vrlo žao jednog Šibenika koji je veliko ime u hrvatskoj košarci, a doveo se na tako niske grane da će od sljedeće sezone nastupati u A-2 ligi. Šteta za njih, ali to je odraz velikog diskontinuiteta koji ih je pratio kroz sezonu u kojoj nisu uspjeli pronaći rješenja koja bi ih dovela do očuvanja prvoligaškog statusa. Naš cilj je i sljedeće sezone prvenstveno osigurati ostanak što se i prijašnjih sezona pokalo teškim zadatkom, no ako ćemo biti u sličnom sastavu kao lani i s pozitivnim pristupom uz prave pripreme onda ne bi trebalo biti straha za Borik-Puntamiku – zaključio je Plantak.
Veliki uspjeh Zadra
Aktualna košarkaška tema u Zadru je doigravanje u Ligi za prvaka gdje je Zadar uspio izboriti finale sa Cibonom. Kako je Plantak vidio polufinalnu seriju i kako predviđa finale?
– Ne bih se upuštao u neke analize osim pohvalio Zadar na velikom uspjehu što će se nekima činiti čudnim, no s problemima u kakvim se nalazi klub i s kakvim igračkim kadrom raspolaže, finale s Cibonom je izniman uspjeh. Treba biti realan i kazati da su zagrebački klubovi (Zagreb, Cedevita) raspolagali s puno više sredstava i igračkog kadra čime uspjeh Zadra još više dobija na efektu. Poželio bih Zadru da u finalu nadjača Cibonu, no bit će vrlo teško, jer s druge strane će stajati momčad koja je i u Euroligi imala ove sezone puno toga za reći.